A Wrinkle In Time: het verhaal van de peperdure Disneyfilm die niet in België uitkomt

Reese Witherspoon en Storm Reid in A Wrinkle In Time © /

Vlak na Black Panther lanceert Disney alweer een sciencefictionfilm met een cast in alle kleuren en een zwarte regisseur. Maar A Wrinkle In Time breekt weinig potten en komt zelfs niet uit in België.

In de schaduw van de heel langzaam uitdovende Black Panther-mania had Disney deze week minder leuk nieuws aan te kondigen. A Wrinkle In Time, de nieuwste film van het Huis van de Muis, komt namelijk niet in de Belgische of Nederlandse zalen na tegenvallende resultaten in de Amerikaanse bioscopen. Daar is A Wrinkle nu twee weken uit en heeft die ongeveer 74 miljoen dollar in het laatje gebracht, terwijl die wel 100 miljoen dollar heeft gekost én Reese Witherspoon en Oprah Winfrey in de cast heeft.

Nog een troef die A Wrinkle In Time had: een verhaal dat elke Amerikaan kent. Het gelijknamige boek van Madeleine L’Engle, over een dapper meisje dat met behulp van haar broer, een vriendje en drie magische, fee-achtige wezens haar verdwenen vader zoekt, verscheen al in 1962 en wordt nog steeds herdrukt. Meer zelfs, generaties Amerikaanse middelbare scholieren hadden het boek op hun verlanglijstje staan.

Een evident boek is A Wrinkle In Time niet. L’Engles werk werd geweigerd door maar liefst 26 uitgeverijen en ook toen het eenmaal gedrukt was, bleef het controversieel, onder meer omdat het hekserij zou promoten en Jezus op één lijn zet met wat meer aardse iconen als Leonardo Da Vinci. Daarnaast ondernam Disney al in 2003 een poging om het boek te verfilmen, wat mislukte.

Meerdere planeten

De reviews in de Angelsaksische wereld vertolken unisono dezelfde boodschap: de intentie mag er zijn, maar een straffe prent is het niet.

Mocht uiteindelijk in de regisseursstoel gaan zitten: Ava DuVernay, de zwarte regisseuse die in 2014 genomineerd werd als Beste Regisseur voor de Oscars met haar film Selma. Door A Wrinkle werd DuVernay de eerste vrouwelijke niet-blanke cineast die zich aan een film met een budget van boven de 100 miljoen dollar mocht wagen.

Van Disney kreeg ze een eenvoudige opdracht: ‘Er zijn meerdere planeten, en jij beslist hoe dat die er gaan uitzien.’ ‘Hoeveel vrouwen van kleur krijgen dát te horen?’ reageerde ze erop in Time.

DuVernay greep de kans om een bijzonder diverse cast samen te stellen, tot op het symbolische af. Van het hoofdpersonage Meg Murry maakte ze een zwart meisje – dat staat niet in het boek, maar er staat ook niet in het boek dat ze blank is. Voor de rollen van de drie Mevrouwen – in het Engels heten ze de Mrs. – koos ze de blanke Reese Witherspoon, ook boegbeeld van de Time’s Up-beweging, de zwarte Oprah Winfrey – al decennia een icoon van de zwarte gemeenschap – en Mindy Kaling, een actrice en invloedrijke scenariste met Indische roots die onder meer aan de Amerikaanse versie van The Office meeschreef.

Papa kan koken

Het is best te begrijpen dat Disney het risico niet wil nemen om de film in onze contreien, die nauwelijks een voorgeschiedenis hebben met u003cemu003eA Wrinkle In Timeu003c/emu003e, te releasen.

De reviews in de Angelsaksische wereld vertolken unisono dezelfde boodschap: de intentie mag er zijn, maar een straffe prent is het niet. Recensenten maken zich er druk over dat belangrijke subplots en boodschappen van het boek de film niet hebben gehaald en dat Disney een boek uit het Amerikaanse collectief geheugen al te ondoordacht heeft, nu ja, verdisneyficeerd. Op Rotten Tomatoes, een site die filmrecensies samenbrengt haalt A Wrinkle In Time 40 procent, Black Panther 97 procent.

Nieuwssite Vox vraagt zich af of A Wrinkle In Time ‘het goede bronmateriaal was om dit verhaal mee te vertellen’. ‘De film heeft het gevoel van een iPad-video die een peuter moet rustig houden zodat papa rustig kan koken – hier is een hapklare les over van jezelf houden en wat leuke kleurtjes’, schreef de criticus van The Guardian.

Met zulke reviews is het best te begrijpen dat Disney het risico niet wil nemen om de film in onze contreien, die dan ook nog eens nauwelijks een voorgeschiedenis hebben met A Wrinkle In Time, te releasen. De mindere cijfers lijken DuVernay alvast weinig te deren. Deze week werd nog aangekondigd dat ze New Gods gaat regisseren, een nieuwe film in het DC-superheldenuniversum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content