Hoe zou het nog zijn met… Fidel Castro?

© Imageglobe/Adalberto Roque

De 86-jarige Cubaanse leider Fidel Castro lijkt wel onsterfelijk. Hij overleefde volgens het ‘Guinness Book of World Records’ maar liefst 638 moordpogingen. Maar aan Magere Hein zal hij niet ontsnappen.

Wie? Cubaanse revolutionair en politicus (86)

Toen? Vormde de Republiek Cuba om tot een communistische staat

Nu? Revolutionair op rust

Quote? “Ik ben erg blij dat ik de 80 heb gehaald. Ik had het nooit verwacht, vooral niet met een buur – de grootste macht ter wereld – die me elke dag probeert te vermoorden.”

86 jaar is de man ondertussen. Een klein mirakel, althans volgens het Guinness Book of World Records, dat van een waanzinnige 638 moordpogingen op Fidel Castro spreekt.

Fidel Castro Ruz wordt op 13 augustus 1926 geboren in Birán, in de Cubaanse provincie Holguín, als onwettige zoon van de Spaanse immigrant en welgestelde boer Angel Castro y Argiz – vader Castro bezit een suikerplantage van zo’n 93 km² – en Lina Ruz González, de huishoudster van de familie. Fidel heeft nog 2 broers, Ramón en Raul, en 3 zussen, Angela, Juanita en Emma.

De kleine Fidel is verzot op sport, meer bepaald baseball. Hij krijgt op een gegeven moment zelfs een profcontract aangeboden van twee Amerikaanse topclubs. Was hij daarop ingegaan, dan had de geschiedenis van Cuba er ongetwijfeld helemaal anders uitgezien.

In de plaats daarvan kiest hij het pad van de universiteit van Havana waar hij rechten gaat studeren. Hij huwt met Mirta Díaz-Balart en krijgt een eerste zoon, Fidelito. In 1950 beëindigt Castro met succes zijn studies en begint te werken bij een advocatenkantoor. Hij was toen al een socialist in hart en nieren en nam het op oor de sociaal zwakkeren.

3 vrouwen, 7 kinderen Castro beslist om met de Orthodoxy-partij deel te nemen aan de parlementsverkiezingen van 1952, maar deze worden afgeschaft na een staatsgreep van Fulgencio Batista. Als verzet tegen het bewind van Batista pleegt Fidel Castro in 1953 met enkele bondgenoten een gewapende aanval op de Moncadabarakken, maar hun aanval wordt neergeslagen. Castro wordt berecht en veroordeeld tot 15 jaar gevangenis. Hij predikt de gevleugelde woorden: “De geschiedenis zal me bevrijden!”

En gelijk krijgt hij: door een generaal pardon komt hij in 1955 vervroegd vrij. Castro trekt in ballingschap naar onder meer Mexico en de VS. Hij scheidt ook van Díaz-Balart, waarop hij nog 7 kinderen bij 3 vrouwen verwekt. Met minnares Dalia Soto del Valle zet hij vijf zonen op de wereld: Antonio, Alejandro, Angel, Alexis en Alex. Van een zesde zoon, Jorge Angel, is de moeder onbekend. De enige dochter van Fidel Castro, Alina Fernandez Revuelta, wordt verwekt na een affaire met Natalia Revuelta tijdens zijn eerste huwelijk. Alina is een felle tegenstandster van haar vader en zijn bewind.

In 1956 keert Castro keert terug naar Cuba en leidt een guerrillabeweging vanuit het Sierra Maestra-gebergte, die zich verzet tegen het bewind van Batista. Aan zijn zijde vecht ene Ernesto “Che” Guevara.

Onder meer omwille van het deserteren van menig soldaat, redt Batista het niet meer en ontvlucht in 1959 Cuba. De beweging van Castro en Guevara neemt Havana in. Samen met Batista kiezen ook veel Cubanen het hazenpad richting onder andere Miami, omdat de nieuwe koers te marxistisch is. Op 16 februari 1959 wordt Fidel Castro minister-president van Cuba.

De Verenigde Staten krijgen argwaan met betrekking tot deze onbekende Cubaanse revolutionair en diens vermoedelijk relatie met de Sovjet-premier Nikita Chroesjtsjov. De CIA lanceert een mislukte invasie in de Varkensbaai in 1961 om zijn regering omver te werpen en proberen verschillende keren hem te vermoorden. De VS stellen bovendien een economische blokkade van Cuba in, wat de rest van de Cubaanse geschiedenis danig zal tekenen.

Castro, de alleenheerser
Na een hervorming van de staatsstructuur van Cuba en een hernieuwde grondwet, wordt Fidel Castro op 2 december 1976 de nieuwe president. Castro is tevens hoofdcommandant van het Cubaanse leger en hoofd van de enige legale politieke partij, de Partido Comunista de Cuba. Hij zou ’s werelds langst zittende leider worden. Een titel die hij nu nog steeds draagt.

Met hart en ziel leidt hij het Cubaanse volk. Legendarisch zijn zijn zes tot acht uur lang durende speeches onder een hete zon voor een publiek van 1 miljoen toeschouwers of meer.

Heldhaftige strijder tegen het imperialisme en voor gelijkheid of een ordinaire dictator? ‘El Comandante’ zaait nu nog steeds verdeeldheid. Castro wordt alom geprezen voor zijn verzet tegen het imperialisme en strijd voor gelijkheid, maar tegelijkertijd krijgt hij kritiek omdat hij volgens zijn tegenstanders een dictator was die talrijke mensenrechten schond. Hoe dan ook heeft hij een belangrijke invloed gehad op de politiek van een aantal andere wereldleiders, zoals Nelson Mandela, Hugo Chávez en Evo Morales.

Wegens een onbekende ziekte, die hem bijna fataal wordt, draagt Fidel Castro op 1 augustus 2006 voor onbepaalde duur zijn ambtsbezigheden over aan zijn vijf jaar jongere broer en vicepresident Raul Castro en op 19 februari 2008 doet Castro definitief afstand van zijn functie als Cubaans staatshoofd, al blijft hij invloed uitoefenen van achter de coulissen, onder andere met zijn column in het partijblad Granma, waarin hij vooral over buitenlandse zaken schrijft.

Uiteindelijk legt Fidel Castro zich neer bij de minder harde lijn van zijn broer, want om de erfenis van de revolutie veilig te stellen, verandert president Raul Castro langzaam van koers en voert een hele reeks vrijemarkthervormingen in. Raul waarschuwt al langer dat Cuba nood heeft aan grote veranderingen zodat ‘het systeem’ kan overleven eens de generatie die de revolutie leidde, verdwenen is. “Ofwel veranderen we van koers, ofwel zinken we”, aldus Castro. “We hebben de plicht om de fouten die we gedurende vijf decennia van socialisme hebben gemaakt in Cuba recht te zetten.”

Dood of levend?
Cuba krijgt een nieuw gezicht, letterlijk en figuurlijk. In het straatbeeld van Havana duiken de eerste nieuwe Volvo’s op. Velen verwachten dat de veranderingen in Cuba in een stroomversnelling zullen geraken eens Fidel Castro sterft, misschien wel met een verbetering van de relatie tussen Cuba en de VS tot gevolg.

Maar leeft de man eigenlijk nog wel? De Cubaanse overheid blijft karig met informatie over de gezondheidstoestand van Fidel. Om de steeds opnieuw opduikende geruchten dat ‘De Grote Leider’ zou zijn overleden, de kop in te drukken, blijft Fidel regelmatig in het openbaar verschijnen.

Sinds 19 juni 2012 is het echter stil geworden rond de bebaarde leider. Los van enkele tweets, schrijft hij niks meer en is hij sinds maart ook niet meer gezien. Dat wordt vreemd gevonden omdat het niet in zijn karakter ligt om niets van zich te laten horen – Fidel heeft altijd wel iets te zeggen.

Volgens de laatste berichten, zou het inderdaad niet goed gaan met hem. Fidel Castro overleefde dan misschien wel 638 moordpogingen, aan de Man met de zeis zal hij, net zoals wij, niet ontsnappen.

Of duikt hij over enkele maanden opnieuw springlevend op om dan de komende 20 jaar verder te genieten van een Cubaanse sigaar en een glaasje rum? Met Fidel weet je natuurlijk nooit. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content