Hoe zou het nog zijn met… de varkensgriep?

© Reuters

Onlangs dook de vogelgriep terug op in China. Maar wat met die andere griep die ons een aantal jaren geleden deed opschrikken, de varkensgriep?

Wat? Type virus dat griep veroorzaakt bij varkens
Toen? Maakte honderdduizenden doden bij mensen tijdens de pandemie van 2009
Nu? Net zoals de vogelgriep maakt ook de varkensgriep een comeback in Azië.

Onlangs dook de vogelgriep terug op in China. Het nieuwe type vogelgriepvirus H7N9 eiste daar al tientallen levens. Maar wat met die andere griep die ons een aantal jaren geleden deed opschrikken, de varkensgriep?
De wereld maakte voor het eerst kennis met een varkensgrieppandemie (Nieuwe Influenza A, H1N1 ) in 2009. In tegenstelling tot de meeste soorten varkensgriep was dit specifieke type overdraagbaar van mens op mens door hoesten of niezen. Omdat deze variant ongevoelig was voor veel van de gebruikelijke medicijnen bij influenza vielen er heel wat dodelijke slachtoffers.

Babylonische spraakverwarring

Het wetenschappelijk vakblad The Lancet berekende onlangs dat de varkensgriep uiteindelijk zo’n 250.000 doden heeft gemaakt, onder wie 19 sterfgevallen in België. Naar alle waarschijnlijkheid brak de griep uit in een Texaanse varkensboerderij, van waaruit ze zich verspreidde naar varkens in Mexico en op die manier de varkensboeren besmette. De varkensgriep werd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) officieel tot pandemie uitgeroepen op 11 juni 2009.

Er was aanvankelijk heel wat te doen rond de benaming van Nieuwe Influenza A, H1N1. Sommigen vonden dat de naam varkensgriep schade toebracht aan het imago van varkensvlees. In Israël wou men de naam dan weer niet gebruiken omdat varkens niet koosjer zijn. Omdat men op dat moment dacht dat de varkensgriep in Mexico was uitgebroken, gaf men ze de naam ‘Mexicaanse griep’ mee, maar daar was Mexico dan weer niet over te spreken.

Slaapziekte

Uit onderzoek bleek dat Nieuwe Influenza A, H1N1 gerelateerd is met de Spaanse Griep van 1918, een pandemie die zo’n 100 miljoen levens eiste, oftewel drie tot vijf procent van de wereldbevolking. Dat verklaart waarom mensen die toen met de griep in aanraking waren gekomen, resistent waren tegen de varkensgriep.

In augustus 2010 verklaarde de WHO de varkensgrieppandemie officieel voorbij. Uiteindelijk bleek het virus ook heel wat milder te zijn geworden toen het uiteindelijk Europa bereikte, wat het kleinere aantal slachtoffers in dit continent verklaart.

Het toen gebruikte vaccin tegen de varkensgriep bleek achteraf niet helemaal zonder gevolgen. Uit onderzoek uit 2011 bleek dat er een relatie bestaat tussen narcolepsie en het middel Pandemrix bij kinderen. Het verband werd echter enkel ind e Scandinavische landen ontdekt.

Daar is de varkensgriep weer

Tegenwoordig worden de termen varkensgriep of Mexicaanse griep niet meer gebruikt voor Nieuwe Influenza A, H1N1, maar spreekt men van een ‘gewone seizoensgriep’ omdat de voorgaande termen suggereren dat er een groot gevaar voor de volksgezondheid is.

En net zoals de vogelgriep is ook Nieuwe Influenza A, H1N1opnieuw opgedoken in Azië. In India zijn al tientallen mensen gestorven aan het H1N1-virus. Ook in Australië maken ze zich zorgen. Daar is de varkensgriep onlangs gespot bij de start van het nieuwe griepseizoen. Het gaat om een gemuteerde vorm van het virus.

De Australische autoriteiten verwachten een niet al te zware uitbraak en hebben de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Door de recente uitbraak van vogelgriep zijn de overheden immers alerter dan voorheen.

De symptomen van varkensgriep zijn koorts, hoesten, hoofdpijn, vermoeidheid en in zwaardere gevallen diarree, long- en hersenontsteking en long- en hartfalen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content