Tobias Cobbaert

‘Meestal willen mensen die zichzelf sapioseksueel noemen vooral zelf intelligent overkomen’

Tobias Cobbaert schrijft wekelijks over wat hem wakker houdt. Of net niet.

Nu al het grappigste televisiemoment van het jaar: Dusty die aanspoelt in het recentste ­seizoen van Ex on the Beach: Double Dutch en vol trots verkondigt dat hij sapioseksueel is. ‘Dat houdt in dat je op inhoud valt. Dat je op intelligentie valt’, legt hij uit, net voordat hij vertelt dat de ‘Dusty Cream’ weer opgeklopt is (de creatieve manier waarop hij altijd over zijn sperma praat, alsook de naam van het zonnecrèmemerk dat hij na een eerdere deel­name lanceerde) en dat hij een vrouw met goeie ­rondingen zoekt.

De deelnemers aan deze realityshow ­worden doorgaans niet op hun filosofische inzichten geselecteerd. Evenmin wordt er doorgaans geflirt aan de hand van Petrarca’s sonnetten. Dat iemand als Dusty ergens de term ‘sapioseksueel’ heeft opgevangen en denkt dat het op hemzelf van toepassing is, is zo potsierlijk dat het op de lachspieren werkt.


Maar naast hilarisch is die scène ook een mooie illustratie van een bedenking die ik me al langer maak. Het idee is dat je je niet per se aangetrokken voelt door iemands uiterlijk, maar vooral door diens of dier gedachten en intelligentie. Maar is dat niet hoe het gaat voor iedereen die op zoek is naar meer dan een onenightstand? Als je in een toe­gewijde relatie met iemand belandt, ga je nu eenmaal heel wat woorden moeten wisselen, dus dan lijkt het me niet meer dan logisch dat ­intelligentie een ­belangrijke factor is in de aan­trekking. Is een label als ‘sapio­seksueel’ niet een beetje over­bodig?

Dusty verkondigt in Ex on the Beach vol trots dat hij sapioseksueel is. Net voordat hij vertelt dat zijn ‘Dusty Cream’ weer opgeklopt is.


Misschien ben ik kortzichtig en zijn er heel wat mensen die gewoon geen moer geven om de persoonlijkheid van hun partner, als die er maar goed uitziet. Maar dan nog denk ik dat je met dit specifieke label niet veel opschiet. Of sapioseksualiteit nu echt bestaat of niet, doorheen de jaren heb ik iets opgemerkt: de mensen die zichzelf het luidst sapioseksueel noemen, zijn het zeker níét.


Wanneer iemand zichzelf dat etiket opkleeft, betekent het vrijwel nooit ‘ik voel me aangetrokken tot intelligente mensen’, maar eerder ‘ik ben zelf intelligent en zoek het­zelfde in een partner’. Soms gaat het effectief om mensen met een goed hoofd op hun schouders, vaker heb je te doen met pseudo-intellectuelen die zich onzeker voelen over hun eigen verstand en daarvoor proberen te compenseren met zulke termen.


Toen Dusty ­enkele weken geleden zijn herintrede in Ex on the ­Beach maakte, ­vertelde hij de drie vrouwen met wie hij op date mocht over zijn geaardheid. Vol ­bewondering ­keken ze hem aan. Sapio­seksualiteit was een woord dat ze nog nooit ­gehoord hadden, maar met zoveel letter­grepen moest het wel iets moeilijks zijn. En als ­Dusty het zo vlot kan uitspreken, moet hij wel een ­gesofisticeerd iemand zijn. Je zag hem ­glunderen. Zijn plannetje had gewerkt, en door eventjes met het woord sapioseksualiteit te goochelen had hij een veel intelligenter indruk gemaakt dan hem anders ooit gelukt zou zijn.


Het is even veelzeggend dat hij het woord na de eerste tien minuten nooit meer in de mond heeft genomen. Waarschijnlijk is hij kort na zijn aankomst door de mand gevallen en hadden alle dames snel door dat ook hij vooral naar hun lichamen keek en niet naar hun ­gedachten luisterde. De andere mannen in Ex on the Beach zijn daar tenminste eerlijk over.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content