Tomorrowland dag 3: Nationaal Orkest blaast publiek omver
Een symfonisch orkest op een dansfestival: een experiment van het genre waarvoor u niet gearresteerd wordt, maar waarna u zich evenzeer in hoge, héél hoge sferen waant.
Boude stelling: het optreden waar op Tomorrowland het meeste naar uitgekeken werd was het Nationaal Orkest van België. De tachtig muzikanten van het belangrijkste symfonieorkest van ons land brachten onder leiding van dirigent Stefaan Blunier een reeks bekende danshits, maar dan met echte instrumenten. Voor u uw bezweet “been there, done that” shirt onder onze neus duwt: ja, Jeff Mills heeft òòk al eens met een orkest gespeeld. Maar Jeff Mills gebruikte daarvoor wel zijn computer.
Van laptops en digitale instrumenten geen sprake tijdens de doortocht van het Orkest op Tomorrowland. Violen, cello’s en dwarsfluiten bevolkten het podium en hoewel u die dingen uiteraard ook in uw Garagebandprogramma kan vinden was het resultaat in het echt toch nét ietsje diepgaander.
Nog voor de eerste paukenslag gegeven was zinderde de anticipatie door de lucht. Dit kan erop of eronder zijn, moeten ook de orkestleden gedacht hebben. Een cellist nam nog snel een selfie met het joelende publiek op de achtergrond. Showtime.
‘Een remix van Oasis’ Wonderwall maken, kan iedereen. Dit is toch andere koek’, klonk het enthousiast na de eerste noten. Een understatement, zo bleek al snel. ‘Lap. Ze zijn nog geen vijf minuten bezig en ik ben al aan het bleiten.”
Bunier en de zijnen brachten een zeer respectvol maar origineel eerbetoon aan het werk van onder meer Avicii (Levels), David Guetta (Lovers on the sun), Armin Van Buuren (This is what it feels like) en de Tomorrowland themesong. En het publiek? Het publiek kon er niet genoeg van krijgen.
“Kippenvelmoment” is een woord waar je zuinig mee moet omspringen in muziekbesprekingen maar de hele doortocht van het Nationaal Orkest was één groot kippenvelmoment. Een rechtstaande haren in uw nek, hart in de keel, los in de broek, authentiek kippenvelmoment.
De natuurlijke klanken van de echte instrumenten vormden een oase in sprookjesachtige woestijn van beats die het Festival is. Toen een groot lappendeken vervaardigd uit vlaggen van verschillende landen over het publiek viel werd het duidelijk: die fameuze Mirror of Unity, die hebben wij hier net recht in de smoel gekeken.
Voor zover een spiegel een smoel heeft natuurlijk, geef uw reporters wat tijd om te bekomen.
Bekijk hier de reportage van VTM Nieuws over het optreden van het Nationaal Orkest op Tomorrowland.
Bekijk meer video’s van vtmnieuws op nieuws.vtm.be
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier