4:44 Last Day on Earth (Abel Ferrara): Intrigerend doemdicht

King of New York Abel Ferrara wacht het einde der tijden af en wordt er zowaar rustig en melancholisch van. Go figure!

Seks, drugs, religie en New York. Zelfs in een film over het nakende einde der tijden blijft Abel ‘Bad Lieutenant’ Ferrara zijn stokpaardjes in volle galop berijden. Zijn alter ego is dit keer Willem Dafoe, een fiftysomething die samen met zijn veel jongere lief (mevrouw Ferrara Natascha Lyonne) het aangekondigde en onafwendbare Armageddon afwacht in zijn New Yorkse flat.

Echtelijke twisten en stoeipartijen worden afgewisseld met ultieme chatsessies met vrienden en familie, schilderwerken, tv-fragmenten van onheilsprofeten en nieuwslezers plus een allerlaatste bezoekje aan de lokale dealer.

Als vanouds hoef je bij Ferrara niet veel coherentie, subtiele dialogen of visuele franjes te verwachten, al houdt hij de hysteriefactor dit keer deugddoend laag en blijkt zijn rauwe knutsel- en plakstijl wonderwel bij het onderwerp te passen.

Een intrigerend doemdicht dat je als de low-budgetversie van Von Triers Melancholia zou kunnen beschouwen. Of als een potje zelftherapie van een filmende punkrocker. No Future indeed.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content