Week van de Klank palmt Brussel in
Een massa gratis evenementen wil het publiek laten stilstaan bij geluid in al zijn aspecten.
Ook de 2e editie van de Week van de Klank wil het brede publiek laten kennismaken met het belang van klank in de samenleving. Want hoewel we voortdurend met klank en geluid geconfronteerd worden, stelt het grote publiek zo goed als nooit vragen bij of over klank.
Om het debat aan te wakkeren programmeert de Week van de Klank installaties, performances, luistersessies en stadstochten rond klank. Niet alleen artistieke vormen van geluid, maar ook bijvoorbeeld de akoestische kwaliteiten van architectuur en de combinatie van gezondheid en geluid komen aan bod.
De Brusselse operazanger José van Dam is beschermheer van het evenement, Gérard Corbiau is eregast. Op 24 januari staan in Cinéma Vendôme enkele documentaires ter ere van Corbiau op het programma.
Klank in de stad
Om het grote publiek te kunnen bereiken is het festival niet alleen gratis, maar trekt het ook de stad in. Zo stelt Evolplay op vijf plaatsen in de Vijfhoek korte geluidspostkaarten voor. Ze brengen de stadsgebouwen door geluid tot leven.
Ook het parcours ‘Blind date’ laat je de stad in duo op een andere manier ontdekken. Terwijl de ene een blinddoek en helm met micro’s draagt, leidt de andere hem/haar rond. Het geluid van de stad komt door de microfoontjes naar binnen. Daarnaast wordt een aantal Villo-fietsen uitgerust met een bel die bizarre geluiden maakt.
Arbeiders Anderlecht
Om een gemeenschap, die tot nu toe weinig aan het woord was, letterlijk een stem te geven, lanceert de organisatie Brussel nous appartient – Brussel behoort ons toe een reeks interviews met arbeiders uit Anderlecht. Om die geluidsfragmenten te kunnen delen met het grote publiek ontwikkelde de organisatie de applicatie BabBel.
BabBel is een mobiele opensource applicatie, die organisaties de mogelijkheid wil bieden om hun collecties ter beschikking te stellen van het grote publiek. Zowel audio-, video- als fotocollecties kunnen via de applicatie gedeeld worden. BNA-BBOT heeft als doel om de mondelinge geschiedenis van de stad Brussel te verzamelen en te archiveren. Momenteel bevinden er zich al zo’n 1800 interviews in de databank, die via de website voor iedereen toegankelijk is.
Internationaal initiatief
Al staan er ook enkele artistieke geluidsperformances op het programma. Zo stelt Hans Beckers in zijn ‘Sonare Machina’ de esthetica en ritmiek van geluid, ruis en stilte centraal. Als instrument gebruikt hij voorwerpen zoals eiersnijders, ijscoupes en papaverbollen. Beckers gaat de dialoog aan met zijn 40 alternatieve instrumenten.
Op initiatief van de Franse akoestische ingenieur Christian Hugonnet ontstond een tiental jaar geleden in Parijs de ‘Week van de Klank’. Intussen vindt de Week van de Klank niet alleen plaats in een 50-tal Franse steden, maar ook in Montréal, Mexico en – sinds 2011 – Genève en Brussel.
Elien Haentjens
De Week van de Klank, van 23 tot 29 januari op verschillende locaties in Brussel.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier