Met het mes op tafel

Idi Amin © GETTYIMAGES

Verorberde Idi Amin echt mensenvlees? En wat was het favoriete toetje van Pol Pot? Journalist Witold Szablowski neemt u mee in de interne keuken van beroemde dictators.

De Poolse journalist Witold Szablowski wilde wel eens weten wat tirannen op hun bord kregen terwijl hun onderdanen crepeerden en trok de wereld rond op zoek naar de chef-koks die dagelijks met de daver op het lijf achter het fornuis stonden. Wat was het favoriete gerecht van de Cambodjaanse dictator Pol Pot en hoe maak je dat klaar in de jungle? Hoe kook je Albanese streekgerechten voor Enver Hoxha terwijl de geheime dienst je op de vingers kijkt uit angst dat je een gifschotel bereidt?

De meeste koks blijken praatgraag en koesteren warme herinneringen aan hun keukendienst. Saddam Hoessein was schijnbaar een goedlachse, gulle vent die zijn personeel rijkelijk beloonde en zijn bedienden jaarlijks een nieuwe auto schonk. En Oegandees president Idi Amin – in de film The Last King of Scotland schrikbarend goed belichaamd door Forest Whitaker – was geen kannibaal. Dat was een roddel die rondgestrooid werd om zijn vijanden schrik aan te jagen.

Aan tafel bij dictators is vaak bizar leesvoer. Hoewel Szablowski de terreur bij elke dictatuur uitvoerig beschrijft, wil geen enkele kok een kwaad woord kwijt over zijn voormalige meester. In het geval van Fidel Castro is dat nog begrijpelijk – zijn broer Raúl heerst nog steeds, dus ook tijdens Szab?owski’s interview, dus je bent maar beter voorzichtig – maar hoe bejubel je massamoordenaars als Pol Pot? Het ontluisterende antwoord: honger is de grote gelijkmaker, en een betrouwbare kok is voor een dictator goud waard – een snuifje cyaankali kan volstaan om je regime ten val te brengen.

Centrale zinnen: ‘Ik bedacht toen dat dat precies was hoe oorlogen beginnen. Iedereen wil dat zijn pannen het dichtst bij het vuur staan.

Geen grootse onderzoeksjournalistiek, dit tirannieke receptenboek, wel een fijn tussendoortje, volgestouwd met kruidige weetjes.

Aan tafel bij dictators ***

Witold Szablowski, Nieuw Amsterdam (oorspronkelijke titel: Jak nakarmic dyktatora), 240 blz., ? 24,99.

Geit à la Idi Amin

Ontwei een geit, snijd de kop eraf, vul het lijf met rijst, aardappels, wortels, peterselie, erwten en kruid naar smaak. Meng de groenten met versnipperde ingewanden. Rooster de volledige geit in de oven of aan het spit, kleur het gebraad bij met vet en naai de kop weer aan het lijf. Serveer staand op tafel, alsof het dier nog leeft.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content