3 redenen om straks naar de Nacht van de Experimentele Film te gaan

Blow Job van Andy Warhol. © gf

Op 3 april organiseert kunstcinema OffOff in Gent de Nacht van de Experimentele Film. Drie redenen om daar kennis te gaan maken met zeldzaam avant-gardewerk.

Feesten kan ook kunstzinnig zijn

Muziek staat centraal in deze editie: het Gentse platenlabel BAADM koos drie bands, die telkens twee van de geprogrammeerde kortfilms van livemuziek voorzien. Hipsters hoeven niet te panieken: de kans dat er sprake is van enige vorm van melodie is verwaarloosbaar. Camargue, Sewer Election en Helm staan eerder in voor soundscapes die gevoelsmatig bij de films passen. Achteraf is er nog tot in de vroege uurtjes een dj-party gepland.

Een blowjob van 35 minuten zie je niet elke dag

Op de agenda staan onder andere kortfilms van Derek Jarman (bekend om zijn homo-erotische historische films), Werner Herzog (bekend om zijn natuurdocumentaires en nihilistische uitspraken) en Andy Warhol (bekend om zijn blikken soep). Minder bekend zijn Denys Colomb, van wie er een montage over wilde paarden op het programma staat, Jack Chambers, wiens kortfilm Mosaic een poëtische bespiegeling is over de dood en wedergeboorte, en Peter Hutton die in Landscapes (for Manon) 18 minuten lang landschapsobservaties brengt. Warhols bijdrage spreekt het meest tot de verbeelding: Blow Job is een 35 minuten durend slow-motionbeeld van het gezicht van een man die zich oraal laat bevredigen.

Jong talent mag ook gezien worden

OffOff lanceerde voor deze editie een internationale oproep voor zijn vrij podium Jonge Zwervers. In principe mocht iedereen met een camera en zin om er iets mee te doen iets inzenden: een experimentele kortfilm, een animatiefilm, een muziekvideo, een performancestuk, you name it. De Nacht van de Experimentele Film opent met een selectie van die inzendingen, wat moet resulteren in een mooie inkijk in het talent van morgen.

Nacht van de Experimentele Film, 3 april, OffOff Art Cinema, Gent

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content