De Universiteit Gent reikt eredoctoraten wegens wetenschappelijke verdiensten uit aan personen die blijk hebben gegeven van een grote verdienste in academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke of wetenschappelijke dienstverlening. Door een beurtrol konden zes faculteiten een eredoctor voordragen.

Het is de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen die in het kader van de viering rond de 50ste verjaardag van de opleiding Orthopedagogiek Alain Platel voordraagt. Deze Gentse choreograaf, regisseur en oprichter van het dans- en theatergezelschap Les Ballets C de la B Platel is namelijk ook orthopedagoog.

De vakgroep Ortopedagogiek wil met deze kandidatuur twee grote lijnen van haar onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening in de verf zetten. De vakgroep streeft steeds naar een specifieke invulling van het concept 'diversiteit' en benadrukt de noodzaak om creatief om te gaan met mensen die niet altijd even vlot matchen met de positie van 'onderzoekssubject'. De vakgroep beschouwt Alain Platel als een inspirator en een ambassadeur. Recent won hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste, en eerder dit jaar ontving hij in Frankrijk de hoge onderscheiding van Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres.

Andere laureaten zijn prof. Louise Ryan (School of Mathematical Sciences, University of Technology Sydney - pionier in de ontwikkeling van methoden om toxiciteit te meten), prof. Sir Michael G. Marmot (UCL Institute of Health Equity, University College London - doet onderzoek naar de social gradient: hoe lager de sociale status, hoe slechter de gezondheidstoestand), prof. José L. Torero (University of Queensland - multidisciplinair onderzoek), prof. Olivier Blanchard (Massachusetts Institute of Technology, Internationaal Monetair Fonds - leverde fundamentele wetenschappelijke bijdragen op het domein van macro-economie, macro-economisch beleid en macro-econometrie) en prof. Martha Crenshaw (Center for International Security and Cooperation, Freeman Spogli Institute for International Studies, Stanford University - een van de pioniers en grondleggers van de terrorismestudies).

(EVS)

Alle info: www.UGent.be/nl/actueel en www.lesballetscdela.be

Momenteel reizen Platels creaties Tauberbach, En avant marche! én Coup Fatal door de wereld:

Tauberbach:

En avant marche:

Coup Fatal: (dat vorige week uitgeroepen werd tot een van de beste muziektheatervoorstellingen ter wereld)

De Universiteit Gent reikt eredoctoraten wegens wetenschappelijke verdiensten uit aan personen die blijk hebben gegeven van een grote verdienste in academisch onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en maatschappelijke of wetenschappelijke dienstverlening. Door een beurtrol konden zes faculteiten een eredoctor voordragen.Het is de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen die in het kader van de viering rond de 50ste verjaardag van de opleiding Orthopedagogiek Alain Platel voordraagt. Deze Gentse choreograaf, regisseur en oprichter van het dans- en theatergezelschap Les Ballets C de la B Platel is namelijk ook orthopedagoog.De vakgroep Ortopedagogiek wil met deze kandidatuur twee grote lijnen van haar onderzoek, onderwijs en maatschappelijke dienstverlening in de verf zetten. De vakgroep streeft steeds naar een specifieke invulling van het concept 'diversiteit' en benadrukt de noodzaak om creatief om te gaan met mensen die niet altijd even vlot matchen met de positie van 'onderzoekssubject'. De vakgroep beschouwt Alain Platel als een inspirator en een ambassadeur. Recent won hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste, en eerder dit jaar ontving hij in Frankrijk de hoge onderscheiding van Commandeur de l'Ordre des Arts et des Lettres.Andere laureaten zijn prof. Louise Ryan (School of Mathematical Sciences, University of Technology Sydney - pionier in de ontwikkeling van methoden om toxiciteit te meten), prof. Sir Michael G. Marmot (UCL Institute of Health Equity, University College London - doet onderzoek naar de social gradient: hoe lager de sociale status, hoe slechter de gezondheidstoestand), prof. José L. Torero (University of Queensland - multidisciplinair onderzoek), prof. Olivier Blanchard (Massachusetts Institute of Technology, Internationaal Monetair Fonds - leverde fundamentele wetenschappelijke bijdragen op het domein van macro-economie, macro-economisch beleid en macro-econometrie) en prof. Martha Crenshaw (Center for International Security and Cooperation, Freeman Spogli Institute for International Studies, Stanford University - een van de pioniers en grondleggers van de terrorismestudies).(EVS)Alle info: www.UGent.be/nl/actueel en www.lesballetscdela.be Momenteel reizen Platels creaties Tauberbach, En avant marche! én Coup Fatal door de wereld:Tauberbach:En avant marche:Coup Fatal: (dat vorige week uitgeroepen werd tot een van de beste muziektheatervoorstellingen ter wereld)