Tom Waes gaat Undercover: ‘Zorg dat het géén nieuwe Flikken wordt’

© VRT 2019

Tom Waes is vanaf deze week nog eens te zien in een fictiereeks. Als flik. Op een camping. In Limburg.

In Undercover kruipt Tom Waes in de huid van Bob Lemmens, die samen met zijn collega Kim (Anna Drijver) infiltreert in het leven van Ferry Bouman (Frank Lammers), door de week een beenharde xtc-producent, in het weekend een gezellige Nederlander die op de camping barbecuet met zijn handlangers. De ideale plek om als undercoveragent iemands vertrouwen te winnen.

Zijn Reizen Waes Europa voert momenteel de kijkcijfers aan. Voor Waes zelf hét bewijs dat hij uit zijn comfortzone moest treden. ‘Ik zat vast in Tomtesterom en Reizen Waes.’

En toen werd deze spannende misdaadserie je in de schoot geworpen?

Tom Waes: Nee. Ik heb eerst enkele andere scenario’s gelezen, maar ik zag het niet. Vlak voor een vliegreis kreeg ik dit script toegestopt. Toen ik landde, heb ik meteen het productiehuis gebeld: dees is het! Ik wist toen nog niet dat het voor mij geschreven was.

Enkele scenaristen hebben ook de drug bestudeerd. Voor alle duidelijkheid: ik niet.

Nico Moolenaar

Nico Moolenaar (scenarist en showrunner): Waarom iets verzinnen als je gewoon kunt onderzoeken wat dicht bij Tom aansluit? Nadat ik met enkele undercoveragenten gesproken had, bleek zijn profiel perfect bij dat vak aan te sluiten. Hij had een mooie politieloopbaan kunnen hebben.

Waes: Er lopen wel wat dingen parallel, ja. Al zorgt dat drukke undercoverleven bij Lemmens voor familiale spanningen. Bij mij is een drukke agenda net goed voor mijn relatie. Ik kan niet goed thuis zitten. Als Reizen Waes gedaan is, vraagt mijn vriendin soms wanneer ik weer weg ben. Mijn dochter heeft nu wel gezegd: zorg dat het géén nieuwe Flikken wordt. (lacht)

Voeling met het leven van een flik is nog iets anders dan met xtc.

Waes: Begin jaren negentig stond ik aan de deur bij Café d’Anvers. Ik heb de opgang van xtc meegemaakt.

Moolenaar: Laten we zeggen dat er niet alleen research is gedaan naar de politionele kant van het verhaal. Enkele scenaristen hebben ook de drug bestudeerd. Voor alle duidelijkheid: ik niet.

Nadat ik met enkele undercoveragenten gesproken had, bleek Toms profiel perfect bij dat vak aan te sluiten.

Waarom een Limburgse camping?

Waes: Je moet de krant maar openslaan! De ene week doeken ze in Limburg een xtc-lab op, de andere wordt er iemand neergeschoten. Zelfs tijdens het draaien werd er in Neerpelt iemand vermoord. We moesten de realiteit dus niet verdraaien.

Moolenaar: Naast frieten, bier en chocola is xtc een belangrijk Belgisch exportproduct. Toen we die insteek eenmaal hadden, kwamen we snel op een camping uit. Campings zijn niet enkel een trekpleister voor toeristen, maar ook een vluchtoord voor criminelen. En een undercoververhaal op een camping is gewoon ook fascinerend. Spanning, humor, Belgen en Nederlanders komen er organisch samen. Drugs verbinden ons!

En moppen over elkaar!

Waes: Zij lachten vooral met onze uitdrukkingen. Die Hollanders keken vaak van: ‘Fuck, waar gaat dit nou weer over?’ Omdat het tijdens de opnames ook WK voetbal was, kon ik voetballiefhebber Frank Lammers kloten omdat Oranje er niet bij was. Gezellig! We hebben ook twee weken lang in caravans geslapen. Dat hielp.

Undercover

Vanaf 24/2 om 21 uur tien zondagen lang op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content