Jos Ghysen, legendarisch radiomaker met einde in mineur

© Belga

Radio- en televisiepresentator Jos Ghysen, bekend van programma’s als ‘Te bed of niet te bed’ en ‘Zondag Josdag’, is overleden op 88-jarige leeftijd. ‘Hij was een BV avant-la-lettre.’

Jos Ghysen werd geboren op 1 mei 1926 in Hasselt, de stad die hem bij zijn 85ste verjaardag in 2011 tot ereburger kroonde. Hij was een legendarische radiomaker en cursiefjesschrijver. Hij maakte ook de overstap naar de televisie, maar de laatste jaren zorgden voor een einde in mineur, doordat Ghysen in opspraak kwam door beschuldigingen van fysieke en seksuele mishandeling.

Legendarisch ‘Te bed of niet te bed’

Jos Ghysen werd gebeten door de radiomicrobe toen hij gekluisterd aan de radio Vlaamse uitzendingen volgde tijdens de oorlogsjaren. Hij begon echter zijn professionele carrière als onderwijzer. Hij bracht ook enkele boeken uit onder de auteursnaam André Roggen. In 1954 zette hij zijn eerste stappen in de wereld van de radio, bij Radio 2.

Ghysen genoot vooral bekendheid door het legendarische radioprogramma “Te bed of niet te bed”, dat hij elke zaterdagochtend presenteerde van 1967 tot 1990 op de openbare omroep in Limburg. Wekelijks luisterden meer dan een miljoen mensen naar dit praat- en muziekprogramma met een heel populaire quiz waarin je een reis kon winnen. ‘Bij leven en welzijn’ is wellicht de bekendste quote waarmee hij het radioprogramma afsloot.

”Te bed of niet te bed’ is een beetje een gewoonte geworden bij de mensen. Ook voor mij’, zei hij over de populariteit van het programma. ‘Ik voel mij een beetje gehandicapt tijdens vakantieperiodes.’

Ook zijn cursiefjes, die hij wekelijks voorlas in “Het Schurend Scharniertje”, maakten hem erg populair in Vlaanderen.

‘Zondag Josdag’

Later presenteerde Ghysen ook op televisie. In 1988 presenteerde hij het spelprogramma ‘Vlaanderen erger je niet’ op de openbare omroep. Bij de commerciële omroep vtm presenteerde hij het populaire zondagmiddagprogramma ‘Zondag Josdag’. Daarin ontving hij gasten die over hun hobby’s kwamen praten. Het programma liep zeven jaar, van september 1992 tot maart 1999. In dezelfde periode was hij panellid in het humorprogramma HT&D.

Ghysen debuteerde in de jaren vijftig als auteur van jeugdboeken. Hij zou in zijn leven uiteindelijk tientallen boeken schrijven. Daarbij waren ook bundels met cursiefjes.

Het computermagazine Clickx kroonde Ghysen op zijn 83ste nog tot “blogger van het jaar”. Op zijn website publiceerde de Hasselaar heel regelmatig korte oneliners of bedenkingen bij allerlei onderwerpen.

Beschuldigingen seksueel misbruik

In april 2012 beschuldigde zijn voormalige assistente Ireen Houben hem van fysieke en seksuele mishandeling tijdens de jaren ’70. Actrice en journaliste Kris Smet bracht de zaak aan het licht in het avondprogramma ‘Reyers laat’.

Ghysen gaf toe dat hij een buitenechtelijke relatie met Houben had, maar ontkende dat er sprake was van dwang of misbruik. Door de beschuldigingen zou de radio- en tv-legende ziek zijn geworden, waarna hij werd opgenomen in een rusthuis. Hij overleed in het woon- en zorgcentrum Sint-Elisabeth in Hasselt. Hij was 88.

‘Respectvol, zorgzaam, attent’

‘Hij was een zeer bekwame collega’, reageert oud-collega Lutgart Simoens op de VRT-radio. ‘Als we live uitzonden vanuit Middelkerke, was Jos er steeds bij en kon hij rekenen op een grote publieke aanhang.’

‘Ik zal me Jos Ghysen vooral als een man met veel humor herinneren. Vooral Britse humor, zeer spits’, zegt Bé De Meyer, die gedurende 4 jaar assistente was van Jos Ghysen toen hij aan de Medialaan het tv-programma ‘Zondag, Josdag’ maakte. ‘Ik ben dikwijls na de opnames van een uitzending naar huis gegaan met buikpijn van het lachen.’

Zij spreekt over ‘een respectvolle, zorgzame, attente man’. ‘Hij was ook heel gedreven, enthousiast en positief.’

‘Hij was een entertainer, die thuis was in de amusementsprogramma’s’, herinnert oud-collega en radiojournalist Dirk Reynders zich. ‘Bij live-uitzendingen wilde iedereen
zijn handtekening en met hem op de foto. In die zin was Jos Ghysen een BV avant-la-lettre.’ (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content