Maandag 11/6, 20.00 – Op12Goed nieuws voor wie niet alleen wil horen, maar ook wil zien hoe de vermoeidheid toeslaat bij Peter Van de Veire. De poging van de man om het wereldrecord radio maken scherper te stellen – door minstens 183 uur lang in de weer te blijven – is immers niet alleen te volgen op MNM, ook Op12 slaat elke avond zijn tent op in de studio van Van de Veire. Slecht nieuws dan weer voor ramptoeristen, want de presentator lijkt vastberaden om zijn doel te halen.

Hoe ben je erop gekomen om dit te doen?

PETER VAN DE VEIRE: We waren op de redactie aan het bespreken hoe we studenten konden steunen tijdens de examenperiode en toen kwam de combinatie met de marathon wonderwel tot stand: ik zal op de radio mee nachtjes door doen en tegelijkertijd tips geven hoe je dat goed en gezond kunt aanpakken. Ik wist al langer dat er een recordaantal uren radio maken bestond. Het staat nu met 183 uren op de naam van een Italiaan, de tweede keer al voor hem trouwens.

Je neemt het wel serieus, hé: begeleiding van een fysiotherapeut en al?

VAN DE VEIRE: En een lichttherapeut, een Nederlander die ervoor gezorgd heeft dat de Nederlandse atleten in het verleden naar de Olympische Spelen zijn kunnen vliegen zonder jetlag. Dat doet hij door kunstlicht boven je hoofd van kleur te veranderen, naargelang je behoefte aan slaap. Er is ook een heus eet- een slaapschema voor mij uitgetekend: om de 40 uur radio maken 3 uur slaap, met af en toe een powernap van 20 minuten tussen. Ik heb ook mijn hart laten testen en dat is helemaal in orde voor iemand van 40. Ik heb zelfs een groot hart, letterlijk dan toch.

Ga je tijdens de marathon vooral plaatjes draaien of plan je ook stunts?

VAN DE VEIRE: Er kan publiek in de studio en er zullen optredens plaatsvinden, maar verder lijkt me de marathon al voldoende stunt op zich. De regels laten ook niet zo veel ruimte: muziek mag bijvoorbeeld na elkaar gespeeld worden maar nooit langer dan zes minuten aan één stuk, bij een interview moet ik zelf om de minuut te horen zijn en de hoeveelheid nieuws, weerberichten en reclame is ook beperkt tot 23 minuten per uur. We hebben daarvoor zelfs onze reclameblokken moeten herbekijken.

Hoe blokte jij destijds, met de radio aan of uit?

VAN DE VEIRE: In complete stilte. Al zette ik de radio wel altijd op als ik pauzeerde. Op het prille Studio Brussel of Radio2 en dan bij voorkeur Het eenzame hartenburo van Edwin Ysebaert. Dat zat altijd tjokvol emoties en eerlijkheid. Als er dan weer eens een vrouw haar hart luchtte over de losse handjes van haar man dacht ik altijd: wat zit ik als studentje te klagen over mijn blok. Op een vreemde manier was dat een stimulans om weer door te gaan.

Zijn de jongens en meisjes van Radio Scorpio nog boos omdat je hun idee gestolen zou hebben?

VAN DE VEIRE: Geen idee, ik heb hen oprecht alle succes gewenst met hun initiatief. Hoe meer radio’s iets voor studenten doen hoe beter. Mensen die mij kennen, weten dat ik geen ideeën pik. Ik zou wel gek zijn: binnen de kortste keren komt dat toch uit. Het voelde dan ook redelijk vies om beschuldigd te worden.

Nog wat zere tenen om het af te leren: boze Azerbeidzjanen of Aldi-bazen aan de deur gehad na jouw opmerking over de jurken op het Songfestival?

VAN DE VEIRE: Die niet, wel een stortvloed aan reacties. Die waren grotendeels positief, maar de negatieve waren soms zeer grof. Een N-VA’er wou zelfs dat mijn commentaar bij het Songfestival een politiek staartje kreeg, omdat ik volgens hem met mijn grapje Vlaanderen een slechte naam had gegeven. Het meedelen van de punten laat ik de volgende keer dus wel aan iemand anders, maar als ik opnieuw commentaar mag geven: graag. En liefst met André Vermeulen. Die mens is wonderbaarlijk: hij zong de Eurovisie-tune mee, maakte dansjes op zijn favoriete liedjes én sms’te zich een duimbreuk om voor Albanië te stemmen!

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content