Van Robbie Williams tot Wouter Beke: vijf bekende hobbyschilders
Al doet de ene het met iets meer verve dan de andere.
1. Robbie Williams
De Brit schildert al veel langer, maar opent pas deze maand zijn eerste tentoonstelling in een Londense galerie. Samen met zijn creatieve partner Ed Godrich heeft hij zich de voorbije jaren gespecialiseerd in zwart-witschilderijen, geïnspireerd door streetart, elektronische muziek en outsiderart en meestal gemaakt ‘in een meditatieve, tranceachtige staat’ waardoor ze ‘soms stukjes canvas vergeten te schilderen’.
2. Paris Hilton
De hotelerfgename, realityster, dj, ondernemer en influencer avant la lettre baande zich al schilderend een weg door de pandemie en creëerde een bevreemdend universum bevolkt door manische katten, kleurrijke doodskoppen, regenbogen, emoji’s, magazineknipsels, diamanten en sliving zelfportretten. Volgens een interview met Forbes rekent ze Andy Warhol, Jeff Koons en Salvador Dalí tot haar invloeden, maar is het vooral Katy Perry’s Teenage Dream dat haar in de juiste creatieve mood brengt.
3. Wouter Beke
Ook de minister haalde tijdens de lockdownperiodes zijn schildermateriaal van onder het stof. Zijn kunstenaarsdebuut, een nogal vrije interpretatie van ex-bondskanselier Angela Merkel, ging meteen viraal op Twitter, zij het niet om de juiste redenen. Later volgden gelijkaardige portretten van Barack Obama, Nelson Mandela, John F. Kennedy, pater Damiaan en de Britse vrouw die het eerste coronavaccin kreeg, gebaseerd op een foto uit Het Belang van Limburg.
4. Pierce Brosnan
U zou Brosnan misschien niet meteen associëren met felgekleurde, psychedelische tableaus van Fidel Castro, zonovergoten landschappen, oordopjes die in gehoorgangen worden geduwd en minder herkenbare onderwerpen, maar blijkbaar schuilt er een bescheiden hippie in de voormalige James Bond. Fans weten zijn werk overigens wel te pruimen: zijn portret van Bob Dylan bracht bijna anderhalf miljoen dollar op.
5. Britney Spears
Minstens even kleurrijk zijn de schilderijen van Britney Spears. Ze deelt die af en toe op Instagram, maar naar eigen zeggen hebben ze vooral een therapeutische functie. Kunstkenners oordelen op basis van haar bloementaferelen nochtans dat de popster ‘de grenzen van de abstractie aftast’, ‘de high-artwereld uitdaagt’ en ‘een postmoderne, ironische en feministische blik op de status van het beeld werpt’.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier