Tobias Cobbaert schrijft wekelijks over wat hem wakker houdt. Of net niet.
Volgens het oude spreekwoord zijn er maar twee zekerheden in het leven: de dood en belastingen. Ik voeg er graag een derde aan toe: na elk groot festival verschijnen er sensatiebeluste artikels over hoe vuil de camping is achtergelaten.
Ook na Rock Werchter was het prijs. Verschillende kranten publiceerden foto’s van uitgeleefde tenten en lege Carablikjes die op The Hive waren blijven liggen. Net zo voorspelbaar als de artikels waren de comments op Facebook. Opnieuw werd er opgeroepen om de legerdienst weer in te voeren, en vroegen mensen zich af waarom jongeren wel tijd hadden om met Anuna De Wever voor het klimaat te gaan protesteren, maar niet om hun eigen steentje bij te dragen door hun zwerfvuil op te rapen. Al het andere gewauwel over het gebrek aan respect bij de nieuwe generatie kunt u er zelf wel bij verzinnen.
Daar heb ik enkele bedenkingen bij. Ten eerste: hoe oud denk je dat de gemiddelde Werchterganger is? Wanneer ik de ravage op de camping zie, ga ik er niet zomaar van uit dat de schuldigen nog als ‘jongere’ te omschrijven zijn. Zelf heb ik er ook enkele jaren gelegen, en ik kan je vertellen dat de grootste zwijnen op de campings van Rock Werchter de vijftigplussers zijn die non-stop Rammstein luisteren en tegen de middag al hun zesde blik Jupiler opentrekken.
Ik kan je vertellen dat de grootste zwijnen op de campings van Rock Werchter de vijftigplussers zijn.
En dan is er de beschuldiging dat de jongeren in kwestie het klimaat beschadigen. Weten de mensen die hier schande over spreken dat het kampeerterrein na de feiten sowieso grondig opgekuist wordt door een team van het festival? Dat die blikjes en tenten daar niet gewoon staan te verteren tot volgend jaar?
Ik ga er honderd procent mee akkoord dat het maar zo netjes is om je eigen afval op te ruimen vooraleer je vertrekt. Maar dat is een manier om het leven van de opruimploeg iets makkelijker te maken, niet om eigenhandig het klimaat te redden. Een stapel blikjes laten liggen op The Hive, waarvan je weet dat een professionele ploeg ervoor zorgt dat alles piekfijn opgeruimd wordt, is iets helemaal anders dan je afval in het eerste het beste bos of park te laten slingeren.
Uit eigen ervaring weet ik trouwens ook dat het niet altijd even makkelijk is om op een festival aan vuilniszakken te raken. Vaak lopen er overdag vrijwilligers over de camping om die uit te delen, maar als je zelf heel de dag naar optredens gaat kijken, dan loop je die vaak mis. Dan kan je weinig meer doen dan al je afval op een mooi hoopje te verzamelen zodat de opruimploeg het makkelijk vindt. In de mate van het mogelijke draag ik met plezier bij aan een vlotte opkuis, maar uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van het festival om ervoor te zorgen dat het terrein achteraf weer proper wordt.
Zijn een aantal festivalgangers onfatsoenlijk en zouden sommigen iets meer moeite mogen doen om de camping proper te houden? Zeker. Maar is dat echt een reden om de legerdienst weer in te voeren, of hou je gewoon van wat morele paniekzaaierij?