Hoe zou het nog zijn met… Walter Capiau?

© Belga

Draaide Walter Capiau in betere tijden aan het ‘Rad van Fortuin’, zijn bekentenissen over seksueel misbruik zouden vandaag voor heel wat zure momenten zorgen bij ‘Walters Mooiste Momenten Show’: de gefnuikte comeback van Vlaanderens gewezen lieveling.

Wie? Walter Capiau (74), voormalig Vlaams radio- en tv-presentator en all-round mediavedette
Toen? De man wiens foto bij het woord ‘mediavedette’ stond in de Dikke Van Dale
Quote? Van hem: “Wie is de bloem van dit programma?”, door hem: “Ik ga het zeggen, Walter!”
Nu? Walter Capiau kelderde zijn eigen comeback door toe te geven dat hij twee jongens misbruikt heeft

Walter Capiau werd vooral bekend door groteske tv-shows als ‘Hoger Lager’ en ‘Het Rad van Fortuin’, waarin flinke prijsgelden te verdienen waren. De man voor wie het begrip ‘mediavedette’ lijkt uitgevonden te zijn, begon zijn carrière echter in minder frivole sferen: Capiau was leraar godsdienst in Gent, nadat hij overwoog om priester te worden.

Zijn mediacarrière begint bij de BRT, op Radio 2. Niet vies van een flukse alliteratie, neemt hij in het zondagse programma ‘Capriolen van Capiau’ met telefoongrappen nietsvermoedende luisteraars in het ootje. ‘Legendarisch’, zo zou zijn uitzending zijn waarin hij een hardhorige man speelt, die een hoorapparaat wil kopen.

Walter, ze gaan het zeggen

Op de radio maakt hij naam en faam: er verschijnt een boekje met de gelijknamige titel en hij wint met zijn capriolen zelfs een Radio Oscar in 1972. De radio wordt een springplank en Capiau mag zich gaan bewijzen op de televisie. Dat de man dat met verve doet, wordt stevig bevestigd door nog steeds levendige oneliners als ‘Ik ga het zeggen Walter!’ en, het vooral recentelijk weer opgedoken in ‘plezantste thuis’-middens, ‘Hoger! Lager!’.

Programma’s als ‘Tienerklanken’, het satirische ‘Magesien’ en de zondagmiddagshow ‘Binnen en Buiten’ betekenen de eerste stappen van Capiau in televisieland. Het echte pottenbreken begint met ‘Hoger Lager’, dat hij presenteerde voor de openbare omroep vanaf 1983. Met tot 1.550.000 kijkers op een avond, leken de kaarten altijd op hoger te liggen.

Ster van VTM

Als VTM in 1989 het medialandschap stevig door elkaar schudt, wordt Walter Capiau er een van de sterkhouders. Meer zelfs: met de eerste aflevering van ‘Rad van Fortuin’ op 2 februari 1989 – de tweede zenddag van VTM – is Capiau een van de absolute uithangborden. De kwieke zwier aan zijn ‘Rad van Fortuin’ bezorgde de commerciële zender dan ook de kijkcijfers die het nodig had en ons taalgebied een onsterfelijke woordenschatuitbreiding. Zijn assistente Aurore (Walter: “En wie is de bloem van dit programma?”, het publiek: “AURORE!!!”) werd minstens even beroemd in Vlaanderen als haar mentor. Er waren later ook andere meisjes om de blokken om te draaien, zoals Bé, maar met geen van hen zou Capiau zo’n levenslange vriendschapsband overhouden als met Aurore.

Geruchten over jongens

Gouden tijden waren het. En toch waren er ook al geruchten: er zouden niet alleen meisjes zijn, maar ook al jongens (pas veel later zou Walter Capiau zeggen dat hij homoseksueel is. Voor hem geen punt, zich moeten outen vond hij onnodig, want stigmatiserend op zich). Stelde zich volgens een medewerker van ‘Hoger Lager’ niemand zich nog vragen bij “het neefje”, een jongen van rond de 18, dat steeds bij Capiau was, tijdens zijn periode bij VTM werden de geruchten steeds hardnekkiger.

Hoe hardnekkig ook, ze bleven vaag. Noch Eric Claeys, directeur-generaal van VTM van 1997 tot 2003, noch programmadirecteur Mike Verdrengh kregen bewijzen voor ontoelaatbaar gedrag te horen of te zien. Capiau werd geconfronteerd met de verhalen, maar deed die steeds af als “jaloezie”. Verdrengh gaf Capiau het voordeel van de twijfel, zo liet hij in De Morgen optekenen: “Als je zomaar het proces van iemand maakt, zit je in een inquisitiemaatschappij.”

Hoe dan ook, de geruchten bleven, maar Walter Capiau ook. Toch nog even. Na topper ‘Rad van Fortuin’ – van 1989 tot 1994 een publiekstrekker op de VTM – volgden nog ‘Walters verjaardagsshow’ en ‘De Kinderacademie‘, waarin ukjes liedjes zingen. Dat Capiau in die laatste show kinderen vol op de mond kuste, was overigens niet meteen olie op de golven die de geruchten veroorzaakten.

Nog in de jaren ’80 boekt Capiau ook succes met muziek, als hij in 1986 ter gelegenheid van het wereldkampioenschap voetbal in Mexico ‘ Eviva Bélgica’ uitbrengt. Zijn ‘Walters Verjaardagsshow’ levert het hitje en genadeloze oorwurm ‘Happy Birthday‘ op.

Politiek en business

Wanneer de jaren ’90 stilaan naar hun einde kruipen, begint ook de ster van Capiau licht te tanen. Laatste wapenfeiten voor VTM zijn dan ‘Het 3 stedenspel’, ‘Hartendief’, ‘De 1-2-3 show’ en tenslotte het kolderske moppenprogramma ‘HT&D’. De verminderde televisie-aandacht maakte in bezig bijtje Capiau echter het ondernemerschap en een politieke microbe wakker.

Hij stampt onder de naam Capiau Projects een evenementenbureau en een reisbureau uit de grond, daarbij bijgestaan door Aurore en haar man. Capiau Reizen zou het langer uitzingen dan het evenementenbureau, dat eind 2010 het faillissement aanvraagt. Op dat ogenblik is Walter Capiau echter al een stille vennoot.

De reizen met Capiau zijn succesvoller. Naast de vele VTM-cruises, organiseert Capiau Reizen ook de Thuisreis. Voor 799 euro per persoon (all-in en een tweepersoonskamer om precies te zijn) kon de fan van de Eénsoap in het gezelschap van enkele Thuisacteurs op cruise. Op vandaag is Capiau Reizen nog steeds de zaak van Aurore. Maar zij en haar man kondigden aan de naam te wijzigen, wegens steeds beperktere meerwaarde.

Zijn politieke ei kon Capiau kwijt bij de N-VA. Misschien verrassend, voor wie zich ’s mans optreden in een vrije tribune van de CVP uit 1982 herinnert. Edoch: in 2006 staat Capiau op de lijst van de N-VA in Koksijde, maar hij raakt niet verkozen. In 2003 zou hij ook al op de Senaatslijst van de Vlaamsnationalisten staan, maar gezondheidsredenen deden hem vroegtijdig afhaken.

Capiau was van 2008 tot 2011 voorzitter van N-VA Koksijde-Oostduinkerke. In het huidige bestuur zetelde hij echter niet meer. Eenmaal de heisa rond zijn misbruik losgebarsten, heette het dus ietwat opgelucht in N-VA-kringen dat “Capiau al jaren geen rol van betekenis meer speelde”.

Rustig leventje

Met het losbarsten van die heisa komt het einde van Capiau pas echt in zicht. En een waarschijnlijk negatief antwoord op de vraag die bovenaan dit portret prijkt. De man, nu 74, was tevreden met zijn rustige leven in nieuwe thuishaven Oostduinkerke. Hij bleef cruises verzorgen, bekeek het televisielandschap wat vanop een afstand en verscheen nog eens in telenovelle Ella, in de rol van een talkshowpresentator.

In de gespecialiseerde vakbladen worden de geruchten over misbruik op tijd en stond opgewarmd. “Ik wil eigenlijk niets zeggen op deze leugens. Ik ga ook geen klacht indienen wegens laster, want ik wil geen polemiek. Het doet wél pijn. Ik onderga de roddels,” klinkt het als in Dag Allemaal weer eens anonieme getuigen opduiken.

Bekentenis

Aan dat ondergaan maakte Vlaanderens gewezen lieveling zelf een einde door uiteindelijk toe te geven dat hij in de jaren ’60 twee jongens misbruikt had. Op Radio 1 verklaarde Capiau spijt te hebben van die daden, die in een “andere tijdsgeest” gepleegd werden.

Hij bevestigde dat het gerecht hem ondervroeg over het seksueel misbruik van twee jongens. Het parket van Veurne confronteerde hem met twee slachtoffers, iemand uit Capiau’s jaren als scoutsleider en iemand in zijn familiale kring. Een van de mannen zou hem alles vergeven hebben bij die confrontatie.

“Uit de hand gelopen vriendschappelijke relaties”, “Ik wil het allemaal niet minimaliseren, maar ik zie het als een fout uit mijn jeugdjaren”, “De sfeer was toen helemaal anders. Over dergelijke dingen werd toen nooit gepraat.”, zo klonk het op Radio 1.

Walters Mooiste Momenten Show

Capiau, nu 74, zal geen strafrechtelijke gevolgen ondervinden van zijn daden – de feiten dateren van 50 jaar terug en zijn dus verjaard. Maar zijn geplande comeback, ‘Walters Mooiste Momenten Show’, ziet hij aan zijn neus voorbij gaan. De zestal optredens, waaronder een op de Gentse Feesten, worden afgelast. “Walter was daar onmiddellijk mee akkoord”, zo klonk het bij het bedrijf dat de shows verkoopt. En zo bezorgde ‘Hoger Lager’ de woordspelletjespolitie de afgelopen weken bakken overwerk.

Simon Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content