10 Oscar-genomineerden die geschiedenis kunnen schrijven

The Broken Circle Breakdown kan geschiedenis schrijven als het de Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film wint. Ook andere genomineerden kunnen zondagnacht voor een unicum zorgen. Een overzicht.

The Broken Circle Breakdown schreef geschiedenis door als eerste Vlaamse film een César voor Beste Buitenlandse Film te winnen. In de nacht van zondag op maandag Felix van Groeningen en zijn crew ook geschiedenis schrijven in Hollywood als de nominatie voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film wordt verzilverd. Tijdens de gala-avond zijn er meer genomineerden die voor een unicum kunnen zorgen, zo noteerde Slate Magazine. Een overzicht.

1. Alfonso Cuaron
Als de Mexicaanse rasfilmer de Oscar in de categorie Beste Regisseur binnenhaalt, dan is hij meteen de eerste latino filmmaker met het beeldje achter zijn naam op het palmares van de Oscars. Cuaron is pas de tweede latino die het schopt tot de lijst der Oscar-genomineerden. Alleen Alejandro González Iñárritu (‘Babel’) ging hem voor.

2. Steve McQueen
De getalenteerde Steve McQueen kan de geschiedenis ingaan als de allereerste zwarte regisseur die met de Oscar voor Beste regisseur aan de haal gaat. Zijn zwarte collega’s John Singleton (‘Boyz n the Hood’) en Lee Daniels (‘Precious’) keerden na eerdere edities met lege handen huiswaarts

3. Bruce Dern
Met zijn 77 lentes kan de hoofdrolspeler in ‘Nebraska’ de oudste Oscar-winnaar voor Beste Acteur worden. Henry Fonda was 76 toen hij voor zijn rol in ‘On Golden Pound’ (1981) het gegeerde beeldje mocht afhalen.

4. June Squibb
De Amerikaanse actrice June Squibb, genomineerd in de categorie Beste Vrouwelijke Bijrol (ook in ‘Nebraska’), kan met haar 84 jaar gevoelig beter doen dan collega Peggy Ashcroft, die 77 was toen ze beloond werd voor haar rol in ‘A Passage to India’.

5. Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence, nog altijd maar 23, kan de jongste actrice ooit worden met twee Oscars achter haar naam. Vorig jaar al viel ze letterlijk in de prijzen toen ze in haar Dior- jurk struikelde op de trappen van het podium. Ze won toen de Oscar voor haar puike rol in ‘Silver Linings Playbook’. De huidige recordhoudster is Luise Rainer, Beste Actrice in 1937 en 1938. Ze was toen 27 en 28 jaar.

6. American Hustle
Tien Oscarnominaties heeft de vermakelijke misdaadprent van David O. Russel, waaronder een voor beste film en een voor beste regie. Maar als Amy Adams, Jennifer Lawrence, Christian Bale, en Bradley Cooper elkeen hun nominatie in hun categorie verzilveren, dan zou ‘American Hustle’ de eerste film zijn die met de vier belangrijkste acteursprijzen aan de haal gaat. Vorig jaar was David O. Russell’s ‘Silver Linings Playbook’ ook al genomineerd in deze vier categorieën, maar het werd toen geen triomftocht over de hele lijn.

7. Gravity
De schiencefictionthriller kan de eerste 3D-film zijn die een Oscar wint.

8. Robert Lopez
Het selectie clubje van Emmy-, Grammy-, Tony- en Oscars-winnaars vervoegen, het is niet voor iedereen weggelegd. Als Robert Lopez zijn nominatie voor Beste Song (‘Let it go’ uit de Disney-film ‘Frozen’) kan verzilveren, dan is hij meteen de jongste winnaar die de vier prestigieuze prijzen binnenrijft.

9. Woody Allen
Met in totaal 15 nominaties voor Beste Regie is Woody Allen is een habitué in deze Oscar-categorie. Winst voor zijn regiewerk in Blue Jasmine zou het aantal Oscars in zijn prijzenkast op vier brengen. Een record.

10. Beste Niet-Engelstalige Film
And The Winner is…. hopelijk The Broken Circle Breakdown. Dan wint België voor het eerst een Oscar met een langspeelfilm. Maar ook Cambodja (met ‘The Missing Picture’) en Palestina (met ‘Omar’) kunnen geschiedenis schrijven in het hart van Hollywood.

David Bitoune

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content