Voor wie het nog gemist had: de Oscars brachten dit jaar heel wat controverse met zich mee. Nadat zwart Amerika klaagde over de #OscarsSoWhite en zangeres Anohni stelde dat ook transgenders geen gelijke kansen krijgen, is het nu Aziatisch Amerika dat een nieuw debat heeft opgestart.

Tijdens de Oscarceremonie van zondag vertelde presentator en Amerikaans comedian Chris Rock dat de resultaten van de stemming beheerd werden door een accountantsbureau. Rock deelde mee dat hun meest toegewijde en correcte vertegenwoordigers aanwezig waren, waarop hij drie Aziatische kinderen het podium liet opkomen.

'Kleinerend en walgelijk,' tweette actrice Constance Wu, 'om kleine kinderen op een podium te laten paraderen voor een racistische grap. Het tegenovergestelde van vooruitgang.' Ook Mee Moua, hoofd van de belangenorganisatie Asian Americans Advancing Justice, liet weten in een statement dat de show een achteruitgang was voor diversiteit.

'De ceremonie en vooral de grap met de Aziatische kinderen bevatte verschillende beschadigende stereotyperingen van Aziaten en Aziatische Amerikanen', klonk Moua. 'Het legt een van de gebreken bloot over hoe we praten over rassen in Amerika.' Verder zei ze dat het racisme geen zwart-witverhaal is.

Moua besluit dat samenwerken essentieel is om het benadelen van minderheden tegen te gaan, 'zodat we de diversiteitsverhalen kunnen zien die ons land juist weergeven.'

Zowel Chris Rock als de Academy wensten geen commentaar te geven, maar de comedian zei tijdens de ceremonie al tegen mensen die zijn grap niet konden smaken dat ze 'er gewoon over moesten tweeten op hun smartphone, die overigens ook gemaakt werd door deze kinderen.'

(JL)

Voor wie het nog gemist had: de Oscars brachten dit jaar heel wat controverse met zich mee. Nadat zwart Amerika klaagde over de #OscarsSoWhite en zangeres Anohni stelde dat ook transgenders geen gelijke kansen krijgen, is het nu Aziatisch Amerika dat een nieuw debat heeft opgestart.Tijdens de Oscarceremonie van zondag vertelde presentator en Amerikaans comedian Chris Rock dat de resultaten van de stemming beheerd werden door een accountantsbureau. Rock deelde mee dat hun meest toegewijde en correcte vertegenwoordigers aanwezig waren, waarop hij drie Aziatische kinderen het podium liet opkomen.'Kleinerend en walgelijk,' tweette actrice Constance Wu, 'om kleine kinderen op een podium te laten paraderen voor een racistische grap. Het tegenovergestelde van vooruitgang.' Ook Mee Moua, hoofd van de belangenorganisatie Asian Americans Advancing Justice, liet weten in een statement dat de show een achteruitgang was voor diversiteit. 'De ceremonie en vooral de grap met de Aziatische kinderen bevatte verschillende beschadigende stereotyperingen van Aziaten en Aziatische Amerikanen', klonk Moua. 'Het legt een van de gebreken bloot over hoe we praten over rassen in Amerika.' Verder zei ze dat het racisme geen zwart-witverhaal is.Moua besluit dat samenwerken essentieel is om het benadelen van minderheden tegen te gaan, 'zodat we de diversiteitsverhalen kunnen zien die ons land juist weergeven.'Zowel Chris Rock als de Academy wensten geen commentaar te geven, maar de comedian zei tijdens de ceremonie al tegen mensen die zijn grap niet konden smaken dat ze 'er gewoon over moesten tweeten op hun smartphone, die overigens ook gemaakt werd door deze kinderen.'(JL)