Theater: Van donderhoofd tot trekvogel

Theater: Van donderhoofd tot trekvogel

Knies' hoofd zit zo vol dat het elk moment kan ontploffen. Gelukkig valt er net een trekvogel uit de lucht, met raad en een luisterend oor. Bronks' 'Grote hoofden, kleine hartjes' is jeugdtheater van het zuiverste en schoonste soort, voor iedereen vanaf zeven jaar.


Theater Zuidpool centrale gast TAZ 2015

Theater Zuidpool centrale gast TAZ 2015

Dit jaar is Theater Zuidpool - met Jorgen Cassier, Sofie Decleir en Koen van Kaam - centrale gast van TAZ (Theater Aan Zee). Tien jaar geleden gaven zij, als artistiek leiders, Zuidpool een nieuw gezicht.

Theater: Walsen met de miserie

Theater: Walsen met de miserie

De Roovers vieren hun twintigjarig bestaan met een voorstelling 'grand cru'. Naast het volledige gezelschap, staan ook enkele jonge honden op de scène en last but not least maestro Mauro Pawlowski die het hart van Alsemkomt hartverscheurend schoon laat kloppen.


Theater: Een sensuele klaagzang

Theater: Een sensuele klaagzang

Bart Meuleman laat Fien Maris als een bijna-volleerde prostituee over de scène kronkelen en bezorgt je een poëtische, literair exquise en visueel betoverende bordeeluitstap met 'Sirene' in het Toneelhuis.


Geef Humorologie een nieuwe naam

Geef Humorologie een nieuwe naam

In 2015 viert het festival dat namen als Kommil Foo, Wim Helsen en Wouter Deprez mee groot maakte zijn dertigste editie. Dat wordt een verjaardagsfeestje waarop terug- én vooruitgeblikt wordt.


Theater: Iedereen cowboy

Theater: Iedereen cowboy

Laika en Bonte Hond voeren twee cowboys, twee stokpaarden en een 'lonely musician' op om de liefde tussen twee broers en de boterzachte ziel achter een steenhard imago te tonen en te vieren in 'Cowboys huilen niet'.


Theater: 't Is maar om te lachen

Theater: 't Is maar om te lachen

Abattoir Fermé trakteert met 'Colossus' op vier uur bonte, grappige beelden die holderdebolderend toewerken naar een einde dat je een krop in de keel ramt.


Maria Stuart: Vorstelijke feministes avant la lettre

Maria Stuart: Vorstelijke feministes avant la lettre

Een stuk over killer queens met ijzersterke acteerprestaties van Halina Reijn en Chris Nietvelt als Maria Stuart en Elizabeth I. Ook een pluim voor Matteo Simoni, die de gluiperige verleider Mortimer met verve vertolkt.Opera: Uitmuntend maar zonder franje

Opera: Uitmuntend maar zonder franje

Een meer dan geslaagde productie, deze Don Giovanni. De Munt bewijst alweer dat het zijn geld meer dan waard is. Dat het zelfs met een beschamend budget producties van wereldniveau kan bouwen.


Johan Simons verbindt zich aan 'Theater Rotterdam'

Johan Simons verbindt zich aan 'Theater Rotterdam'

Maandag 1 december 2014 ontving Johan Simons de Prins Bernhard Cultuurprijs in Amsterdam. Hij krijgt de prijs voor zijn grote verdiensten voor de theaterkunst in binnen- en buitenland. Meteen kondigde hij aan zich te zullen inzetten voor 'Theater Rotterdam'.

Dans: Lachen tot de leegte liefde wordt

Dans: Lachen tot de leegte liefde wordt

Lisbeth Gruwez en Maarten Van Cauwenberghe - samen Voetvolk - onderzoeken in AH/HA de lach en ontdekken de motor van de samenleving in een voorstelling die je opzuigt als de mooist mogelijke zonsondergang.Theater: Mich Walschaerts in het nachtblauw

Theater: Mich Walschaerts in het nachtblauw

Onder de maan wrijft Mich Walschaerts de sterren uit zijn ogen en ziet hoe zijn gezinnetje in sleur dreigt te verdrinken. Sleur én ontrouw. Tijd om zijn hart al zingend te (ver)luchten en te sterken in Duizend Man Sterk


Dans: Verre van vulkanisch

Dans: Verre van vulkanisch

Liz Kinoshita onderzoekt in 'Volcano' de geplogenheden van de musical én de jachtigheid van de westerse mens. Het resultaat is 'Volcano', niet vulkanisch maar wel een warm, energiek gedanst portret van het pogen (en het falen).


Theater: De mayonaise plekt maar p(l)akt niet

Theater: De mayonaise plekt maar p(l)akt niet

Vijf kornuiten van het KIP en Theater Antigone kijken in 'De slimme de domme de gladde en de dode' over hun volwassen geworden schouder naar hun jonge jaren en doen dat rouwend, kokhalzend, zuipend, vretend, huilend én gierend. Met te onstuimig rock-'n-roll-theater als resultaat.Dans: Much Love

Dans: Much Love

Jan Decorte doet het opnieuw: de helft van het publiek tegen zich in het harnas jagen, terwijl de andere helft geniet van de onbevangen ode aan de liefde die Decorte en de zijnen dansen en uitspreken in 'Much Dance'.


Theater: Hier bakt Janne

Theater: Hier bakt Janne

Janne Desmet kon niet zwijgen over de inbraak in haar huis en besloot dan maar om er ook op de planken over te praten, met 'Hier waak ik' tot gevolg. Een wervelende solo waar Desmet toont veel en vlot te kunnen vertellen maar nog niet altijd het juiste vertelritme en de origineelste vertelvorm vindt.


Gevaarlijke vrouwen aan de macht in NTGent

Gevaarlijke vrouwen aan de macht in NTGent

Bernard Dewulf herschreef Euripides' Elektra voor NTGent en Het Nationale Toneel, Julie Van den Berghe regisseert en Chris Thys houdt de productie als moeder Klytaemnestra overeind samen met het best bewaarde geheim van NTGent: Lien Wildemeersch. Zij vertolkt Elektra op een onwaarschijnlijk straffe manier die deze mythische figuur een actuele zindering en noodzaak geeft.


Theater: Kleinood in wording?

Theater: Kleinood in wording?

Compagnie Cecilia's De soldaat-facteur en Rachel hangt aan elkaar van de moed en de goesting van de makers om dit stuk te maken. Het resultaat is mooi, eventjes magisch maar beklijft nog te weinig.


Theater: Marx zonder masker

Theater: Marx zonder masker

Willem de Wolf las over het tragische gezinsleven van Karl Marx en puurt daar 'The Marx Sisters' uit, toneel dat bulkt van de filosofische wijsheden en de existentiële twijfels. De twee dochters van Marx - zwalpend tussen leven en zelfmoord - worden vertolkt door Natali Broods en Sara De Roo, zwalpend tussen acteren en zijn.


Theater: Was Leni Riefenstahl naïef of doortrapt?

Theater: Was Leni Riefenstahl naïef of doortrapt?

In 'Leni en Susan' (Braakland/ZheBilding) spelen Chris Lomme en Simone Milsdochter een legendarische ontmoeting: deze tussen Leni Riefenstahl en Susan Sontag. Auteur en regisseur Stijn Devillé is de ceremoniemeester van dienst.


Performance: New York als spiegel van de ziel

Performance: New York als spiegel van de ziel

Pieter Ampe trok naar New York, liep er door de straten, keek er naar de mensen, werd bekeken en voelde hoe de stad zuurstof gaf aan zijn hart en ziel. Die ervaring deelt hij met zijn publiek tijdens de performance 'So you can feel'.Dans: Exuberant briljant

Dans: Exuberant briljant

Een vijfsterrenvoorstelling van KVS en Les Ballets C de La B. Een traktatie waarin de composities van Händel, Vivaldi, Gluck, Monteverdi, Bach getransformeerd worden tot Afrikaanse ritmes en expressies: een hemels genoegen voor oog en oor.


'Ik kom graag ergens anders thuis' (Dirk Roofthooft)

'Ik kom graag ergens anders thuis' (Dirk Roofthooft)

Op 16 oktober 2004 blaast Dirk Roofthooft de volledige Rotterdamse Schouwburg van zijn sokken met de monoloog Bezonken Rood, een bewerking van Jeroen Brouwers' gelijknamige roman, in een regie van Guy Cassiers. Tien jaar later reist het stuk nog steeds door Europa. Aan de vooravond van de jubileumreeks in Toneelhuis blikt Roofthooft terug en vooruit.


Theater met een grote, geestige, gortige T

Theater met een grote, geestige, gortige T

De mensen die je het liefste ziet, weten je het hardst te kwetsen. Op die wetenschap stoelde Tracy Letts een tragikomisch familiedrama dat Toneelhuis, KVS en NTGent met vereende krachten ensceneren. Ze droppen een verbaal vuurwerk spuwende topcast op een aardedonkere scène én scoren.Theater: Voorbij het (kinder)misbruik

Theater: Voorbij het (kinder)misbruik

Remy Jacobs werd als kind en jongere misbruikt door de plaatselijke priester. Pas nu - op 45-jarige leeftijd - komt hij met zijn verhaal naar buiten. Niet via de media, maar via het theater. En of 'Als ik de liefde niet heb' treft.


Danstheater:Vader op den dool

Danstheater:Vader op den dool

Peeping Tom wil met 'Vader' de fleur (en soms het gebrek eraan), de waanzin en de melancholie van het ouder worden portretteren. Het Brusselse collectief rijgt als vanouds de straffe beelden aan elkaar maar die vormen eerder een wat stuurloze dan een ijzersterke voorstelling.


Opera 'Shell Shock': Adem drinken, bloed likken en pijn zien

Opera 'Shell Shock': Adem drinken, bloed likken en pijn zien

They did it. Het ongewone trio bestaande uit componist Nicholas Lens, librettist Nick Cave en choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui levert met Shell Shock in De Munt een muzikaal machtige en visueel soms te overladen krachttoer af die geen seconde verveelt en elke seconde om vrede tiert.


Theater: Louterende trip naar een van de mooiste landen ter wereld

Theater: Louterende trip naar een van de mooiste landen ter wereld

Tom Struyf brengt verslag uit van een louterende reis nadat hij het gevoel had te leven in een groot bad vol zwart water. Another Great Year for Fishing is een intrigerende en bij momenten zelfs grappige ode aan vertraging, verstilling en klein geluk dat groots aanvoelt.
Vergeetputtheater

Vergeetputtheater

Nic Balthazar schrijft en regisseur 'Neeland' en had dat beter anders gedaan, motiveert Guido Lauwaert.Theater op drift

Theater op drift

Hoe zou Virginia Woolf zich gevoeld hebben enkele uren voor ze het water in stapte en de verdrinkingsdood langzaam tegemoet wandelde? Die vraag beantwoorden Sara De Bosschere, Jan-Joris Lamers en Peter Verburgt in 'Ik in het blauw'. Zonder écht gerepeteerd te hebben...


Theater: Kunst is shit?

Theater: Kunst is shit?

Waarom kost een spierwit schilderij stukken van mensen? En waarom is iemand bereid daar zo veel voor te betalen? Is die mens ziek? TG STAN en Dood Paard antwoorden heerlijk hilarisch én gevat in 'Kunst'.


Theater: 'Doe maar voort!'

Theater: 'Doe maar voort!'

Fabuleus reikt het publiek in 'Liefdesverklaring' nogal letterlijk de hand en knuffelt het op een even virtuoze, uitbundige als ongemakkelijke manier. En het publiek tierde dat het goed


Theater: Fragiel requiem

Theater: Fragiel requiem

Johan Leysen brengt een kwetsbaar eerbetoon aan zijn overleden vader met het in melancholisch maanlicht en dito muziek badende 'Trauerzeit'.


Theater: Oppervlakkige (circus)bruid in de morgen

Theater: Oppervlakkige (circus)bruid in de morgen

De jonge regisseur Maren E. Bjørseth debuteert bij Toneelgroep Amsterdam met een oppervlakkige enscenering van Hugo Claus' 'Een bruid in de morgen' in een circusdecor. Gelukkig redden de acteurs de circusmeubels tijdens de monologen.1 reacties


Theater: Death Valley 2.0

Theater: Death Valley 2.0

In een wit tafellakenlandschap voltrekt Tristero in 'I Know' een 'ritueel der onwelriekende (on)sterfelijkheid'. Uit de kleinste gleuven waait het fijnste stof en een tafelblad lijkt zelfs tot as te vergaan terwijl u toegesproken wordt door een 122-jarige.


Performance: Strike!

Performance: Strike!

'Dragging The Bone' is een knotsgekke trip door Miet Warlops wondere wereld waarin ze al zwierend met deeg en gipsen benen tracht de humor en de verbeelding van de verpulveringsdood te redden.


Theater: Versplinterde woede

Theater: Versplinterde woede

Mokhallad Rasem kanaliseert in 'Closed Curtains' (Theater Malpertuis) de woede over het opsluiten van onschuldige mensen in een strak stuk waar de vonken van af spatten dankzij een meesterlijke spelersduo dat alle registers van die woede bespeelt


Theater: Eenzame guerillastrijder

Theater: Eenzame guerillastrijder

Theater Zuidpool toont in 'Al te luide eenzaamheid' de schoonheid van een door wanhoop overvallen papierpletter die te goed beseft dat de industriële vooruitgang ook mentale achteruitgang betekent. En dus begraaft hij zich in zijn papier


Historisch theater

Historisch theater

Guido Lauwaert - 'Wie deze voorstelling niet gezien heeft, mist een historische voorstelling', aldus Guido Lauwaert over 'The Fountainhead' van Toneelgroep Amsterdam.

Theater: Groeten uit 't gevang

Theater: Groeten uit 't gevang

Els Van Steenberghe - Peter De Graef toont in de tragikomische en muzikale monoloog 'Rudy' al zingend, fluisterend, vloekend en simpelweg vertellend hoe de hedendaagse mens een gevange is van het kapitalisme.Theater: Ode aan de staaflamp

Theater: Ode aan de staaflamp

Guido Lauwaert - 'Of Paul had er niet moeten zijn' is een voorstelling die in duisternis begint en in duisternis eindigt. Heel goed, bespaart een hoop elektriciteit. Het oor van de toeschouwer krijgt meer dan het oog. Al zijn de momenten dat er iets te zien valt subtiel, fragiel en subliem.1 reactiesTheater: Superfans...

Theater: Superfans...

Els Van Steenberghe - Klaarkomen aan de ontbijttafel omdat je het boek van jouw idool leest? Het kan. Drie mensen zijn zo zot van hun idool dat ze vergeten zichzelf en elkaar graag te zien in Hof van Eedes 'Het Weiss-effect'. Het Antwerpse collectief portretteert die vlucht in de idolatrie op een even hilarische als schrijnende wijze.Abke Haring wint Theo d'Or voor rol in 'Hamlet vs Hamlet'

Abke Haring wint Theo d'Or voor rol in 'Hamlet vs Hamlet'

Els Van Steenberghe - Abke Haring won gisterenavond tijdens het Gala van het Nederlands theater de Theo d'Or - prijs voor beste vrouwelijke dragende rol - voor haar rol van Hamlet in 'Hamlet vs Hamlet' in regie van Guy Cassiers door Toneelhuis en Toneelgroep Amsterdam.
Nick Cave verovert De Munt

Nick Cave verovert De Munt

Op 24 oktober 2014 gaat in De Munt 'Shell Shock' in première, een opera van Nicolas Lens waarvoor niemand minder dan singer-songwriter Nick Cave het libretto schreef. Dat vraagt om toelichting die hij maandagochtend 8 september 2014 gaf in De Munt.


Theater: Een schip zonder schroef of roer

Theater: Een schip zonder schroef of roer

Guido Lauwaert - NTGent en KASK ensceneren '4.48 Psychosis', de laatste tekst van Sarah Kane. Of beter: ze pogen dat te doen. Met niet helemaal overtuigend resultaat.

Theater: Een juweel van een voorstelling

Theater: Een juweel van een voorstelling

Guido Lauwaert - Ivo Van Hove's enscenering van Ayn Rands The Fountainhead is een Wagneriaanse toneelproductie die men meer dan eens moet zien om de schoonheidsvlekken ervan te ontdekken.


Big in Belgium is Big in Edinburgh

Big in Belgium is Big in Edinburgh

Els Van Steenberghe - Deze week werden onder meer de Total Theatre Awards en The Stage Award uitgereikt op het Edinburgh Festival Fringe. De Belgen, die er voor het tweede jaar op rij optraden dankzij Big in Belgium, vielen ook dit jaar in de prijzen.Odegand boven water

Odegand boven water

Guido Lauwaert - De twaalfde editie van OdeGand - op 13 september 2014 in de Gentse binnenstad - belooft een voltreffer te worden.


Theater: Een wijze les met glitters

Theater: Een wijze les met glitters

Guido Lauwaert - The Entertainer van Toneelgroep Amsterdam is een prachtig voorbeeld van een veranderde maatschappij met een situatie die dramatisch is, mét een schitterende Gijs Scholten van Asschat in de hoofdrol.


Alain Platels 'Tauberbach' is voorstelling van het jaar

Alain Platels 'Tauberbach' is voorstelling van het jaar

Els Van Steenberghe - Het Duitse tijdschrift Tanz roept Alain Platels 'Tauberbach' uit tot productie van het jaar. Meg Stuart (artistiek leider van het Belgische dansgezelschap Damaged Goods) is choreograaf van het jaar.


Theater: FadoFaust

Theater: FadoFaust

Els Van Steenberghe - Met Fausto trakteert Figurentheater FroeFroe (in opdracht van De Zomer van Antwerpen) iedereen op een gratis ontmoeting met Faust en de duivel. Fausto is vurig, luchtig en muzikaal figurentheater dat naar het einde toe ook intiem en ontroerend wordt.


Theater: De dolende koningin

Theater: De dolende koningin

Els Van Steenberghe - Muziektheater Transparant trekt alle registers open in De koningin zonder land, visueel verbluffend muziektheater waarin zowel de acteurs/zangers als de toeschouwers ronddolen...


Theater om blij van te worden

Theater om blij van te worden

Els Van Steenberghe - Comp. Marius zet de tanden in Beaumarchais' trilogie over de barbier Figaro. Dat het werk uit de 18de eeuw dateert, weerhoudt de Mariusrakkers er niet van om er een echt theaterfeest én een ode aan de passionele liefde van te maken.


Theater: Dagtrip naar Ciudad Juárez

Theater: Dagtrip naar Ciudad Juárez

Els Van Steenberghe - De vochtige hitte, de verstikkende rook van sigaretten, de corruptie, het gevaar dat om elke smoezelige hoek loert, ... Bijnens weet het o zo knusse nachtleven van Ciudad Juárez haarfijn te beschrijven en te verbeelden in 'La Linea'.Theater: Tik Tak voor volwassenen

Theater: Tik Tak voor volwassenen

Els Van Steenberghe - Ergens in het voorjaar toonden Robbert&Frank/Frank&Robbert een try-out van hun 'To Break - The Window of Opportunity'. Het resultaat? Als een lopend vuurtje verspreidde het gerucht zich dat dit een van dé topvoorstellingen zou worden van TAZ#2014, het festival waar de voorstelling in première ging. En voor een keer blijkt dat gerucht correct.Theater over uw mening

Theater over uw mening

Els Van Steenberghe - BOG. kaapte vorig jaar de Jong Theater KBC-prijs weg tijdens Theater Aan Zee 2013 en mocht tijdens de 2014-editie van het festival in première gaan met 'MEN'.


Theater: A star is born

Theater: A star is born

Els Van Steenberghe - In 'The truth about Kate' bewijst Naomi Velissariou waarom in de wandelgangen van het theaterwereldje al maandenlang over haar gefluisterd wordt als een van de veelbelovende acteertalenten van haar generatie.


Harteloos theater

Harteloos theater

Els Van Steenberghe - Lobke Leirens en Maxim Storms vervoeren je - letterlijk - doorheen de restanten van wat eens de wereld was. Deze trip door de broeierige, stinkende en door zombies en wormen bewoonde catacomben is weinig meer dan weerzinwekkend.Theater: Niet voor moeë mensen

Theater: Niet voor moeë mensen

Els Van Steenberghe - 'Zou ze in 't zwart gaan of toch maar beter in 't wit?' Miranda van Frituur Miranda lucht haar hart aan de vooravond van de begrafenis van haar beste vriend. Dat levert theater op dat even stormachtig, bruut, heftig en sensueel is als het leven van Miranda zelve.


Theater: Met dank aan Freddie

Theater: Met dank aan Freddie

Els Van Steenberghe - 'Angelena' is een schreeuw om rechtvaardigheid en liefde op een discovloer, in pluisjestrui en begeleid door een onbeholpen jankende gitaar. Bruut theater met een (te) groot hart.


Theater Aan Zee onderbreekt voorstellingen

Theater Aan Zee onderbreekt voorstellingen

Els Van Steenberghe - Theater Aan Zee onderbreek vandaag - exact 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog - alle voorstellingen. Met een gedicht van Erik Vlaminck en een minuut stilte vraagt men ook aandacht voor het strijdtoneel van vandaag.Opera over Oscar Pistorius in de maak

Opera over Oscar Pistorius in de maak

Joyelle McSweeney werkt aan een libretto voor een opera over de Zuid-Afrikaanse sprinter Oscar Pistorius. Het proces over de dood van zijn vriendin Reeva Steenkamp vormt de basis van het libretto.


Theater: Verstikkende Costa Blanca

Theater: Verstikkende Costa Blanca

Guido Lauwaert - Bob De Moor heeft vanuit zijn karakter en toneelliefde een maatschappelijke boodschap, die hij via een sarcastische inslag, in het hoofd wil drammen van de mens met één toneeluitstap per jaar. Maar met 'Costa Blanca' slaat hij de bal mis.


Theater: Slechte vrienden redden zichzelf

Theater: Slechte vrienden redden zichzelf

Guido Lauwaert - 'Slechte vrienden' van Vernieuwd Gents Volkstoneel is volkstoneel met een magere plot maar een gespierde cast: Bob De Moor en Chris Van den Durpel.