The Play = Heimat

Gezelschap = Rebekka de Wit, Tom Struyg, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Maarten Ketels, Harald Austbø.

In een zin = Een sluwe muziektheatervoorstelling vol levenswijsheden waarin een overweldigend gevoel je anderhalf uur lang besluipt om je op het einde naar de keel te vliegen.

Hoogtepunt = Het moment waarop de grootvader van een van de acteurs breekt voor de camera.

Score = * * * *

Quote = 'Liefde is armen op en weer sluiten'

Er is theater dat een verhaal verteld en er is uiterst zeldzaam theater dat je 'besluipt'. Het zadelt je met een gevoel op dat gedurende de opvoering wringt, kriebelt, almaar intenser wordt om je op het einde naar de strot te vliegen waardoor je murwgeslagen, ontroerd en ontwricht de zaal uit wankelt.

Zo een voorstelling is Heimat. Een en al gevoel. Amper verhaal. Decor en kostuums doen er niet toe. Zolang de beamer maar werkt en de cello gestemd is. Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Tom Struyf, regisseur Freek Vielen en cellist Harald Austbø vielen met de camera en microfoon binnen bij hun (groot)ouders en vroegen hen de existentiële pieren uit de neus. Eindelijk zouden ze weten wat gelukkig zijn is, hoe je de ware kan vinden en wat liefde is. De projectie van die filmfragmenten wordt stroef afgewisseld met stukjes zang (The Fugees' 'Ready or not...'), zotte dans, melancholische muziek of een monoloog waarin een van de performers terugblikt op een bijzonder moment in het leven. Het doet allemaal zelfs een tikkeltje onbeholpen aan.

Tot je begrijpt dat de structuur van de voorstelling die van het leven zelve is: eerst is er het zoeken naar geluk en liefde, vervolgens het vinden en dan het verliezen. De pakkende manier waarop dat verlies in Heimat getoond wordt, is meteen het antwoord op de belangrijkste vraag: liefde is samen durven breken en huilen. Al dan niet in een theaterzaal.

Smaakmaker:

EN

Els Van Steenberghe

De volledige recensie verschijnt binnenkort in Knack Focus.

Meer info: www.weliswaar.be/het-leven-voor-gevorderden, www.detheatermaker.be en www.theateraanzee.be

The Play = HeimatGezelschap = Rebekka de Wit, Tom Struyg, Suzanne Grotenhuis, Freek Vielen, Maarten Ketels, Harald Austbø.In een zin = Een sluwe muziektheatervoorstelling vol levenswijsheden waarin een overweldigend gevoel je anderhalf uur lang besluipt om je op het einde naar de keel te vliegen. Hoogtepunt = Het moment waarop de grootvader van een van de acteurs breekt voor de camera.Score = * * * *Quote = 'Liefde is armen op en weer sluiten'Er is theater dat een verhaal verteld en er is uiterst zeldzaam theater dat je 'besluipt'. Het zadelt je met een gevoel op dat gedurende de opvoering wringt, kriebelt, almaar intenser wordt om je op het einde naar de strot te vliegen waardoor je murwgeslagen, ontroerd en ontwricht de zaal uit wankelt. Zo een voorstelling is Heimat. Een en al gevoel. Amper verhaal. Decor en kostuums doen er niet toe. Zolang de beamer maar werkt en de cello gestemd is. Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis, Tom Struyf, regisseur Freek Vielen en cellist Harald Austbø vielen met de camera en microfoon binnen bij hun (groot)ouders en vroegen hen de existentiële pieren uit de neus. Eindelijk zouden ze weten wat gelukkig zijn is, hoe je de ware kan vinden en wat liefde is. De projectie van die filmfragmenten wordt stroef afgewisseld met stukjes zang (The Fugees' 'Ready or not...'), zotte dans, melancholische muziek of een monoloog waarin een van de performers terugblikt op een bijzonder moment in het leven. Het doet allemaal zelfs een tikkeltje onbeholpen aan. Tot je begrijpt dat de structuur van de voorstelling die van het leven zelve is: eerst is er het zoeken naar geluk en liefde, vervolgens het vinden en dan het verliezen. De pakkende manier waarop dat verlies in Heimat getoond wordt, is meteen het antwoord op de belangrijkste vraag: liefde is samen durven breken en huilen. Al dan niet in een theaterzaal.Smaakmaker: ENEls Van SteenbergheDe volledige recensie verschijnt binnenkort in Knack Focus.Meer info: www.weliswaar.be/het-leven-voor-gevorderden, www.detheatermaker.be en www.theateraanzee.be