Waarom AI-rapper FN Meka het internet beroert
De meest controversiële rapper van het moment bestaat niet echt.
De Feiten
Op 14 augustus schreef FN Meka muziekgeschiedenis door als eerste AI-rapper een platencontract te tekenen bij een major label en bracht hij de single Florida Water uit, een collab met rapper Gunna en Fortnite-streamer Clix. Amper tien dagen later liet Capitol Records, het label in kwestie, hem vallen, verdween zijn muziek van alle streamingplatformen en werd zijn Instagramprofiel op privé gezet. Om maar te zeggen dat het héél snel bergaf is gegaan voor de rapper.
Mocht het nog niet helemaal duidelijk zijn: FN Meka bestaat niet echt. Op sociale media omschrijft hij zichzelf als ‘een robotrapper die niet wordt geaccepteerd door deze wereld’. In werkelijkheid is hij een soort avatar die in 2019 in het leven werd geroepen door Anthony Martini en Brandon Le, de mannen achter Factory New, een muziekbedrijf gespecialiseerd in virtuele artiesten. FN Meka maakt matige mumble rap die wordt ingezongen door een echte rapper, maar muzikaal en tekstueel wordt gegenereerd door artificiële intelligentie.
De rest van zijn imago wordt wel degelijk gecureerd door mensen, al voelt hij nogal algoritmisch aan. Met zijn groene haar, gezichtstatoeages, futuristische juwelen en lichtgevende ogen ziet hij eruit als een rare The Sims-versie van 6ix9ine, en op zijn TikTok-profiel pakt hij graag uit met virtuele merkkledij, Rolls-Royces en zeldzame Pokémonkaarten. Even leek die tactiek ook te werken: tien miljoen TikTok-volgers en een half miljoen maandelijkse Spotify-luisteraars is lang niet slecht voor een onbestaande rapper. Een contract bij een van de grootste labels ter wereld moest de kers op de taart worden.
En toen begon het internet zich te verdiepen in FN Meka. Critici beschuldigden de rapper ervan een digitale blackface te zijn. Dat een virtuele, etnisch ambigue rapper ontwikkeld door twee niet-zwarte bedenkers het n-woord gebruikt, viel niet in goede aarde. Bovendien dook een Instagramfoto uit 2019 op waarin de rapper lacht met politiegeweld. Daar was niet goed over nagedacht. Uiteindelijk was het de activistische groep Industry Blackout die Capitol Records opriep om FN Meka te laten vallen vanwege zijn ‘amalgaam van grove stereotypen en toe-eigenende maniërisme die een belediging voor de zwarte gemeenschap vormen’. Wat dus ook gebeurde. Sindsdien lijkt FN Meka van de aardbodem verdwenen. Blijkbaar kunnen ook artificiële rappers controverse veroorzaken.
De trivia
– Factory New ontwikkelde ook een artiest genaamd Lil Bitcoin (foto), met voorlopig enkel de single I Love Bitcoin op zijn palmares.
– Hielp ook niet echt: Kyle the Hooligan (foto), de echte, zwarte rapper die een paar van FN Meka’s nummers inzong, liet intussen weten dat hij niet werd betaald voor zijn werk. ‘I’m glad they ass got canceled cuz that’s karma for they ass’, aldus de man.
– Zoals het een controversiële rapper betaamt, kreeg FN Meka zelfs een disstrack getiteld RacistRobotDiss.MP4 aan hem gericht.
– Zelf maakt FN Meka zich vooral zorgen over een toekomstige robotburgeroorlog. ‘Er is tegenwoordig zoveel discriminatie tegenover robots omdat we jobs van mensen afpakken’, benadrukte de rapper vorig jaar tijdens een interview met Dazed.
– Uiteraard verkocht FN Meka ook NFT’s. Van een Dixi-toilet (foto) in Lamborghini-thema, bijvoorbeeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier