Directie VRT wordt omgegooid na onderzoek

Ricus Jansegers. © VRT via Belga

Ricus Jansegers, de directeur content bij de VRT, en Lotte Vermeir, de netmanager bij VRT 1 en VRT Canvas, verlaten de openbare omroep. Dat heeft de directie van de VRT vrijdag beslist, bevestigt de persdienst van de omroep. Liesbet Vrieleman, algemeen directeur Informatie, neemt tijdelijk de leiding van de afdeling Content over. Vakbond ACV is niet gediend met het ontslag van Lotte Vermeir.

De herschikking binnen de directie komt er na een onafhankelijk onderzoek van de dienst welzijn over de verstoorde organisatiedynamiek in de directie content, hierin bijgestaan door de externe bemiddelaar, Rob van Eijbergen. Die Nederlandse professor werd eind april aangesteld door de VRT-directie en de vakbonden om het interne vertrouwen te herstellen. De bemiddelaar stelde zijn advies voor aan de vakbonden, de directie en de raad van bestuur. Het onderzoek is volgens van Eijbergen ‘gedegen’ uitgevoerd en bracht objectivering binnen.

Het rechtstreekse gevolg van het onderzoek en advies van de Nederlandse professor is een actieplan. De directie stelde vrijdag dat actieplan voor om de dynamiek bij de directie content te herstellen. De VRT-top wil het plan de komende weken uitwerken met verschillende maatregelen om ‘interne communicatie te verbeteren’, ‘de zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de directie en het management te verhogen’ en ‘het algemeen welzijn te verbeteren’. Ze doet dat in overleg met de medewerkers van content en de vakorganisaties. ​  

Excuses

Naar aanleiding van het rapport en het advies, heeft Ricus Jansegers besloten de Reyerslaan te verlaten.'”Mijn stijl en aanpak matchen niet altijd met iedereen bij VRT en de aansturing van de ploeg begon daaronder te lijden. Ik wil me excuseren bij mensen die zich gekwetst voelen. Alles bij elkaar is het beter nu de fakkel door te geven’, zegt Jansegers in het persbericht.

En er komt ook een einde aan de samenwerking met Lotte Vermeir, de netmanager van VRT 1 en VRT Canvas. Die beslissing komt er ook op basis van hetzelfde advies. ‘De vakkennis van Jansegers en Vermeir wordt alom geprezen, maar de werking van de Content-directie bleef structureel haperen ondanks eerdere begeleiding’, luidt het.

Toekomstplannen versneld

Liesbet Vrieleman, algemeen directeur Informatie, neemt tijdelijk de leiding van de afdeling Content over. Volgens gedelegeerd bestuurder Frederik Delaplace is zij ‘de geknipte persoon om de sereniteit en focus op de werkvloer te herstellen’. ‘En we versnellen onze toekomstplannen voor het aanbod’, benadrukt Delaplace. Om de onafhankelijkheid van de nieuwsredactie te waarborgen, zal de directie aan de redactieraad voorstellen Griet De Craen in diezelfde periode aan te stellen als algemeen hoofdredacteur ad interim.

Het rapport bevat nog verschillende aanbevelingen rond de interne werking. De directie van de VRT maakt zich sterk dat ze alle adviezen van Rob van Eijbergen onverkort en consequent zal uitvoeren, ook als het gaat over de directie zelf. ‘Onze verantwoordelijkheid en bekommernis gaan in de eerste plaats uit naar het héle VRT-team’, verzekert Delaplace. ‘Dat moet dagelijks in de best mogelijke omstandigheden de complexe opdracht van de VRT vervullen. Daarom volgen we de voorgestelde ingrepen om de organisatie van onze contentafdelingen aan te passen. We leggen ook de nodige zelfkritiek en zelfreflectie aan de dag. We zullen doen wat nodig is om het vertrouwen te herstellen.’

‘Victim blaming’

De christelijke vakbond ACV bij de VRT is boos na de beslissing van de directie om een herschikking door te voeren aan de top van de openbare omroep. ACV vindt het onaanvaardbaar dat ook netmanager Lotte Vermeir moet vertrekken. De vakbond plant voorlopig geen acties.

Volgens ACV is de adjunct van Vermeir, Lin Delcour, tijdelijk op non-actief gezet. De christelijke vakbond kan zich ‘absoluut’ niet vinden in deze beslissingen. ‘Het feit dat er eindelijk afscheid wordt genomen van de directeur content Ricus Jansegers is een pleister op een houten been’, zegt ACV. ‘Zijn uitspraken die door de bemiddelaar als “grensoverschrijdend” worden benoemd, waren echter al veel langer bekend. We betreuren dan ook dat de directie onvoldoende snel heeft gereageerd op de duidelijke signalen die er waren.’

Dat Vermeir en Delcour meedelen in de klappen, is niet aanvaardbaar voor ACV VRT. ‘Net omdat zij het beleid van de directeur content in vraag hebben gesteld, op een opbouwende en consequent constructieve manier. Dat zij met hun verzuchtingen geen gehoor kregen en nu mee het gelag betalen, is een vorm van “victim blaming” waartegen wij niet anders kunnen dan ageren. Het netmanagement heeft een stevige historiek en basis in huis, heeft sterke bedrijfsresultaten neergezet en heeft altijd goed gefunctioneerd tot het onder de leiding van Ricus Jansegers kwam’, benadrukt de vakbond. De zware ingreep op het netmanagement veroorzaak volgens de vakbond bovendien bijkomende onrust. ‘Zowel dader als slachtoffer straffen, is voor ons alvast niet de manier om van de VRT opnieuw een veilige werkomgeving te maken. En dat is nochtans dringend nodig, willen we de leegloop van openbare omroep een halt toeroepen’, luidt het. De vakbond spreekt zelfs van een ‘vertrouwenscrisis’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content