Acteur Sidney Poitier op 94-jarige leeftijd overleden

© Getty Images

De Bahamaans-Amerikaanse acteur Sidney Poitier is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende Britse en Amerikaanse media vrijdag.

Poitier was de eerste zwarte acteur die een Oscar voor de beste mannelijke hoofdrol ontving. Hij kreeg die onderscheiding in 1964 voor zijn rol in de film Lilies of the Field.

In 1959 was hij ook al de eerste zwarte acteur die genomineerd werd in die categorie, voor zijn rol The Defiant Ones. Maar toen ging David Niven met het prestigieuze beeldje lopen.

Poitier werd 20 februari 1927 geboren in Miami, maar groeide op op de Bahama’s. Hij keerde op zijn vijftiende terug naar de VS en ging een jaar later in New York wonen, waar hij toetrad tot het North American Negro Theatre. Later zette hij de stap naar het witte doek.

Zijn doorbraak kwam er met de film Blackboard Jungle (1955). Daarna volgden nog klassiekers als The Defiant Ones (1958), Lilies of the Field (1963), In the Heat of the Night en Guess who’s coming to Dinner (allebei 1967).

Tijdens zijn ruim vijftig jaar durende acteercarrière speelde Poitier volgens de online database imdb.com mee in 55 films. In heel wat van die films speelde het thema rassendiscriminatie een belangrijke rol. Zo vertolkte hij in de thriller In the Heat of the Night een rechercheur uit het noorden van de VS, die geconfronteerd wordt met een racistische sheriff uit het zuiden.

In 2002 kreeg Poitier een ere-Oscar voor zijn ‘uitmuntende prestaties, zijn unieke verschijning op het witte doek, zijn stijl en zijn intelligentie als vertegenwoordiger van de filmindustrie’.

Het overlijden is aan de internationale media bevestigd door Fred Mitchell, minister van Buitenlandse Zaken op de Bahama’s.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content