Selah Sue heropent Leuvens Muziekcentrum Het Depot
Met een concert van Selah Sue heropent Het Depot vrijdagavond haar concertzaal aan het Martelarenplein in Leuven. De vernieuwde locatie biedt plaats aan 800 concertgangers.
Het Leuvense muziekcentrum Het Depot sloot op 1 maart 2011 de deuren voor verbouwingen en week uit naar een locatie aan de Kapucijnenvoer. In de nieuwe zaal is plaats voor 800 concertgangers.
De keuze voor Selah Sue uit het naburige Leefdaal als opener is niet toevallig. Ze werd enkele jaren terug ontdekt tijdens een Open Mic-avond van Het Depot.
In deze locatie was decennialang een bioscoop gehuisvest. Leuven kocht het complex in de 2e helft van de jaren 90 om het toenmalige Vlaams Radio Orkest een vaste stek te geven. Na verhuis van dit orkest naar het Flageygebouw in Brussel kreeg Het Depot het pand vanaf 2005 ter beschikking. Het organiseert er jaarlijks zo’n 100 concerten, krijgt gemiddeld circa 50.000 bezoekers over de vloer en heeft tevens een educatieve werking.
Bij de renovatiewerkzaamheden werden de nooduitgangen verbreed zodat de capaciteit van de zaal van 640 tot 800 personen werd verhoogd. Daarnaast werd ook de foyer verbreed voor kleine concerten. Er werden ook repetitie- en opnameruimten geïnstalleerd, leslokalen, een polyvalente ruimte en een audiolab.
De kost van de renovatiewerkzaamheden bedraagt circa 5 miljoen euro waarvan de stad 2,7 miljoen euro betaalt, de Vlaamse Gemeenschap 1,3 miljoen euro, de provincie Vlaams-Brabant 150.000 euro en Het Depot de rest.
Leuven gaf het complex recent voor 36 jaar in erfpacht aan Het Depot en verleent een jaarlijkse tussenkomst ten belope van 89.150 euro in de exploitatiekosten. In ruil moet Het Depot het complex uitbouwen tot een volwaardig muziekcentrum met zowel concerten als vorming en begeleiding van jonge of beloftevolle muzikanten, repetities, opnames, cursussen en workshops, eigen muzikale producties.
Het dient ook aandacht te hebben voor een gelijke kansenbeleid met voorzieningen voor andersvaliden en aandacht in de werking voor kansengroepen en allochtonen. Met cultuurcentra 30CC en Stuk moet men afspraken maken op vlak van programma’s en waar mogelijk inspelen op stadsbrede projecten. (Belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier