Glitter, glamour en zalmroze cowboyhoeden: Eddy Wally danste zijn laatste tango d’amore
Als marktkramer werd hij geboren, als volksheld kwam hij te gaan: Eddy Wally heeft vele harten geroerd. Afscheid van The Voice of Europe.
Wie? De Keizer van de Vlaamse smartlap
Toen? The Voice of Europe
Nu? Overleden op zes februari aan de gevolgen van een hersenbloeding.
Quote? ‘Waauw! Gewèèèllldig! Fantasjtisjch! Onvoorsjtelbaar!’
Geboren als Eduard René Van De Walle en gewerkt in een weverij en als marktkramer. En toch (wereld)beroemd geworden door als Eddy Wally smartlappen te zingen. De zelfverklaarde ‘Voice of Europe‘ is een van de meest succesvolle artiesten van Vlaanderen. Voor zijn vele fans een rasentertainer en de Keizer van de Vlaamse smartlap. Wie Wally’s deuntjes minder smaakt, ziet in het beste geval een lachwekkend glitterfiguur op de bühne, in het slechtste geval een gehaaide zakenman wiens gekke typetje fors geld opleverde.
Eddy Wally’s BV-schap werd ingeluid door succeshit ‘Chérie‘, geproduceerd door Johnny Hoes, waarmee hij in 1966 doorbrak. Daarvoor verdiende hij al de kost door als marktkramer handtassen te verkopen en als uitbater van een feestzaal in Ertvelde, de Paris-Las Vegas. In 1955 trouwt Eddy Wally met Mariëtte Robegoers. In 1957 kregen ze hun enige dochter, Marina Wally, die ook een zangcarrière zal ambiëren maar daar minder glansrijk zal in slagen.
Met ‘Chérie‘ nam Wally’s carrière een rotvaart: de hit staat acht weken op één. Hij zal meer dan 500 nummers opnemen. Andere hoogvliegers werden ‘Als marktkramer ben ik geboren’ in 1969 en ‘Ik spring uit een vliegmachien‘ in 1996.
Vlaanderen bleek algauw te klein, en Eddy Wally ging naar de toenmalige Sovjet Unie, China (waar zijn als ‘Baobei‘ vertaalde ‘Chérie‘ de hoofden van de Chinezen op hol bracht) en uiteraard ook de Verenigde Staten, waar het “alle dagen feest” is.
In het televisieprogramma ‘Wally’s Wereld‘, met Luk Alloo (2003) bewees Eddy Wally ook in het buitenland het optimisme zelve te zijn. “Je ziet, iedereen kent mij hier,” reageerde de als steeds potsierlijk uitgedoste showman op het spontaan applaus van enkele Amerikaanse voorbijgangers. Eeuwige vraag bij ’s mans optredens: speelde hij die naïviteit, en negeerde hij dus bewust het feit dat hij omringd was door een cameraploeg en eruit zag als de Groothertog van Kitschistan – en dus sowieso bij het (Amerikaanse) klapvee op laaiend succes kan rekenen? Of is Eddy Wally echt?
De onwaarschijnlijke bijschriften bij al even groteske foto’s in het nu bijna onvindbare (en zelfs op zijn eigen site genegeerde) boek ‘Ik, Eddy Wally‘ doen het laatste vermoeden. U ziet het op de foto: Eddy Wally, grijnzend ginnegappend in de camera, met de armen wijd open in Leningrad: “Een enorm weids land is Rusland. Veel weidser nog dan ik met mijn armen kan tonen.”
The Voice of Europe
Eddy Wally gelooft in de glitter, de pluimen en zichzelf – The Voice of Europe, jawel. En hij raakte er ook effectief mee aan de top: hij is populair bij heel wat mensen, verkocht aan de lopende band prullaria en is schatrijk geworden met zijn vele optredens. Kwatongen – jaloezie en achterklap, menen wij – beweren dat Eddy Wally de bloemen die hij kreeg op optredens in zijn eigen feestzaal, zélf had verkocht aan zijn fans, in de aanpalende souvernirshop. Waarop hij die gekregen ruikers gewoon weer te koop aanbood. Een beetje zoals de Kerk deed met kippen, in minder morele dagen.
Tegen de dikke villa, succesvolle handtasserij en de wereldroem kan spot noch hoongelach, de keerzijdes van de medaille, tegenop. Ook beroepslachvogels als Kamagurka en Herr Seele zagen koekebrood in Eddy Wally. Hun komische reeks ‘Lava’ (1989) had zelfs een rubriek met de man in hoofdrol. In ‘Wally in space‘ zong Kapitein Wally heldhaftig elke belegering van het ruimteschip aan grut: “Als de kapitein zingt, wijkt het gevaar.” Later presenteerde dat trio ook nog ‘Studio Kafka’ op Studio Brussel.
Vlaanderens gouden keeltje mocht ook het mooie weer maken in een aflevering van ‘FC De Kampioenen’. De aflevering heette ‘Chérie’, overigens. Op Q-music had Eddy Wally een rubriek in de show van Sven Ornelis en Erwin Deckers. Andere opvallende verschijningen waren die in de strips van Urbanus. Die – fictieve, dat spreekt – optredens deden evenmin een nakende Nobelprijs vermoeden.
Eddy Wally: ‘De opwarming van de warmte… waaaaaw!’
Eddy Wally blijft voor de generatie van zijn baldadige kleindochter (een triest verhaal van drugsverslaving – waarover meer dan fatsoenlijk is werd bericht in de vakpers), vooral bekend om dolkomische optredens in televisieprogramma’s en op het net.
Al even terug trok Eddy Wally op met Luk Alloo in 2003 in ‘Wally’s Wereld’. Als Wally later “de nieuwe technelologie” ontdekt om zichzelf op “Tjoetjoeb” te gooien, scoort hij meteen een hit met zijn Al Gore-wegblazende analyse van de “opwarming van de warmte”. Zo weet u meteen weer waaraan u deze rotzomer te danken heeft.
‘De Slimste Mens’-presentator Erik Van Looy hinnikte zich ettelijke malen bijna een luchtpijpverzwikking met de kolderske vragen van Eddy Wally. Professor Eva Brems, tijdens kantooruren nochtans een ernstig en gerespecteerd mensenrechtenexperte, vestigde een melkwegrecord giechelen toen Eddy Wally de Amerikaanse foltertechniek waterboarding lichtvoetig bezong (“waterboarding, waterboarding, for you and me…“): “Ik ben in Amerika geweest, ’t was er alle dagen feest!”.
Kanker en hersenbloeding
Hoe het ook zij, het onverwoestbare optimisme van Eddy Wally overwon in 2007 kanker. In 2011 werd hij licht verlamd als gevolg van een hersenbloeding. Na zijn verblijf in het ziekenhuis, verhuist Eddy Wally naar het OCMW-rustoord Bloemenhof in Zelzate. Daar werd hij overigens in 2005 al tot ereburger benoemd. Een jaar later kreeg hij ook een standbeeld, met als opschrift: ‘Ode aan Eddy Wally – The voice of Europe’.
In januari 2012 opende hij in Bloemenhof een tentoonstelling over zijn leven en carrière. Op 12 juli 2012 vierde Eddy Wally nog zijn 80e verjaardag. Hij zou nog beloofd te hebben opnieuw te gaan optreden, maar dat is volgens dochter Marina hoogst onwaarschijnlijk.
In juli 2013 werd hij, als dank voor zijn vele optredens op de Gentse Feesten, op het Gentse Sint-Baafsplein gehuldigd als eerste “ereburger van de Gentse Feesten”. Wally was de laatste jaren erg verzwakt. Hij spendeerde de feestdagen van 2015 nog in het ziekenhuis door een probleem met zijn sondevoeding en een ingreep aan zijn maag. Eind januari werd hij uit het ziekenhuis ontslagen.
Eddy Wally overleed op zaterdag 6 februari aan de lichamelijke gevolgen van zijn hersenbloeding. Hij werd 83 jaar. Bekijk hier een overzicht van zijn meest meorabele momenten.
Simon Demeulemeester
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier