‘Ain’t Them Bodies Saints’ op dvd: Thieves like them

Casey Affleck en Rooney Mara in Ain't Them Bodies Saints © gf

Het typisch Amerikaanse criminal lovers-genre krijgt een aantrekkelijke retrobehandeling in David Lowery’s visueel verrukkelijke Ain’t Them Bodies Saints.

Ain’t Them Bodies Saints

David Lowery

VS, 2013

A Film / blu-ray

Casey Affleck en Rooney Mara spelen Bob en Ruth, een Bonnie & Clyde-achtig koppel bankovervallers. Na een shoot-out met de politie belandt Bob in de gevangenis, terwijl de zwangere Ruth wordt vrijgesproken. Ze blijft alleen met haar kind achter in een onooglijk dorp in Texas, tot ze hoort dat Bob ontsnapt is.

Ondanks de potentieel sensationele premisse hanteert regisseur David Lowery een lyrische vertelstijl. De muziek van Daniel Hardt vermijdt alle bombast om een intieme sfeer te creëren en veel shots werden tijdens magic hour gedraaid, vlak na zonsopgang of voor zonsondergang. Samen met het bedachtzame tempo en de mijmerende toon waarop Casey Affleck de voice-over verzorgt, levert dat een bevreemdende en beklijvende ervaring op, die zich afspeelt in de jaren zeventig, maar op een vreemde manier tijdloos lijkt – het hadden net zo goed de jaren dertig kunnen zijn. Lowery laat trouwens heel wat plotpunten open voor de interpretatie, zodat het aan de kijker is om de narratieve details in te vullen.

De film is vaak vergeleken met Terrence Malicks Badlands en stilistisch zijn er inderdaad veel raakpunten – dat gouden zonlicht, die fluisterende vertelstem. Maar Ain’t Them Bodies Saints ontwikkelt al snel zijn eigen weerbarstige, mysterieuze persoonlijkheid. Een persoonlijkheid om verliefd op te worden.

Dennis Van Dessel

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Partner Content