Tv-tip: In ‘Geld Gezocht’ schieten Kamal Kharmach en Kristel Verbeke doorsnee gezinnen die het financieel moeilijk hebben te hulp

© VRT

Het leven wordt steeds duurder. Dat merken ook Kamal Kharmach en Kristel Verbeke. In Geld gezocht schieten ze doorsnee gezinnen te hulp die het moeilijk hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. De twee kennen dan ook de branche: Kharmach gaf eerder financieel advies aan bedrijven in Andermans zaken en Verbeke hielp in Zorgen voor mama moeders in armoede uit de nood.

Kamal Kharmach: Het succes van Andermans zaken verraste me. Ik hoorde vaak hoe tof mensen het vonden om financieel onderricht te worden. Samen met de energieprijzen, steeg ook de nood aan financiële kennis. Dit is de logische volgende stap. Een Andermans zaken voor het gewone volk, zeg maar.

Kristel Verbeke: Zorgen voor mama was een heel ander programma, maar ik heb wel geleerd dat geld een enorme impact heeft op ieders leven. Financiële stress komt veel voor, zelfs bij mensen die goed verdienen. De doorsnee Belg praat niet graag over zijn loonbriefje. Geld gezocht wil dat doorbreken. We speuren naar financiële kansen. We vlooien uitgaven uit en reiken tips aan om te besparen. We willen mensen niets afnemen. Het is niet aan ons om iemands leven te dicteren, maar om inzicht te geven.

Rust er nog steeds een taboe op praten over geld?

Verbeke: Taboe is een sterk woord, maar we hebben het er niet vaak over.

Kharmach: Ik vind het wel degelijk een taboe. Veel mensen worden volwassen zonder te begrijpen wat een hypotheek is. Dat is een gemiste kans. We moeten durven praten over elkaars uitgavenpatronen om van elkaar te leren.

Verbeke: Het is heel fijn als mensen het erover durven te hebben. Het heeft even geduurd, maar ik durf nu zonder schroom tegen vriendinnen te zeggen hoeveel ik aan boodschappen uitgeef.

Baart het ook jullie zorgen dat het leven alsmaar duurder wordt?

Kharmach: We zitten in een economische perfect storm. Er zal altijd inflatie zijn. We streven meestal naar een jaarlijkse inflatie van zo’n 2 procent vanwege consumptie. Overinflatie wordt bestreden met renteverhogingen om investeringen te ontmoedigen, wat de economie verzacht. Bovendien is de samenleving veranderd in vergelijking met dertig à veertig jaar geleden. Tegenwoordig moet je tweeverdiener zijn om rond te komen. De middenklasse wordt opgepeuzeld en bezit gaat schaars worden.

Verbeke: Dat begint hier op een slechtnieuwsshow te lijken. Maar wij zijn er om te helpen, hè. (lacht)

Woensdag 04.10, VRT 1, 20u45

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content