18 Vlaamse films die dit jaar de bioscoop bestormen

Paradise Trips © Kris Dewitte

Met ‘Trouw met mij’ trapt Turquaze-regisseur Kadir Balci deze week het Vlaamse filmseizoen op gang. Wij somden in een lijstje op welk Vlaams filmvoer u later dit jaar voorgeschoteld krijgt. Een greep uit het aanbod.

Problemski Hotel

Na ‘De helaasheid der dingen’ krijgt met Problemki Hotel een tweede bestseller van Dimitri Verhulst een filmadaptatie. Manu Riche verdiende zijn strepen als documentairemaker en regisseert voor het eerst een fictiefilm. Problemski Hotel gaat over de lotgevallen van een compagnie asielzoekers. De cast bevat met Tarek Halaby, Egvenia Brendes, Gökhan Girginol, Josse De Pauw en Marijke Pinoy een evenwichtige mix tussen jong acteergeweld en gevestigde waarden.

Le Tout Nouveau Testament

Wanneer Jaco Van Dormael een nieuw filmproject aankondigt, krijgt menig cinefiel het water al in de mond. De regisseur van de onder prijzen bedolven films Toto Le Héros, Le Huitième Jour en Mr. Nobody haalde voor zijn aanstaande prent naast rasacteurs Benoît Poelvoorde en Cathérine Deneuve onze eigenste Laura Verlinden (Ben X, De Behandeling, Image) aan boord. De film focust zich op de wraakactie van een zoon tegenover zijn vader. Die vader is niemand minder dan God, die voor de gelegenheid niet in Frankrijk leeft, maar gewoon in hartje Brussel rondkuiert.

'Lucifer', nieuwe film van Gust Van den Berghe.
‘Lucifer’, nieuwe film van Gust Van den Berghe.© gf

Lucifer

Voor zijn derde speelfilm haalde Gust Van den Berghe zijn mosterd bij het gelijknamige theatertreurspel van Joost Vondel, waarin de rebelse Lucifer de aarde in chaos dompelt. De volledige prent is opgenomen in Tondoscoop, een cirkelvormige lens die samen met de DOP van de film en de Vrije Universiteit Brussel werd ontwikkeld. Met Lucifer beëindigt Van den Berghe zijn trilogie van vergeten literaire grootheden, waarvan ‘En toen de sterre bleef stille staan’ en ‘Blue Bird’ de eerste twee segmenten waren. Belgische première op 18 februari.

Black

Adil El Arbi en Bilall Fallah doken in 2014 met Image al de Brusselse probleemwijken in en doen dat met Black opnieuw. Dirk Brackes jeugdboeken ‘Black’ en ‘Back’ dienen als basis voor de tweede langspeelfilm van het Belgisch-Marokkaanse regieduo. El Arbi bestempelde zijn project als de Brussels versie van Romeo en Julia, gezien de film een onmogelijke liefde onder jeugdbendes in onze hoofdstad toont. Waar Image een opdrachtfilm was, is Black het échte debuut van de Slimste Putain ter Wereld. Release in het najaar.

Belgica

Nu zijn smoking terug in de kast hangt en de talrijke glazen champagne zijn verteerd, zit Felix Van Groeningen terug in de regiestoel voor de opvolger van het Oscargenomineerde The Broken Circle Breakdown. Belgica speelt zich af in het uitgaansleven van zijn geboortestad Gent en volgt eveneens twee broers. Tom Vermeir en Stef Aerts smeden een fictieve bloedband en toveren een bescheiden cafeetje om tot een succesvolle dancing. Van Groeningen baseerde zich op de historie van het bekende Gentse muziekcafé Charlatan. Op 14 oktober in onze bioscopen.

D’Ardennen

Robin Pront
Robin Pront© Athos Burez

Robin Pront geldt als een van de grootste talenten binnen de Vlaamse regisseursgilde en voegde voor zijn debuutprent in ’s lands bekendste bossen een reeks klinkende namen aan de cast toe. Kevin Janssens en Jeroen Perceval treden op als twee broers die vier jaar na een gefaalde carjacking hun leven opnieuw op de rails willen krijgen. Daarnaast krijgen ook onder meer Veerle Baetens, Peter Van den Begin en Sam Louwyck een rol.

Producent Bart Van Langendonck omschrijft Pronts debuut als ‘Trainspotting meets Fargo’. Veelbelovend!

Galloping Mind

Diezelfde Bart Van Landendonck treedt ook op als producent bij de debuutfilm van Wim Vandekeybus. Het scenario voor Galloping Mind lag al tien jaar op tafel, maar werd pas afgelopen zomer in Boedapest ingeblikt. Hoewel Vandekeybus een geroutineerd choreograaf en danser is, wordt de prent geen dansfilm maar een dramatisch familieverhaal vol driehoeksrelaties. Voor de cast deed hij naast de Brit Jerry Killick en Natali Broods beroep op Engelssprekende kinderen uit Hongarije. Galloping Mind is momenteel in post-productiefase.

Tijdens de opnames van 'Café Derby'.
Tijdens de opnames van ‘Café Derby’.© Kris Dewitte

Café Derby

Ook in het regiedebuut van Lenny Van Wesemael worden er pinten getapt. Wanneer een prettig gestoorde marktkramer (Wim Opbrouck) lucht krijgt van een eventuele komst van de paus naar België, heeft hij geld geroken. Hij wil een leegstaand café nabij de pauselijke openluchtmis huren, maar vrouw en kinderen zijn niet akkoord. Naast Opbrouck zal u ook nog de gezichten van Geert Van Rampelberg, Ben Segers en Jan Decleir herkennen, alsook de stem van Lady Linn, die de filmmuziek verzorgt. Op 4 maart in onze bioscopen.

Lee & Cindy C.

De switch van acteur naar regisseur is in Amerikaanse filmcontreien schering en inslag, getuige de carrièrewissels van Sofia Coppola, Clint Eastwood en andere Ben Afflecks. Met Lee & Cindy C., waarin een jonge grungerocker en een schlagerzangeres op haar retour elkaar tegenkomen, bewandelt ook Stany Crets dat pad. ‘Thuis’-pupil Bert Verbeke neemt Kurt Cobain-gewijs gitaar en micro ter hand, terwijl Crets de rol van Cindy doorspeelt naar vrouwlief en musicalnachtegaal Ann Van den Broeck. Releasedatum: 4 november.

Winnipeg

Pierre De Clercq leverde na Hasta la vista en Halfweg al voor de derde keer het scenario voor een film van Geoffrey Enthoven. Voor Winnipeg steken Enthoven en zijn equipage de Noordzee over. Daar wil de rijke Ierse chichimadam Grace haar vroegere romance met de Vlaamse Michel nieuw leven in blazen. Michel blijkt inmiddels overleden en daarom opent haar broer de jacht op het hart (maar vooral het geld) van Grace. De hoofdrollen zijn voor Koen De Bouw en Titus De Voogdt. Enthoven castte ook Udo Kier, die de voorbije decennia regelmatig opdook films van Lars von Trier en Gus Van Sant. In principe op 25 november in première.

Tijdens de opnames van 'Paradise Trips'.
Tijdens de opnames van ‘Paradise Trips’.© Kris Dewitte

Paradise Trips

Raf Reyntjens ging voor zijn eerste bioscoopfilm met Gène Bervoets en Jeroen Perceval op trektocht. Bervoets vervoert als bokkige buschauffeur Mario een bont gezelschap jongeren naar een Kroatisch festival. De road trip draait snel uit op een levensles, waarbij Mario zichzelf en zijn verloren zoon (Perceval) tegenkomt en waarbij allerlei vooroordelen bij het huisvuil worden gezet. Momenteel nog in post-productiefase.

Sauvez Wendy

Patrick Glotz schreef zelf het scenario voor zijn publiekskomedie die zich afspeelt in de Brusselse Marollen. Daar doet een antiekwinkeltje dienst als dekmantel voor drie mannen die er gestolen goederen verkopen. Sam Louwyck leidt het boeventrio in deze over the top komedie. Glotz’ film bulkt naar eigen zeggen van stom toeval en stuntelige gebeurtenissen dat we haast om Belgische slapstick gaan vrezen.

Vincent en het eind van de wereld

Ook Christophe Van Rompaey (Aanrijding in Moscou) lanceert in 2015 nieuw werk. De financiering voor zijn aankomende langspeler had veel voeten in de aarde, maar is uiteindelijk toch rond. De film – binnenkort in productie – is een soort komische roadmovie, waarin een 17-jarige snuiter centraal staat. De jongeman dreigt ermee zichzelf van het leven te beroven als protestactie tegen de opwarming van de planeet. Over de castleden en de exacte releasedatum zijn er tot op heden nog geen details bekend.

Safety First: The Movie

Succesvolle televisiereeksen transporteren naar een bioscoopversie mondt zelden uit in een waar succes. Bedenker Tim Van Aelst durft zich niettemin aan een langspeelfilm van Vlaanderens bekendste security-personeel te wagen. Fans van Dirk, Ingrid, Luc en Smos vonden diens idee alvast vies goed nieuws. In december in première.

Ay Ramon!

Hugo Matthysen bedacht in de jaren 90 de VRT-reeks ‘Dag Sinterklaas’ en werkt momenteel aan het scenario voor een film over de bebaarde kindervriend. Voor Ay Ramon verdiept hij zich in het personeelsbestand van de Sint en focust hij meerbepaald op de bezigheden van diens stalknecht Ramon. Stijn Coninx bekende al de film te zullen regisseren, terwijl Pieter Embrechts, Lucas Van den Eynde, Tom Van Dyck en obviously Jan Decleir hun jaarlijkse rollen zullen opnemen.

Koen Degraeve in 'Alles voor Lena'.
Koen Degraeve in ‘Alles voor Lena’.© Belga

Alles voor Lena

Het stortregent Vlaamse regiedebuten in filmland. Lukas Bossuyt volgde filmstudies in Londen en bewees zichzelf als scenarist voor een aantal Vlaamse tv-reeksen. In zijn eerste langspeler Alles voor Lena smijt hij een stevige dosis romantiek met een scheut sciencefiction in de blender. In de film broedt Koen De Graeve als ingenieuze professor op lumineuze ideeën. Zo wil hij e-mails terug in de tijd sturen om zijn eeuwige liefde Lena voor een hachelijk verkeersongeval te behoeden. Matteo Simoni speelt zijn jonger alter ego.

Mannenharten

Ook de George Clooney van de Lage Landen neemt plaats achter de camera. Filip Peeters waagt zich met de Vlaamse remake van de Duitse romantische komedie Männerherzen aan een eerste filmregie. De prent draait rond vijf binken die moeilijker met vrouwen omkunnen dan Hans Otten en Eva Pauwels met drank.

Kampioen zijn blijft plezant 2

Als je op je livingmuur zou turven hoe vaak de VRT een modale aflevering van F.C. De Kampioenen al herhaalde, heeft die muur met zekerheid een flinke verflaag gehad. Omdat de herhalingen van de herhalingen van de herhalingen én een meer dan twee uur durende filmversie niet volstaan, nagelt Vlaamse filmpaus Jan Verheyen eind dit jaar nog een tweede bioscoopvervolg aan de Vlaamse fetisjreeks vast. Volgens de geruchtenmolen doet het borsthaar van Herbert Flack alvast auditie als vervanger van het heengegane Nero’ke.

(JB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content