De Franse Orde van de Kunsten en Letteren onderscheidt drie rangen: Chevalier, gevolgd door Officier, en ten slotte de hoogste graad van Commandeur. Sinds 1957 worden de drie graden jaarlijks in Frankrijk gegeven aan personen die zich onderscheiden door bijzondere artistieke verdiensten en die hebben bijgedragen aan de verrijking van de kunsten in Frankrijk en de wereld.

Alain Platel is regisseur en choreograaf en richtte in 1984 het Gentse dansgezelschap les ballets C de la B op, dat uitgroeide tot een succesvolle groep in binnen- en buitenland. Hij werd in 2001 al gehuldigd als Chevalier. Als Commandeur de l'Orde des Arts et des Lettres vervoegt Alain Platel het gezelschap van beroemdheden als Patti Smith, Audrey Hepburn, Bob Dylan, Marcel Marceau, Dalida, Umberto Eco, Nan Goldin, David Bowie, Václav Havel... Slechts enkele andere Belgen werden in het verleden met deze hoogste graad gehuldigd, onder wie operadirecteur Gerard Mortier, scenarist Jean Van Hamme, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, schilder Paul Delvaux en operazanger José Van Dam.

(EVS)

www.lesballetscdela.be

Smaakmaker - De jongste voorstelling van Platel:

De Franse Orde van de Kunsten en Letteren onderscheidt drie rangen: Chevalier, gevolgd door Officier, en ten slotte de hoogste graad van Commandeur. Sinds 1957 worden de drie graden jaarlijks in Frankrijk gegeven aan personen die zich onderscheiden door bijzondere artistieke verdiensten en die hebben bijgedragen aan de verrijking van de kunsten in Frankrijk en de wereld. Alain Platel is regisseur en choreograaf en richtte in 1984 het Gentse dansgezelschap les ballets C de la B op, dat uitgroeide tot een succesvolle groep in binnen- en buitenland. Hij werd in 2001 al gehuldigd als Chevalier. Als Commandeur de l'Orde des Arts et des Lettres vervoegt Alain Platel het gezelschap van beroemdheden als Patti Smith, Audrey Hepburn, Bob Dylan, Marcel Marceau, Dalida, Umberto Eco, Nan Goldin, David Bowie, Václav Havel... Slechts enkele andere Belgen werden in het verleden met deze hoogste graad gehuldigd, onder wie operadirecteur Gerard Mortier, scenarist Jean Van Hamme, choreografe Anne Teresa De Keersmaeker, schilder Paul Delvaux en operazanger José Van Dam.(EVS)www.lesballetscdela.beSmaakmaker - De jongste voorstelling van Platel: