Hoe zou het nog zijn met…Al Gore?

© Reuters

Een nieuw lief, een nieuw boek, een welgevulde bankrekening: het gaat goed met ex-vicepresident en in 2000 net-niet-president van de Verenigde Staten Al Gore.

Wie? Al Gore

Toen? Vice-president van de VS

Nu? Zet zich in voor het klimaat.

Quote? “A president who breaks the law is a threat to the very structure of our government.”

Al Gore. Pechvogel en profeet. We weten het allemaal nog. In 2000 verloor hij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van George W. Bush, na een ontzettende janboel net kiesbrieven in Florida, en een dubieuze hertelling in die staat, die stopgezet werd door een Hooggerechtshof dat vol zat met vrienden van de familie Bush.

En dat dus terwijl Gore in heel Amerika wel de meeste stemmen gehaald had. Je zou van minder depressief worden. Begrijpelijkerwijze verdween Gore vervolgens in de anonimiteit. Hij ging een hele tijd ver van de schijnwerpers zitten mokken. Hij liet zijn baard groeien. Hij was het beu.

Hockeystick En zie, in 2006 was hij daar weer met de met een Oscar bekroonde documentaire ‘An Incovenient Truth’ over klimaatverandering. Het was van Al Gore dat vele miljoenen mensen leerden over de beruchte ‘hockeystickgrafiek, die laat zien hoe de temperatuur van de aarde duizenden jaren stabiel bleef en de laatste honderd jaar plots sterk omhoog schoot.

Gore kreeg er niet alleen een Oscar voor én een Grammy (voor het beste audioboek) voor. Ook een Nobelprijs werd hem uitgereikt, samen met het Intergovernmental Panel On Climate Change (IPCC), het VN-orgaan dat zich bezighoudt met het klimaat. Niet dat de wereld er daardoor ook maar een graadje minder warm op geworden is (wel integendeel), maar als troostprijs voor dat gemiste presidentschap is het niet mis.

Geen groen blaadje

Maar hoe is het nu eigenlijk ondertussen nog met Al Gore? Lang niet slecht, zo blijkt. Om maar één ding te noemen: sinds hij in 2010 van zijn vrouw Tipper scheidde, is hij weer aan het daten gegaan. Gore’s nieuwe liefje is de lang niet onknappe Californische milieuactiviste Mary Elizabeth Keadle. Keadle is 53 en dus niet het stereotiepe groene blaadje, maar toch: een vent van 65 kan het véél slechter doen.

Achter de dames aan zitten, is natuurlijk niet het enige waar Al Gore zijn dagen mee zoek maakt. Zopas verscheen van zijn hand nog het boek ‘The Future’. Dat Gore meteen de hele toekomst aanpakt, hoeft niet te verwonderen. In de politiek stond hij al bekend als een dossiervreter die mensen tot tranen toe kon vervelen met zijn eindeloze exposés.

Geld!

In 2004 zette Gore samen met financiële bolleboos David Blood een investeringsfirma op waarmee hij belegde in succesvolle firma’s als veilingsite eBay en de e-commercegigant Amazon.com. De heren noemden hun bedrijf wijselijk Generation Investment Management en dus niet het meer tot de verbeelding sprekende, maar wellicht minder commerciële Blood & Gore.

Maar het kan nog beter. Al Gore deed zopas Current TV, de linkse televisiezender die hij in 2005 oprichtte, van de hand aan de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. Voor zijn aandeel van twintig procent in het bedrijf ving Gore zeventig miljoen dollar. Ter vergelijking: de president van de Verenigde Staten verdient per jaar een schamele 400.000 dollar. Wij zouden het wel weten. (TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content