24 verrassende Star Wars-feiten

© .

Wie verscheidene Star Wars Visual Dictionary’s verslond en met de X-Wing Starfighter en miniatuur Han Solo’s, Chewbacca’s en Luke Skywalkers namiddagen spelend doorbracht, wordt niet zo snel verrast door weetjes. Toch op deze May the Fourth 24 pogingen: voor Star Wars-leek en -freak.

1. De Jawa’s op Tatooine spreken een taaltje gebaseerd op een versnelde versie van het Zoeloe. Greedo spreekt dan weer een inheemse Zuid-Amerikaanse taal, het Quechua. De Ewoks spreken een combinatie van Tibetaans en Nepalees.

2. Trouwens: de term Ewok werd nooit luidop gebruikt in de Star Wars-films. De benaming komt enkel voor in het script en de aftiteling. De wezens werden genoemd naar de Miwok, een inheemse Amerikaanse stam uit Redwood waar de scènes van Endor in Return of the Jedi gefilmd werden.

24 verrassende Star Wars-feiten
© LUCASFILM

3. Aanvankelijk zou de filmreeks Adventures of Luke Starkiller, as taken from the ‘journal of the Whills’, Saga I: the Star Wars heten, maar dat werd uiteindelijk ingekort. Tot bij de start van de productie, heette Luke Skywalker dus nog Starkiller. Gelukkig werd de naam nooit genoemd, waardoor het nog makkelijk te wijzigen was.

4. Het geluid van de TIE Fighter werd door geluidsman Ben Burtt gecreëerd door de roep van een olifant te mengen met het geluid van een auto op nat asfalt. Het geluid van een lightsaber is dan weer een combinatie van het gezoem van een oude televisie en de motor van een filmprojector. De stem van Chewbacca is een mix van dieren als beren, walrussen en leeuwen.

5. Veel van de gebouwen die in Tunesië werden opgetrokken voor shots van Tatooine, staan er nog steeds: als toeristische attractie of in gebruik van de lokale bevolking.

24 verrassende Star Wars-feiten
© Buzzfeed

6. De bounty hunter Bossk, te zien in Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back, draagt een ruimtepak dat eerder voorkwam in de serie Doctor Who.

7. Yoda’s soort werd nooit benoemd. Bovendien zou hij eerst gespeeld worden door een aap met masker en wandelstok, zo staat te lezen in The Making of Star Wars door J.W. Rinzler. Ook is er verwarring over het aantal tenen van Yoda. Enkel in Star Wars Episode I: The Phantom Menace is Yoda met drie tenen te zien. De pop in The Empire Strikes Back en Return of the Jedi en het digitale model uit Star Wars Episode III: Revenge of the Sith hebben telkens vier tenen. Tot slot: Yoda’s stem is die van Frank Oz, die zijn stem ook aan Miss Piggy van The Muppets verleende.

8. Er werden geen kostuums gemaakt voor de clone troopers, want die werden gecreëerd met CGI.

9. Qui-Gon Jinn communiceert met een omgebouwd vrouwenscheerapparaat van Gillete Sensor Excel.

10. Mark Hamill die Luke Skywalker speelt, had een zwaar auto-ongeluk toen het filmen van Star Wars Episode V: The Empire Strikes Back al begonnen was. Om de letsels in zijn gezicht te verklaren, werd een scène aan de film toegevoegd waarbij Luke verwond wordt door een Wampa.

The kid ran into something, and it wasn’t just the cold.– Han Solo, over Luke Skywalkers Wampa-aanval.

11. In The Graham Norton Show op BBC One beweerde acteur Samuel L. Jackson dat de lightsaber van zijn rol als Mace Windu gegraveerd was met de woorden bad motherfucker. Wijlen Tupac Shakur heeft ook auditie gedaan voor de rol van Mace Windu.

12. De watervallen rond de hoofdstad van Naboo waren eigenlijk gewoon zout.

24 verrassende Star Wars-feiten
© Buzzfeed
24 verrassende Star Wars-feiten
© Buzzfeed

13. Zowel Jar Jar Binks (Ahmed Best) als C-3PO (Anthony Daniels) verschijnen zonder kostuum in achtergrondscènes.

14. In een vroege versie van het Star Wars-script, spreekt R2-D2 gewoon Engels. ‘You’re a mindless, useless philosopher… Come on! Let’s go back to work; the system is all right.‘ – En hij is nog onvriendelijk ook. Trouwens: R2-D2 haalt zijn naam bij de filmtermen ‘Reel #2 of the second dialogue track’: bij het filmen van American Graffiti vroeg een geluidsman George Lucas om de ‘R2-D2’ te halen, wat hem op het idee bracht.

15. Anakin Skywalker/Darth Vader werd gespeeld door zes verschillende acteurs: David Prowse, James Earl Jones, Bob Anderson, Sebastian Shaw, Jake Lloyd, en Hayden Christensen. Zo verzorgde Earl Jones de stem, Shaw het gezicht en Prowse het lichaam.

16. Er waren drie poppenspelers nodig om Jabba The Hutt te manoeuvreren.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

17. Het personage van Han Solo zou gebaseerd zijn op Francis Ford Coppola bekend van The Godfather.

18. Voordat Harrison Ford de rol van Han Solo op zich nam, werden onder andere Jack Nicholson, Robert De Niro, Burt Reynolds en James Caan overwogen voor de rol. Net als Al Pacino. Die laatste – Michael Corleone in The Godfather – heeft onthuld, dat hij destijds de rol afwees omdat hij die ’te verwarrend’ vond.

19. Volgens George Lucas werd de Millennium Falcon geïnspireerd op een hamburger met als cockpit een olijfje aan de kant.

20. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt, dat Anakin Skywalkers evolutie naar Darth Vader meer te maken heeft met psychologische problemen, dan met the Force. Patronen van instabiliteit en impulsiviteit geven aan dat hij vatbaar is voor de persoonlijkheidsstoornis borderline. Zo voldoet Skywalker aan zes van de negen criteria, één meer dan nodig om te voldoen aan het ziektebeeld.

24 verrassende Star Wars-feiten
© Buzzfeed

21. Het beeld van een zwaar verbrande Anakin Skywalker op het einde van Star Wars Episode III: Revenge of the Sith is geframed in het symbool van het Galactische Keizerrijk.

22. Elke Star Wars-film werd in de week na George Lucas zijn verjaardag op 14 mei uitgebracht.

23. Op het eiland Niue, gelegen op het zuidelijk halfrond in de Grote Oceaan in Polynesië, kan betaald worden met Star Wars-munten. For real.

24. De zin ‘I have a bad feeling about this’ komt in elke film voor.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content