Wie na de ontknoping van De mol nog shows zoekt waarin kandidaten (moeten) liegen? Vijf keer tv met trust issues.
The Circle
Tijdens de coronapandemie wist deze Netflixshow de tijdsgeest perfect te vatten. Alle deelnemers worden van elkaar geïsoleerd in een flatgebouw en kunnen enkel communiceren via het socialemediaplatform ‘The Circle’. In deze show moeten ze elkaar wegstemmen, waarna de laatste een prijzenpot wint. Daarbij heb je geen idee wie privégesprekken met wie zit te voeren, en ook niet wie een eerlijk profiel heeft aangemaakt, of wie zichzelf als iemand anders, of ‘catfish’, voordoet. (Te zien op Netflix)
I Wanna Marry Harry
Eerst was er Joe Millionaire, een Bachelor-achtig programma waarin vrijgezelle vrouwen streden voor de hand van een zogezegde miljonair – waarvan achteraf werd onthuld dat het om een gewone middenklasser, een Joe Sixpack, ging. In 2014 ging Fox nog een stap verder met I Wanna Marry Harry, waarin een lookalike van de Britse prins werd ingeschakeld om de deelneemsters te doen geloven dat ze kans maakten op de troon van Engeland. Naar verluidt, waren er op de set zelfs valse psychologen aanwezig om de leugen kracht bij te zetten. (Te zien op Prime Video)
Space Cadets
Misschien wel de grootste grap ooit op televisie. In Space Cadets geloofde een groep twintigers dat ze zich hadden ingeschreven voor een show genaamd Thrill Seekers. Na de audities werd onthuld dat ze eigenlijk meededen aan Space Cadets en de eerste realitydeelnemers ooit waren die naar de ruimte zouden gaan. Alleen was het allemaal een grote practical joke. De opleiding, waarbij de kandidaten geloofden dat ze in een Russisch trainingskamp zaten, was volledig in scène gezet. In realiteit hebben de kandidaten niet alleen de aarde nooit verlaten, ze zijn zelfs nooit buiten het Engelse Suffolk geweest. Een grap die zender Channel 4 zo’n vijf miljoen pond kostte. (Verbannen naar YouTube)
FBoy Island
Wat als je The Bachelor en De Mol in de blender gooit? Dan krijg je Fboy Island, de show waarin drie vrouwen tussen achttien vrijgezelle mannen op zoek gaan naar de ware. De clou is dat slechts de helft van die mannen om romantische redenen naar het eiland is gekomen. De andere negen zijn ‘fboys’, die de vrouwen proberen te belazeren om op het einde al het prijzengeld voor zichzelf te houden. (Te zien op Streamz)
Playing It Straight
Fboy Island was niet de eerste datingshow waarin vrouwen de groep gegadigden in oprechte minnaars en leugenaars moesten opdelen. In 2004 was er het moreel nog veel dubieuzere Playing It Straight, waarin een studente moest achterhalen wie van haar dates eigenlijk homoseksueel was. De show werd afgekraakt vanwege de negatieve stereotypering rond gay mannen, en na amper drie afleveringen haalde zender Fox het uit de programmatie. Al konden hardcore liefhebbers van troep de afleveringen tegen betaling downloaden. (Verbannen naar YouTube)