Register met 20.000 door nazi’s gestolen kunstwerken online

© Bundesarchiv B323/310

Een register met 20.000 kunstwerken die de nazi’s van de Joden stalen, en waarvan de helft nog steeds niet werd teruggegeven, is op internet te raadplegen met foto’s van de voorwerpen en de identiteit van de eigenaars. Dat kondigde de organisatie ‘Conference on Jewish Material Claims Against Germany’, dat het project samen met het United States Holocaust Memorial Museum uitvoerde, aan in New York.

De kunstwerken uit de catalogus behoorden toe aan Joodse families uit voornamelijk Frankrijk, en enkele uit België, en werden verzameld en geïnventariseerd door de nazi’s in het Musée du Jeu de Paume in Parijs.

“Decennia na de grootste massaplundering uit de geschiedenis van de mensheid kunnen de beroofde families het register voortaan raadplegen. Het moet hen helpen bij het lokaliseren van sinds lang verloren kunstschatten”, verklaarde de voorzitter van de Conference, Julius Berman.

Verklaring Theresienstadt

“Het is nu aan de musea, kunsthandelaars en veilinghuizen om te controleren wat zij in hun bezit hebben om te bepalen of zij gestolen kunstwerken van slachtoffers van de Holocaust bezitten”, voegde hij eraan toe.

In totaal staan 260 collecties en 269 eigenaars in de gegevensbank. In Praag verbonden 46 landen er zich eind juni 2009 in de ‘Verklaring van Theresienstadt’ toe om de van de Joden door de nazi’s gestolen kunstwerken terug te geven.

De website www.errproject.org/jeudepaume is vrij toegankelijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content