
In ‘The Rehearsal’ weet je niet wat het allemaal betekent, maar het is tenminste interessant
In het tweede seizoen van realityreeks The Rehearsal zet komiek Nathan Fielder zijn halfgare sociale experimenten voort. Niet alleen om te lachen, maar ook om mensenlevens te redden.
‘We zitten meer dan tien minuten ver in deze eerste aflevering en er is niet één keer gelachen. Ziedaar mijn dilemma.’ Nathan Fielder heeft net uitgelegd dat hij zich de voorbije jaren ‘zo’n beetje als hobby’ heeft verdiept in vliegtuigrampen en daarvoor een essentiële, maar onderbelichte oorzaak heeft ontdekt. Hij wil én kan er iets aan doen. Alleen: wie zal hem serieus nemen?
De man heeft een punt. Nathan Fielder (42) is die Canadese cringe comedian die als would-be-bedrijfsconsultant in Nathan for You (2013-2017) een noodlijdend ijssalon adviseerde om een variant met strontsmaak te verkopen. Het eerste seizoen van zijn doorbraakshow The Rehearsal (2022), waarin hij mensen helpt door hen moeilijke gesprekken of lastige levenskeuzes op haast neurotische wijze te laten inoefenen, ontspoorde nadat een zesjarig kindacteurtje hem daadwerkelijk als zijn vader was gaan beschouwen. Als klap op de vuurpijl schilderde hij, als acteur en coschrijver naast Emma Stone in de fictiereeks The Curse (2023), opzichtige menslievendheid als volstrekt dubieus af.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Kortom, als deze tv-maker al edele motieven zou koesteren, heeft hij de buitenwereld meer dan genoeg munitie gegeven om hem direct van de gesprekstafel weg te knallen. Maar wat Fielder voorstelt als een dilemma, is voor hem natuurlijk net een geweldige buitenkans om weer eens de draak te steken met docureality, en de grenzen tussen feit en fictie te doen vervagen tot je ongemakkelijk op je stoel begint te schuiven.
Het uitgangspunt van het tweede seizoen van The Rehearsal lijkt in elk geval solide genoeg en Fielder kaapt meteen de aandacht van commerciële luchtvaartexpert John Goglia, wanneer hij hem de bevindingen van zijn nieuwe hobby voorlegt. In talloze transcripties van gesprekken tussen piloten en copiloten, dankzij opnames uit de zwarte doos, opgetekend na een crash, vond Fielder namelijk een patroon. Het blijkt dat gezagvoerders nauwelijks openstaan voor suggesties in noodsituaties, en dat eerste officieren niet assertief genoeg durven te zijn om die te uiten.
Nu wil het toeval dat John Goglia vijftien jaar geleden al de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA (Federal Aviation Administration) adviseerde om daar met een rollenspel in de pilotenopleiding paal en perk aan te stellen. Maar zonder succes. Waarna Fielder hem zijn ervaring in het opzetten van uiterst grondige oefenscenario’s voorlegt, en de bom duiten die streamingdienst HBO hem daarvoor ter beschikking stelt. Weliswaar om er een comedyserie mee te maken.
Anders dan in de eerste reeks blijft Fielder het uitgangspunt ditmaal over zes afleveringen lang trouw. Al houdt dat hem niet tegen om schijnbaar blindelings nieuwe denkpistes te verkennen – een constante in zijn tv-oeuvre, trouwens. Wanneer Fielder personeel van Paramount+ (het bedrijf waarvoor hij Nathan for You maakte) in nazi-uniformen steekt, hij gekloonde honden en acterende katten opvoert, een actrice hem een versiertruc toont, of hij in een compleet nagebouwde luchthaventerminal een zangwedstrijd zoals American Idol organiseert, vraag je je telkens af: hoe zijn we hier in godsnaam beland?
We hoeven u niet te vertellen dat ook het terugkerende procédé van situaties op voorhand te ensceneren – soms met genoeg acteurs en figuranten om er een middelgrote Boeing mee te kunnen vullen – minder op het resultaat mikt dan op de lach. Maar ondanks de vele, soms absurde lagen, moet je toegeven dat Fielder er altijd een plausibele draai aan geeft. Hij heeft het over het onvermogen tot open menselijke interactie. ‘Ik ben niet zeker wat het betekent, maar het is interessant’, zegt hij in een van de nieuwe afleveringen. Meestal ben je het met hem eens.
Dat verklaart waarom de monotoon sprekende, uitdrukkingsloos toekijkende Fielder, die zichzelf andermaal opvoert als sociaal onbeholpen, zo graag zelf de rollenspellen instapt. Dat is ook zo in wat hij voor de spectaculaire slotaflevering als ‘the ultimate rehearsal’ omschrijft. We verklappen niks, behalve dat Fielder en zijn team heel bedreven zijn in het uitpluizen van de wetgeving om vervolgens via achterpoortjes met een stunt uit te kunnen pakken.
In een tijd waarin zoveel clowns het voor het zeggen hebben, zal er misschien wel naar Nathan Fielder worden geluisterd.
Hoe dan ook lijkt Nathan Fielders egocentrisme, dat in zijn eerdere shows wel eens zielige proporties aannam, deze keer veel beter het uiteindelijke doel dienen. Gelukkig maar, want zeker in de VS is de veiligheid van de burgerluchtvaart een heet hangijzer, nog meer nu Elon Musk – als adviseur belast met de drastische afslanking van het ambtenarenapparaat – ook bij de FAA als een dolleman tekeergaat.
De kans op vliegtuigongelukken drastisch beperken? Vijftien jaar geleden werd de expert met zijn mogelijke oplossing dus nog wandelen gestuurd. Maar in een tijd waarin zoveel clowns het voor het zeggen hebben, zal er misschien ook naar Nathan Fielder worden geluisterd.
The Rehearsal
Nu op HBO Max.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier