Hoe zou het nog zijn met… Fientje Moerman?

© Belga

Na haar ontslag als Vlaams minister van Economie verdween Fientje Moerman (Open VLD) even van het politieke toneel.

Wie? Fientje Moerman

Toen? Vlaamse minister van Economie

Nu? Volksvertegenwoordiger in het Vlaams Parlement

Quote? “Vandaag de dag is alleen conflict sexy. Het is moeilijk om nog een genuanceerd verhaal te vertellen. Het is zwart of het is wit. Ik krijg meer en meer het gevoel dat wie ernstig aan politiek wil doen een dagelijkse strijd moet voeren tegen de cafépraat, tegen de oneliners en tegen de simplismen.”

Na haar ontslag als Vlaams minister van Economie verdween Fientje Moerman (Open VLD) even van het politieke toneel. Ze vervulde een bestuursfunctie bij de Gentse havengroep, maar keerde al vlug terug naar het Vlaams Parlement. Als volksvertegenwoordiger pleit ze tegenwoordig voor meer Engels in het hoger onderwijs en komt ze op voor gendergelijkheid.

Fientje Moerman (54) startte haar loopbaan als redactrice Economie en Financiën bij de krant De Standaard. Haar interesse voor politiek werd aangewakkerd en al snel zetelde ze in haar thuishaven Gent als gemeenteraadslid en schepen.

De Belgen leerden Moerman kennen in 2003 toen ze toetrad tot de Regering-Verhofstadt II. Een jaar later stapt ze over naar de Vlaamse regering waar ze aan de slag ging als Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Innovatie, Wetenschap en Buitenlandse Handel.

Op wetenschappelijk vlak slaagde Moerman erin om Oddyseus, een programma om topwetenschappers naar Vlaanderen te halen, mee op touw te zetten. Maar met haar ministerpost op Economie boekte ze minder succes. In oktober 2007 zag Moerman zich genoodzaakt ontslag te nemen na een vernietigend rapport van de Vlaamse ombudsman. Hij verweet haar onbehoorlijk bestuur in de zaak van het expertencontract met PBS. Eerder had Rudy Aernoudt, toen de kabinetschef van Fientje Moerman, een anonieme klacht neergelegd tegen de minister. De toekenning van een consultancy-opdracht aan het bedrijf PBS zou niet volgens de wettelijke procedure zijn verlopen.

Comeback was totale verrassing

Na haar ontslag verdween Moerman eventjes van de politieke aardbodem. Op geen enkele formele of informele bijeenkomst van de liberalen was ze nog te bespeuren. Haar comeback in het Vlaams Parlement in 2008 was dan ook voor velen een complete verrassing. Ze volgde de liberaal Marc Cordeel op, die vooraf te kennen had gegeven dat hij niet het ganse parcours zou uitzitten. Zelfs liberaal fractieleider Sven Gatz werd pas een dag voor haar terugkomst op de hoogte gebracht.

Zelf was ze die dag erg kort van stof. “Ik heb mijn bekomst van de pers”, was de enige commentaar die ze kwijt wilde.

Taaltest Engels

Een jaar later werd Moerman opnieuw herkozen in het Vlaams Parlement met 25.867 voorkeurstemmen. Ze is actief in uiteenlopende commissies en hoewel een daarvan economie is, laat ze vandaag voornamelijk haar stem horen in debatten over onderwijs of gelijke kansen voor vrouwen.

Zo reageerde ze onlangs fel op de kritiek op de taaltest Engels in het hoger onderwijs. “Van professoren mogen we toch wel verwachten dat ze deftig Engels spreken”, sprak ze. De politica voelde zich rechtstreeks aangesproken want zij had de taaltest op de agenda gezet. “‘Zij die altijd gretig anderen examineren en punten geven, doen nu zelf moeilijk over een simpele taaltest Engels”, reageerde ze bits.

‘Ervaring is een goede leermeester’

Dat gendergelijkheid een ander stokpaardje is van Moerman, kon de Universiteit van Gent onlangs in levenden lijve ondervinden. Ze hekelde het feit dat alle proffen die hebben toegezegd voor het ambitieuze honoursprogramma mannen zijn. “Selectiecriteria van twee eeuwen geleden”, noemde ze het.

Geen verassing dus dat Moerman de vrouwenquota in de politiek fel verdedigt. De concurrentie tussen vrouwen is volgens haar als volgt te verklaren: “Men maakt vrouwen wijs dat er aan de top te weinig plaats voor ze is, zodat ze met elkaar moeten concurreren. Maar dat niet zo is.”

Doorheen de jaren heeft Moerman beter leren relativeren. “Ik ben nu 54 en heb geleerd seksistische opmerkingen te counteren. Ervaring is een goede leermeester. En toch blijft het vermoeiend, altijd op je hoede zijn”, zei ze in dubbelinterview tegen haar dochter.

Toch valt ze zelf af en toe ook te betrappen op een seksistische uitspraak. “Waarom ik geen man zou willen zijn? Nogal logisch: ik denk graag met mijn hersenen”, zei ze naar aanleiding van de vrouwendag in maart 2013. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content