De Poolse journalist Witold Szablowski wilde wel eens weten wat tirannen op hun bord kregen terwijl hun onderdanen crepeerden en trok de wereld rond op zoek naar de chef-koks die dagelijks met de daver op het lijf achter het fornuis stonden. Wat was het favoriete gerecht van de Cambodjaanse dictator Pol Pot en hoe maak je dat klaar in de jungle? Hoe kook je Albanese streekgerechten voor Enver Hoxha terwijl de geheime dienst je op de vingers kijkt uit angs...

De Poolse journalist Witold Szablowski wilde wel eens weten wat tirannen op hun bord kregen terwijl hun onderdanen crepeerden en trok de wereld rond op zoek naar de chef-koks die dagelijks met de daver op het lijf achter het fornuis stonden. Wat was het favoriete gerecht van de Cambodjaanse dictator Pol Pot en hoe maak je dat klaar in de jungle? Hoe kook je Albanese streekgerechten voor Enver Hoxha terwijl de geheime dienst je op de vingers kijkt uit angst dat je een gifschotel bereidt? De meeste koks blijken praatgraag en koesteren warme herinneringen aan hun keukendienst. Saddam Hoessein was schijnbaar een goedlachse, gulle vent die zijn personeel rijkelijk beloonde en zijn bedienden jaarlijks een nieuwe auto schonk. En Oegandees president Idi Amin - in de film The Last King of Scotland schrikbarend goed belichaamd door Forest Whitaker - was geen kannibaal. Dat was een roddel die rondgestrooid werd om zijn vijanden schrik aan te jagen. Aan tafel bij dictators is vaak bizar leesvoer. Hoewel Szablowski de terreur bij elke dictatuur uitvoerig beschrijft, wil geen enkele kok een kwaad woord kwijt over zijn voormalige meester. In het geval van Fidel Castro is dat nog begrijpelijk - zijn broer Raúl heerst nog steeds, dus ook tijdens Szab?owski's interview, dus je bent maar beter voorzichtig - maar hoe bejubel je massamoordenaars als Pol Pot? Het ontluisterende antwoord: honger is de grote gelijkmaker, en een betrouwbare kok is voor een dictator goud waard - een snuifje cyaankali kan volstaan om je regime ten val te brengen. Geen grootse onderzoeksjournalistiek, dit tirannieke receptenboek, wel een fijn tussendoortje, volgestouwd met kruidige weetjes.