Els Van Steenberghe

Theater: A Louer, KVS en Peeping Tom

Els Van Steenberghe Els Van Steenberghe is theaterrecensent.

Griezelig, virtuoos en verrassend theater dat met alle conventies en toneelmachinerieën speelt.

Het startbeeld van A Louer ( * * * oe ) zindert veelbelovend. Meubels onder witte lakens roepen een spannende, mysterieuze sfeer op. De enorme roodfluwelen gordijnen die vanuit de toneeltoren tot op de toneelvloer vallen, voeden die verwachtingen. Dan doven de lichten en lokt het Brusselse gezelschap Peeping Tom het publiek mee in een fascinerende trip door een spookhuis alias spookhoofd.

Het gezelschap, geleid door regisseurs en choreografen Franck Chartier & Gabriela Carrizo, voelt zich als een vis in het water in de immense bolzaal van de KVS. De ploeg bouwde er een theatraal ‘salon’ met zwart-witte tegelvloer, fluwelen fauteuils op wieltjes, enkel deuren en subtiel uitgewerkte metershoge wanden. Die setting ruikt naar oude, verlaten kastelen waar de kasteeldame en haar butler ronddolen en laveren tussen waanzin, heden en verleden. Dat is dan ook precies wat de personages in A Louer doen. Dolen in een schijnwereld waarin alles tijdelijk, vals en ’te huur’ lijkt te zijn.

Geen verhaal, veel sfeer

Die statige en bizarre sfeer wordt perfect gevoed door de theatrale speelstijl van Marie Gyselbrecht, de onthutsende danstechniek van haar butler alias danser Seoljin Kim en de absurde interventies van operazangeres Eurudike de Beul en haar gezin. Ook Leo de Beul als sympathieke, enthousiaste ouderling én virtuoos pianist zorgt voor enkele zalige, sensitieve scènes.

Een (lineair) verhaal is er niet, beleving des te meer. A Louer meemaken, is als door een vreemd, oud huis (of kasteel) waden waar de vorige bewoners als spoken rond zweven. Peeping Tom speelt met A Louer een sluw spel met het geheugen, de herinnering en het (onder)bewustzijn van zijn personages én de toeschouwers. Subtiel goochelend met theatrale trucjes suggereren ze waanbeelden, de herbeleving van herinneringen en toekomstvisioenen.

Sublieme Spielerei

De wervelende en exquise montage van dans, theater en filmische setting maken A Louer tot een intrigerende en imponerende belevenis. Daarin toont het theater van de toekomst zich als een sublieme Spielerei met de theaterbouwstenen uit het verleden en het heden. Het is een Spielerei die minder op het externe verhaal en meer op de innerlijke wereld en beleving focust. Kortom, een intrigerende en ontdekkingswaardige creatie, oftewel: een aanbevolen reis met de teletijdmachine van Peeping Tom.

Els Van Steenberghe

Meer info: www.peepingtom.be en www.kvs.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content