Tv-tip: ‘Shutter Island’, waanzinnige nachtmerriethriller met Leonardo DiCaprio (Canvas, 21.05u)

Shutter Island met Leonardo DiCaprio © .

Zelden maakte Scorsese een film die zo in het teken van kafkaiaanse waanzin stond als deze nachtmerriethriller. Leonardo DiCaprio (alweer uitstekend) speelt een U.S. Marshal die in de jaren vijftig in een instelling voor schizofrene misdadigers gaat speuren.

De koortsige mix van paranoia en kafkaiaanse sfeer was nooit zo uitgebreid in een Scorsesefilm als in deze waanzinnige nachtmerriethriller uit 2010.

Het verhaal – naar de roman van misdaadauteur du jour Dennis ‘Mystic River’ Lehane – speelt zich af in 1954 en gaat over US Marshal Teddy Daniels (Leonardo DiCaprio) die met zijn collega Chuck (Mark Ruffalo) naar het Ashcliffe Hospital trekt, een instelling voor geesteszieke delinquenten op een eiland voor de kust van Boston.

Daar blijkt kindermoordenares Rachel Solando (Emily Mortimer) spoorloos verdwenen, ook al is ontsnappen quasi onmogelijk en heeft niemand van de bewakers of geïnterneerden iets verdachts opgemerkt. Zou het kunnen dat hoofdpsychiater doctor Crowley (Ben Kingsley) een luguber geheim te verbergen heeft? En hoe houd je er in vredesnaam je verstand bij wanneer iedereen tegen jou lijkt samen te spannen?

Bijbelse stormen, tochtige kerkers, mistige vuurtorens en huilende psychoten: als een cinefiele alchemist trekt Scorsese alle gotische registers open.

Briljant en ontregelend.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content