Actrice Ellen Burstyn maakt regiedebuut op 81-jarige leeftijd

Ellen Burstyn © REUTERS

Ellen Burstyn, bekend van films zoals ‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’ en ‘Requiem for a Dream’, waagt zich op 81-jarige leeftijd aan haar regiedebuut. Ze geeft ‘de radicaal veranderde houding tegenover vrouwelijke cineasten in Hollywood’ als reden.

Geprezen actrice Ellen Burstyn zal ‘Bathing Flo’ verfilmen. Het script verhaalt over een New Yorker die een woonplaats nodig heeft en de kans krijgt om te letten op een huis van een vriend. Het addertje onder het gras komt in de gedaante van Flo, de moeder van de huiseigenaar waar op gelet moet worden. Burstyn zal naast de regie ook de rol van Flo op zich nemen. Het script van de film werd geschreven door actrice en televisiepersoonlijkheid Lauren Lake.

Jarenlange ervaring

Ellen Burstyn geeft al veertig jaar les in de Actors Studio waar ze artistiek directeur is naast Al Pacino en Harvet Keitel. Daarnaast kan ze ook aardig overweg met een fotocamera. Haar ervaringen als lerares en fotografe zorgden er onder meer voor dat ze op 81-jarige leeftijd de kans om te regisseren heeft aangegrepen. Een andere reden is de nieuwe kijk op vrouwelijke regisseurs in Hollywood.

Vrouwonvriendelijke setting

John Calley van Warner Bros. vroeg Burstyn in de jaren zeventig om ‘Alice Doesn’t Live Here Anymore’ te regisseren. Maar om zowel te acteren in de film als de regie op zich te nemen was voor haar in die periode van haar leven nog iets te veel van het goede. Toen Burstyn even later deelnam aan de allereerste AFI workshop voor vrouwen die willen regisseren kreeg de actrice echter de smaak te pakken.

Helaas bleken de kansen voor een vrouw toen dun gezaaid. Iedere keer als ze haar wens om te regisseren uitsprak, stootte ze op onbegrip. ‘Vrouwen achter in plaats van voor de camera was iets dat werd ontmoedigd in die tijd,’ aldus de actrice. Omdat de tijden zijn veranderd en ze met ‘Bathing Flo’ opnieuw een script las dat haar aansprak, greep ze de kans deze keer wel met beide handen. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content