De koortsige mix van paranoia en kafkaiaanse sfeer was nooit zo uitgebreid in een Scorsesefilm als in deze waanzinnige nachtmerriethriller uit 2010.

Het verhaal - naar de roman van misdaadauteur du jour Dennis 'Mystic River' Lehane - speelt zich af in 1954 en gaat over US Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) die met zijn collega Chuck (Mark Ruffalo) naar het Ashcliffe Hospital trekt, een instelling voor geesteszieke delinquenten op een eiland voor de kust van Boston.

Daar blijkt kindermoordenares Rachel Solando (Emily Mortimer) spoorloos verdwenen, ook al is ontsnappen quasi onmogelijk en heeft niemand van de bewakers of geïnterneerden iets verdachts opgemerkt. Zou het kunnen dat hoofdpsychiater doctor Crowley (Ben Kingsley) een luguber geheim te verbergen heeft? En hoe houd je er in vredesnaam je verstand bij wanneer iedereen tegen jou lijkt samen te spannen?

Bijbelse stormen, tochtige kerkers, mistige vuurtorens en huilende psychoten: als een cinefiele alchemist trekt Scorsese alle gotische registers open.

Briljant en ontregelend.

De koortsige mix van paranoia en kafkaiaanse sfeer was nooit zo uitgebreid in een Scorsesefilm als in deze waanzinnige nachtmerriethriller uit 2010. Het verhaal - naar de roman van misdaadauteur du jour Dennis 'Mystic River' Lehane - speelt zich af in 1954 en gaat over US Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) die met zijn collega Chuck (Mark Ruffalo) naar het Ashcliffe Hospital trekt, een instelling voor geesteszieke delinquenten op een eiland voor de kust van Boston. Daar blijkt kindermoordenares Rachel Solando (Emily Mortimer) spoorloos verdwenen, ook al is ontsnappen quasi onmogelijk en heeft niemand van de bewakers of geïnterneerden iets verdachts opgemerkt. Zou het kunnen dat hoofdpsychiater doctor Crowley (Ben Kingsley) een luguber geheim te verbergen heeft? En hoe houd je er in vredesnaam je verstand bij wanneer iedereen tegen jou lijkt samen te spannen? Bijbelse stormen, tochtige kerkers, mistige vuurtorens en huilende psychoten: als een cinefiele alchemist trekt Scorsese alle gotische registers open.Briljant en ontregelend.