De Brusselse kortgedingrechter heeft de eis die Freddy Horion had ingesteld tegen het vtm-programma "De Kroongetuigen", verworpen. "We zijn blij dat de rechter ons gelijk heeft gegeven en dat het principe van de persvrijheid primeert", zegt programmamaker Jeroen Wils.

Horion had gevraagd dat de rechter de uitzending van de aflevering van aanstaande donderdag, over de zaak-Horion, zou verbieden. Die eis werd dus verworpen. "We hadden alle vertrouwen in het oordeel van de rechtbank. We hadden immers een sterk dossier", aldus Wils. "Door de uitspraak van de rechter is censuur vermeden. Wij hebben als programmamakers trouwens ook altijd rekening gehouden met de privacy van de betrokkenen. Zo hadden wij zijn ex-vrouw geïnterviewd, maar zij besliste uiteindelijk dat ze niet wilde meewerken. Wij hebben dat gerespecteerd".

"De Kroongetuigen" is een documentairereeks van gerechtsjournalist Jeroen Wils, gemaakt door producent TV Bastards onder de hoofdredactie van de VTM Nieuwsdienst. In "De Kroongetuigen" worden spraakmakende misdaadverhalen uit Vlaanderen aan de hand van getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden uit de doeken gedaan en gedeeltelijk nagespeeld.

Horion, die in 1980 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd voor een zesvoudige moord op een gezin, staat centraal in de uitzending van donderdag. Hij verzette zich echter tegen die uitzending en voerde onder meer aan dat de onderzoeksrechter en politieagent die destijds deel uitmaakten van het onderzoek, hun beroepsgeheim zouden schenden door mee te werken aan het programma.

"Door de beslissing van de rechtbank kan de documentaire nu integraal worden uitgezonden", zo meldt vtm in een persbericht. (Belga/DB)

De Brusselse kortgedingrechter heeft de eis die Freddy Horion had ingesteld tegen het vtm-programma "De Kroongetuigen", verworpen. "We zijn blij dat de rechter ons gelijk heeft gegeven en dat het principe van de persvrijheid primeert", zegt programmamaker Jeroen Wils.Horion had gevraagd dat de rechter de uitzending van de aflevering van aanstaande donderdag, over de zaak-Horion, zou verbieden. Die eis werd dus verworpen. "We hadden alle vertrouwen in het oordeel van de rechtbank. We hadden immers een sterk dossier", aldus Wils. "Door de uitspraak van de rechter is censuur vermeden. Wij hebben als programmamakers trouwens ook altijd rekening gehouden met de privacy van de betrokkenen. Zo hadden wij zijn ex-vrouw geïnterviewd, maar zij besliste uiteindelijk dat ze niet wilde meewerken. Wij hebben dat gerespecteerd". "De Kroongetuigen" is een documentairereeks van gerechtsjournalist Jeroen Wils, gemaakt door producent TV Bastards onder de hoofdredactie van de VTM Nieuwsdienst. In "De Kroongetuigen" worden spraakmakende misdaadverhalen uit Vlaanderen aan de hand van getuigenissen van politie, gerecht en nabestaanden uit de doeken gedaan en gedeeltelijk nagespeeld. Horion, die in 1980 tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld werd voor een zesvoudige moord op een gezin, staat centraal in de uitzending van donderdag. Hij verzette zich echter tegen die uitzending en voerde onder meer aan dat de onderzoeksrechter en politieagent die destijds deel uitmaakten van het onderzoek, hun beroepsgeheim zouden schenden door mee te werken aan het programma. "Door de beslissing van de rechtbank kan de documentaire nu integraal worden uitgezonden", zo meldt vtm in een persbericht. (Belga/DB)