Op de 34ste editie van Anima, het internationale festival van de animatiefilm, zijn van 13 tot 22 februari meer dan 250 kort- en langspeelfilms te zien. Het festival start met "Shaun The Sheep Movie", de nieuwste film van de Britse Aardman Studios, bekend van onder meer "Chicken Run".

In Flagey in Brussel is woensdag het programma voorgesteld. Anima, dat de laatste jaren rond de 30.000 bezoekers naar Flagey wist te lokken, behoort tot de belangrijkste animatiefestivals ter wereld. "We zijn één van de weinige gespecialiseerde festivals die het grote publiek weet te bereiken", zegt directrice Doris Cleven, die dit jaar de rol van bezieler Philippe Moins overnam.

In totaal werden 20 onuitgegeven langspeelfilms geselecteerd voor Anima, waarvan 12 uit Europa, vier uit Azië, twee uit de VS en twee uit Brazilië. Voor de jongsten is er onder meer de avant première van het voor de Oscars genomineerde "Lied van de Zee" van de Ierse regisseur Tom Moore. Daarnaast selecteerde de jury ook 168 kortfilms uit meer dan 1.000 inzendingen.

Focus op Letland en Nederland

In zijn selectie richt Anima dit jaar ook de aandacht op Nederland en Letland, twee landen waar de animatiefilm een grote bloei beleeft. Ten slotte kunnen professionelen, studenten of iedereen die meer wil weten over de animatie terecht op Futuranima, waar gastsprekers hun ervaring en kennis komen delen. Opmerkelijke naam hier is landgenoot Marlon Nowe, een oud-student van het Gentse KASK die nu in de Disney meewerkt aan films als "Frozen" of "Big Hero 6".

De ticketverkoop voor het festival in Flagey start op zaterdag 31 januari. In de loop van de maand februari is een deel van het programma ook in de Gentse Sphinx te bezichtigen. Voor de voorstelling van de Best Of kan het publiek na afloop ook in Antwerpen, Leuven en Oostende terecht.

Klik hier voor het volledige programma.(Belga/DB)

Op de 34ste editie van Anima, het internationale festival van de animatiefilm, zijn van 13 tot 22 februari meer dan 250 kort- en langspeelfilms te zien. Het festival start met "Shaun The Sheep Movie", de nieuwste film van de Britse Aardman Studios, bekend van onder meer "Chicken Run". In Flagey in Brussel is woensdag het programma voorgesteld. Anima, dat de laatste jaren rond de 30.000 bezoekers naar Flagey wist te lokken, behoort tot de belangrijkste animatiefestivals ter wereld. "We zijn één van de weinige gespecialiseerde festivals die het grote publiek weet te bereiken", zegt directrice Doris Cleven, die dit jaar de rol van bezieler Philippe Moins overnam. In totaal werden 20 onuitgegeven langspeelfilms geselecteerd voor Anima, waarvan 12 uit Europa, vier uit Azië, twee uit de VS en twee uit Brazilië. Voor de jongsten is er onder meer de avant première van het voor de Oscars genomineerde "Lied van de Zee" van de Ierse regisseur Tom Moore. Daarnaast selecteerde de jury ook 168 kortfilms uit meer dan 1.000 inzendingen. Focus op Letland en Nederland In zijn selectie richt Anima dit jaar ook de aandacht op Nederland en Letland, twee landen waar de animatiefilm een grote bloei beleeft. Ten slotte kunnen professionelen, studenten of iedereen die meer wil weten over de animatie terecht op Futuranima, waar gastsprekers hun ervaring en kennis komen delen. Opmerkelijke naam hier is landgenoot Marlon Nowe, een oud-student van het Gentse KASK die nu in de Disney meewerkt aan films als "Frozen" of "Big Hero 6". De ticketverkoop voor het festival in Flagey start op zaterdag 31 januari. In de loop van de maand februari is een deel van het programma ook in de Gentse Sphinx te bezichtigen. Voor de voorstelling van de Best Of kan het publiek na afloop ook in Antwerpen, Leuven en Oostende terecht. Klik hier voor het volledige programma.(Belga/DB)