Albert II (op Eén): Gesprek met regisseur Frank Van Mechelen
Hou alvast uw mening klaar want dit wordt wellicht de meest besproken tv-serie van dit najaar: Albert II, vanavond op Eén ‘Ik heb me met plezier in het diepe gesmeten’, aldus regisseur Frank Van Mechelen.
Albert II, zondag 8/9, 21.25 – één
Hou alvast uw mening klaar want dit wordt wellicht de meest besproken tv-serie van dit najaar: Albert II. Voor of tegen, veel zal afhangen of u zich als kijker al dan niet te pletter kijkt op de spreekwoordelijke vierde wand tussen acteurs en publiek. Want onze koninklijke familie geloofwaardig neerzetten als een disfunctionele familie van vlees en bloed, het is een gewaagde keuze van de makers.
‘Ik heb me met plezier in het diepe gesmeten’, grijnst regisseur Frank Van Mechelen, u welbekend van Salamander en Groenten uit Balen. ‘Zo’n fijne kans om iets unieks te maken mag je niet laten liggen.’
Wat was de grootste moeilijkheid bij het maken van Albert II?
Frank Van Mechelen: Verrassend genoeg het vinden van locaties. In België heb je kastelen genoeg die je door kunt laten gaan voor de interieurs van het koninklijk paleis, zou je denken, maar de adellijke families en ons koningshuis blijken nogal verstrengeld. Overal werd ons vriendelijk de deur gewezen. ‘Die mensen hebben het zo al moeilijk genoeg, dat moet niet op tv komen’, kregen we zelfs te horen. Soit, uiteindelijk hebben we dertien dagen in Frankrijk kunnen filmen. In een paleis dat eigendom was van de prefectuur van de Loirestreek, en daar heeft men nooit moeilijk gedaan.
Hadden jullie vooral geen kluif aan het vinden van de juiste toon? Tenslotte vertelt Albert II het verhaal van mensen die enerzijds iedereen kent, maar van wie men anderzijds bitter weinig over hun echte persoonlijkheden weet. Van Mechelen: We zetten de leden van de koninklijke familie neer als mensen van vlees en bloed. Je moet hen zien als een familie met problemen, fameuze issues. Historisch kloppen de krijtlijnen waarbinnen het verhaal zich afspeelt – daarvoor hebben we een beroep gedaan op mensen als royaltywatcher Jan Van den Berghe en professor Marc Van den Wijngaert. Maar wat de menselijke relaties betreft, is Albert II een fictief verhaal, en hebben we onszelf ook wel wat vrijheden gepermitteerd.
Hoe verliep de casting? Van Mechelen: Het was een hele opluchting dat die puzzel vrij snel in elkaar paste. Zowat iedereen is onze eerste keuze. Ik ben trouwens best trots op onze casting van Kris Cuppens als koning Boudewijn. Ik ken Kris nog van Heterdaad (waarin hij de sjofele speurder Willy speelde, nvdr.) en wist wat hij in zijn mars heeft. Maar zelfs dan nog heeft hij mij aangenaam verrast met de manier waarop hij gestalte geeft aan Boudewijn. En wat te zeggen van Lucas Van den Eynde? We kennen elkaar nu al twintig jaar, maar ik kom woorden tekort om te omschrijven hoe hij schittert als koning Albert.
Albert II ligt jou merkbaar nauw aan het hart. Zet je je al schrap voor de kritiek? Van Mechelen: Je weet gewoon dat die eraan zit te komen. Albert II is echt een tv-serie die zeer uitgesproken voor- en tegenstanders zal kennen. Van de twitteraars lig ik niet wakker, hoor. Ook tijdens het maken van de serie niet. Ik probeer tijdens het draaien van een film of serie sowieso niet stil te staan bij mogelijke verwachtingen van kijkers, want dan ga je je toch op de verkeerde zaken concentreren en fouten maken. Als regisseur moet je altijd het verhaal voor ogen houden, daar draait het om.
Hoe staat het met de filmversie van Witse die je zou draaien? Van Mechelen: We hebben eindelijk groen licht gekregen van alle partijen. Op 30 september beginnen we te draaien. Witses geestelijke vader, Ward Hulselmans, is teruggekeerd voor het scenario en geloof me, je gaat een Witse zien zoals je die nog nooit zag. (HVG)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier