Acteur Bruno Ganz overleden

© Belga Image

De Zwitserse acteur Bruno Ganz is op 77-jarige leeftijd gestorven aan kanker. Dat heeft zijn management zaterdag meegedeeld. Ganz was onder meer bekend voor zijn rollen als Adolf Hitler in ‘Der Untergang’ (2004) en als Damiel in ‘Der Himmel über Berlin’ (1987).

Ganz was een van de belangrijkste Duitstalige acteurs, zowel in de theater- als in de filmwereld. Hij groeide op in Zürich, als zoon van een Zwitserse fabrieksarbeider en een Italiaanse moeder. Al tijdens zijn schoolperiode ontdekte hij zijn passie voor het podium.

Na zijn eerste rollen kwam hij in Bremen in contact met Peter Stein, een regisseur met wie hij verschillende keren heeft samengewerkt. In de door hem mee opgerichte Berliner Schaubühne, in de jaren zeventig het middelpunt van de Europese theaterwereld, speelde Ganz onder meer de hoofdrol in ‘Peer Gynt’. Enkele jaren geleden bekende Ganz dat hij in die tijd een affaire had met Romy Schneider.

Halfweg jaren zeventig legde Ganz zich toe op films. In de verfilming van ‘Die Marquise von O.’ uit 1976 speelde hij de Graaf, een van de hoofdrollen. Later volgden nog vertolkingen in onder meer de horrorfilm ‘Nosferatu’ (1978) en het politieke drama ‘Die Fälschung’ (1981). De grootste internationale bekendheid verwierf Ganz echter pas in 2004 voor zijn rol in ‘Der Untergang’, over de laatste dagen van Hitler.

Vorige zomer zou Ganz tijdens de Salzburger Festspielen nog de rol van verteller op zich nemen in de Mozart-opera ‘Die Zauberflöte’, maar dat lukte niet meer. Op dringend doktersverzoek zegde hij af voor die rol. Ganz stierf zaterdag in Zürich.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content