De Zomer van Antwerpen start met ‘Vreemdelingenzaken’
Michael De Cock spreekt over migratie terwijl Fanny Bouyagui migranten rakend portretteert in een video-installatie.
Wees welkom, dat is de titel van het video-installatieparcours dat u sinds vorige week donderdag kan bezoeken in de Zomerfabriek. Tijdens de gehele maand augustus kan u het parcours bekijken. Op donderdagavond krijgt u er een sofababbel over migratie bovenop.
Intrigerende videogetuigenissen
Wees welkom is een installatie van Fanny Bouyagui. Deze kunstenaar groeide op in Rijsel. Haar vader is afkomstig uit Senegal. Moeder is een Belg. Die rijke culturele achtergrond tekende haar geëngageerde taal. Dat blijkt ook uit deze installatie.
In Wees welkom vertellen vluchtelingen over hun avonturen en (de vernietiging van hun) dromen. Ze vertellen over hun penibele tocht tot Castel Volturno, een stadje bij Napels waar mensen vertwijfeld tussen het huisvuil dolen. Veel Afrikanen stranden er in hun zoektocht naar een beter leven. Het is een plek met kapotte villa’s, prostitutie en Afrikaanse sans-papiers. In Wees welkom vertellen ze over dit alles in pakkende videogetuigenissen.
De getuigenissen verzamelde Bouyagui onder meer in Niger. In 2009 bezocht zij de stad Niger. Ze praatte er met Afrikanen die op weg zijn naar een beter leven. Over hoe hun tocht per vrachtwagen door de woestijn tot in Libië loopt. En dan per boot naar de Europese kust. Via een geavanceerd live mixvideosysteem dat ze zelf ontwikkelde, monteert ze de beelden zoals een dj speelt met muziek. Ze schetst een rakend beeld van de mensen die ze ontmoet in haar leven en in onze samenleving.
Speciaal voor de Zomer van Antwerpen maakte Bouyagui ook een Antwerps verhaal. Het verhaal van Jean-Jacques Tamba(bekend van het Antwerpse café In de Soete Naam Jezus en van de televisieserie Benidorm Bastards). In 1960 kwam hij vanuit Congo in Antwerpen aan. Hij ging naar de Zeevaartschool en opende een café.
Boeiende spraakwatervallen
Vanavond zit hij met theatermaker en journalist Michaël De Cock op de sofa om er te praten over het leven als een van de eerste zwarte mensen in Antwerpen. Onder de noemer Vreemdelingenzaken zal De Cock telkens op donderdagavond een gesprek voeren over migratie met een ‘ervaringsdeskundige’.
De Cock is artistiek leider van het Mechelse theaterhuis ’t Arsenaal. Maar hij is ook een begenadigd journalist. Onder andere voor Knack maakt(e) hij reportages over vluchtelingen. Samen met fotograaf Stephan Vanfleteren schreef hij het aangrijpende boek Aller/Retour. De grenzen van fort Europa. Daarin beschrijft hij in een heldere, vlotte taal de helse zoektocht naar een beter leven van talloze mensen. Het zijn gelukzoekers. De beelden van Stephan Vanfleteren illustreren dit relaas ingetogen en scherp.
De Cock is dan ook een uitgelezen gastheer voor deze Vreemdelingenzaken. Volgende week, donderdag 18 augustus, praat De Cock met Bozena Suchodol. Deze Poolse migrante stamt uit een nogal conservatief, bijna aristocratisch milieu. Zij heeft zich in België opnieuw moeten uitvinden. Ze vertelt aan De Cock en u over de effecten van migratie: hoe je zelf verandert door te verhuizen en te leven in een andere omgeving. Hoe je blik op de wereld verandert.
Donderdag 25 augustus 2011 is de Argentijnse saxofonist Enrique ‘Kike’ Noviello de hekkensluiter. Deze Argentijn, voormalig lid van het Antwerp Gypsie Ska Orchestra, was lange tijd illegaal in het land maar intussen blijvend actief op verschillende fronten (zoals bij Murga, een Antwerpse sociaalartistieke vereniging die middels straatkunst mensen wil verenigen). Hij is een begenadigd verteller met een schat aan verhalen en eigenzinnige invalshoeken.
Hij speelde in bands als Donkey Diesel, Sweet Coffee en Ambrassband. Hij heeft ook een eigen elektrotango project onder de naam Juntacadaveres en speelde in de Argentijnse Murga ‘Los Atrevidos por Costumbre’ van Palermo.
Na deze sofasessies gaan ‘vreemdelingenzaken’ niet langer over vreemdelingen…
Els Van Steenberghe
MEER INFO: WWW.ZOMERVANANTWERPEN.BE
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier