25 jaar Gentse Feestendebatten gevierd met documentaire

© Belga

De documentaire ‘We zullen doorgaan’ brengt de geschiedenis en de mensen achter 25 jaar onafgebroken lange en diepgaande debatten tijdens de Gentse Feesten in herinnering.

Om de geschiedenis en de mensen achter 25 jaar onafgebroken lange en diepgaande debatten tijdens de Gentse Feesten in herinnering te brengen, wierp de sociaal-artistieke werkplek Victoria Deluxe haar lens op de voorbije feesteditie, sprak ze met betrokkenen en dook ze in beeldarchieven. Het resultaat, de documentaire “We zullen doorgaan”, wordt zaterdag in de Gentse Studioskoop voorgesteld.

Samen met vzw Trefpunt organiseren Eric Goeman en vrijwilligers van Democratie 2000 tijdens de Gentse Feesten tien dagen lang vier uur durende debatten rond allerlei maatschappelijke thema’s. Het concept van “Zonder dwarsliggers kunnen de treinen niet rijden” kreeg de afgelopen 250 debatten 1.800 sprekers over de vloer. “Dat die allemaal gratis kwamen, komt onder meer omdat we een tegengewicht bieden aan wat we de ‘verkleutering van de media’ noemen”, zegt samensteller en moderator Eric Goeman. “De mensen komen omdat ze kunnen uitspreken, we verlaten de oneliners.”

Historische debatten

Goeman strikte de afgelopen jaren niet alleen Belgische intellectuelen, maar ook veel Nederlanders zoals historicus Maarten Vanrossem, journalist Geert Mak of Pim Fortuyn, net voor hij politiek actief werd. “Hij zat een havanasigaar te roken, kwam arrogant over en Jaap Kruithof ergerde zich verschrikkelijk, maar ik vond het een interessant debat”, herinnert Goeman zich. Samen met Kruithof fileerden ze in 1996 en 1997 over het neoliberalisme in al zijn facetten, wat later een bestseller voor de filosoof opleverde. Ook de scherpe discussies tussen Kruithof en Etienne Vermeersch noemt Goeman “historisch”.

Goeman ziet een evolutie in zijn debatten. “Waar ze de eerste vijf tot zeven jaar boksmatchen waren, er moest gescoord worden, is het nu meer en meer samen zoeken naar alternatieven voor problemen in de samenleving. Het heeft eigenlijk de sfeer weg van een zomeruniversiteit.”

Goeman en Democratie 2000 gaan door met de debatten, hij ziet voor komende zomer discussievoer in onder meer het debat rond islam en terrorisme en vrijheid van meningsuiting.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content