‘Pokerkampioen van Vlaanderen’ werkt samen met illegale goksite
Pokerstars.net, de pokersite waarmee het 2BE-programma samenwerkt, heeft een illegaal broertje. Dat kan niet volgens de Kansspelcommissie.
In België mag er enkel in casino’s voor geld worden gepokerd. Op het eerste gezicht is er dus niets mis met ‘Pokerkampioen van Vlaanderen’, dat vanavond voor het eerst wordt uitgezonden op 2BE. Er valt geen geld te winnen; de deelnemers spelen louter voor de eer.
Tot je even rondsurft op het internet en ontdekt dat de voorrondes van het programma deels verlopen via Pokerstars.net. Met die pokersite zijn ook de tweelingbroers De Meulder verbonden. Matthias en Christophe, bekend van Man Bijt Hond en zelf fervente spelers, presenteren ‘Pokerkampioen van Vlaanderen’ samen met Joke van de Velde.
Nog altijd is er geen vuiltje aan de lucht: op Pokerstars.net kan niet voor geld worden gespeeld. Maar op het welhaast identieke Pokerstars.nl kan dat wél, en daar heeft de Kansspelcommissie een probleem mee. Er loopt dan ook een dossier omtrent het vermelden van Pokerstars.net bij het 2BE-programma. Knack Focus sprak erover met Marjolein De Paepe, Attaché Communicatie van de Kansspelcommissie.
Marjolein De Paepe: Veel illegale goksites hebben een ‘legaal’ broertje – waar er met virtueel geld wordt gespeeld – dat eindigt op .net. De Kansspelcommissie heeft daar vorig jaar over gedebatteerd en kwam tot het besluit dat dat verdoken reclame is: zodra er op een .net-site reclame wordt gemaakt voor een verboden goksite, is die ook illegaal. De ‘legale’ broertjes kunnen dus niet door de beugel wanneer zij gelinkt zijn aan een illegale goksite.
Maar met het programma op zich is er dus niets mis?
De Paepe: Tegen het principe van ‘Pokerkampioen van Vlaanderen’ hebben we niets, omdat er geen inzet is. Maar dat verandert van zodra ze reclame gaan maken – wat me niet zou verwonderen: het moet renderen, ze hebben sowieso adverteerders nodig …. En dat kan dus niet.
Wordt er ook opgetreden tegen offline pokertoernooien?
De Paepe: Jazeker. Van zodra de Kansspelcommissie weet heeft van een illegaal pokertoernooi, gaat ze ernaartoe en wordt het spel of het toernooi stilgelegd. Dan worden alle aanwezigen ondervraagd; wordt er een proces-verbaal opgesteld; wordt het geld in beslag genomen, de pokertafel, de chips enz.
Hoe vaak is dat al gebeurd?
De Paepe: Vorig jaar heeft de Kansspelcommissie 55 pv’s opgesteld. En op 11 maart dit jaar waren er al 17.
Staan er zware straffen op?
De Paepe: Er is momenteel nog maar één uitspraak geweest rond poker, ik geloof in 2006, en dat was een vrijspraak … Dat kunnen wij natuurlijk niet toejuichen. Het enige dat we kunnen doen is controleren, een pv opstellen en aan het parket overmaken. Dat is onze wettelijke taak. Probleem is dat bij de parketten poker niet altijd prioriteit is.
Hier de trailer van het programma:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Sam De Ryck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier