Michael B. Jordan in ‘Fahrenheit 451’: ‘Dit is een kans om de perceptie te veranderen’

Michael B. Jordan in Fahrenheit 451 © /

Na zijn rol in superheldenkraker Black Panther kruipt Michael B. Jordan in de huid van twijfelende brandweerman voor het politiek geladen Fahrenheit 451: ‘Oh shit, ik ben gebrainwasht door de media.’

Michael B. Jordan (niet te verwarren met Michael Jordan) wilde aanvankelijk niet in Fahrenheit 451 meespelen. Hij zat nog in de opnames van Black Panther, waarin hij een getormenteerde spandexschurk vertolkt, toen Fahrenheit-regisseur Ramin Bahrani bij hem aanklopte voor de hoofdrol van twijfelende brandweerman Guy Montag.

‘Ik had het boek nooit gelezen’, zegt de rijzende ster, die voor het eerst van zich liet horen als drugdealertje Wallace in tv-serie The Wire en baseballer Vince in Friday Night Lights.

Door critici werd hij algauw de nieuwe Denzel Washington genoemd toen hij achtereenvolgens een zwarte twintiger vertolkte die door de politie werd neergeknald in indiehit Fruitvale Station en een belachelijk gespierde bokser in Rocky-spin-off Creed.

Michael B. Jordan: Mijn eerste kennismaking met dit project was het script van Ramin, waar ik mijn twijfels bij had. Toen ik las hoe Montag dissidenten en revolutionairen over de grond sleepte en ruw behandelde, legde ik meteen de link met mishandelde en onderdrukte Afro-Amerikanen. ‘Man, ik wil geen onderdrukker spelen’, zei ik tegen Ramin.

De aanwezigheid van sterke vrouwen en kleurlingen in films is voor mij sowieso een vereiste.

Michael B. Jordan

Je rol in Black Panther had vast iets met die twijfels te maken?

Jordan: Ja, het voelde niet juist. Maar tijdens een lunch legde Bahrani het uit: ‘Mike, die eels zijn niet uitsluitend zwarten, maar mensen van allerlei rassen. Oh shit, ik ben gebrainwasht door de media, realiseerde ik mij.’

‘Het nieuws conditioneert mijn gedachten, omdat we het zo gewoon zijn om politiegeweld tegen en schietpartijen binnen de zwarte gemeenschap in het nieuws te zien, dat ik zwarten automatisch verbind met onderdrukte minderheden.’

‘Dat wakkerde mijn goesting om de rol te spelen alleen maar aan. Ik dacht: dit is een kans om die perceptie te veranderen. En natuurlijk ook om met talent als Ramin Bahrani en Michael Shannon te werken.

Je hebt ook een producerscredit in de film. Met je productiefirma Outlier Society heb je je achter Frances McDormands ‘inclusion rider’ geschaard, een soort clausule die acteurs in hun contract kunnen zetten om de diversiteit van cast en crew te stipuleren.

Jordan: Dat was een no-brainer voor mij. De aanwezigheid van sterke vrouwen en kleurlingen in films is voor mij sowieso een vereiste. Ik hoop dat ik via mijn bedrijf een voorbeeld kan geven aan de rest van de filmindustrie. Er is nog werk aan de winkel, en het is nu aan hen om te volgen.

Welk boek zou jij memoriseren mochten alle boeken in the near future opgefikt worden?

Jordan: Het kind in mij zou kiezen voor een Japanse manga. Mijn volwassen kant zou eerder gaan voor De alchemist van Paulo Coelho. Ik herlees nog vaak willekeurige passages uit dat boek, om te ontstressen. Sinds ik in Black Panther heb meegespeeld, kan ik niet meer onopgemerkt op straat lopen. Best vermoeiend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content