Actrice Chris Lomme is Brusseleir van ’t joêr

Chris Lomme © Belga

De veelgevraagde en graag geziene actrice Chris Lomme is de nieuwe Brusseleir van ’t joêr. Brosella-organisator Henri Van den Berghe is Brusseleir vè ’t leive.

Actrice Chris Lomme is de nieuwe Brusseleir van ’t joêr, of beter Brusselesse van ’t joêr. De amusante titel wordt jaarlijks toegekend door de Brusselse vereniging Be.Brusseleir. Op het palmares volgt ze kunstminnaar Claude Blondeel op.

Henri Van den Berghe, organisator van het hoofdstedelijke festival Brosella Folk & Jazz mag voortaan door het leven gaan als Brusseleir vè ’t leive.

‘Te veel vooroordelen over Brussel’

Chris Lomme werd in 1938 in Kortrijk geboren, ‘maar ze woont bijna al heel haar jong leven in Brussel’, zegt voorzitter Johan Verminnen.

Lomme vindt dat er nog te veel vooroordelen over de stad bestaan. ‘Daar vecht ik tegen’, zegt ze op Deredactie.be. ‘Mensen durven Brussel niet kennen. Ik heb vroeger nog wandelingen gedaan met mensen die de stad willen leren kennen en die mensen waren verrast over hoe veel mooie kantjes er zijn, maar je moet de moed hebben om die op te zoeken.’

Wereldberoemd in Vlaanderen

Lomme werd wereldberoemd in Vlaanderen door haar rol als Marieke in Schipper naast Mathilde.

Tot 1991 was ze verbonden aan het KVS-ensemble, dat geleid werd door haar man Nand Buyl. Ze speelde er in stukken van onder andere Hugo Claus, Anton Tsjechov, William Shakespeare en Samuel Beckett.

Daarna schitterde ze in stukken zoals het door Benno Barnard voor haar geschreven Het Mens (Blauwe Maandag Compagnie), Masterclass (NTGent) en Zoon (Braakland/ZheBilding).

Achter de wolken

Ook op tv ( Dubelleven, Katarakt, In Vlaamse Velden) en op het witte doek (Happy Together, Confituur, Het Vonnis) is Chris Lomme een veelgevraagde, graag geziene actrice.

Binnenkort is ze nog te zien in de verfilming van Achter de Wolken, het toneelstuk waarmee ze samen met Jo De Meyere lange tijd de Vlaamse theaters afschuimde.

Brusseleir vè ’t leive Henri Van den Berghe is al 37 jaar de drijvende kracht achter het gratis jazz-festival Brosella dat jaarlijks plaatsvindt in het gezellige Groentheater in de schaduw van het Atomium. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content