Raad van State: ‘Milieuvergunning Sportpaleis moet herbekeken worden’

© BELGAIMAGE

De Raad van State heeft een besluit vernietigd van minister van Leefmilieu Schauvlieghe over de milieuvergunning van de Sportpaleis Group. De minister moet nu een nieuw besluit formuleren. De Sportpaleis Group houdt voorlopig wel zijn vergunning.

De Raad van State boog zich donderdagmiddag over een beslissing van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieghe (CD&V) over de milieuvergunning van het Sportpaleis, de Lotto Arena en Hospitality Center. Die vergunning kregen de zalen al in 2012 en dat voor een periode van twintig jaar, maar buurtbewoner Christiaan Stappaerts diende klacht in bij de minister. Schauvlieghe besliste daarop dat de Sportpaleis Group de vergunning mocht houden, maar extra voorwaarden kreeg opgelegd. Dat besluit heeft de Raad van State nu vernietigd.

In het arrest verwijst de Raad naar de parkeerdruk op de buurt, een kwestie die al langer werd aangekaart door de Antwerpse PVDA. Het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) legt, volgens de Raad, aan de uitbaters van het Sportpaleis ‘de verplichting op om bij elk evenement de parkeerbehoefte op te vangen op ’terreinen die gedurende het hele evenement uitsluitend ter beschikking staan van de exploitant’. Aan die verplichting wordt ‘niet op afdoende wijze’ nagekomen, aldus de Raad.

Jan Vereecke, die samen met Jan Van Esbroeck bestuurder van de Sportpaleis Group, ziet dat anders. ‘Het GRUP eist dat er genoeg publiekelijk beschikbare parkeerplaatsen zijn. Wij hebben daar ook bijvoorbeeld de parkeerplaatsen op de openbare weg bij geteld. De Raad Van State rekent die niet mee, terwijl dat honderden plekken zijn. Een interessante interpretatie’, zegt Vereecke schamper.

Parkeerverbod

In tussentijd verandert er volgens Vereecke niks en kunnen de activiteiten in het Sportpaleis en de Lotto Arena gewoon worden verdergezet. Dat wordt in De Tijd bevestigd door de woordvoerder van Joke Schauvlieghe. ‘Die beroepsprocedure werkt niet opschortend, omdat het gaat om een beroep van omwonenden. De minister gaat advies inwinnen van verschillende instanties, waarop er een samenvattend advies op het bureau van Schauvliege terecht zal komen.’

Schauvlieghe krijgt zes maanden tijd om een nieuw besluit te formuleren. In tussentijd wil Vereecke overleg plegen met de betrokken partijen om tot een eensgezinde interpretatie van het GRUP te komen. Dat zal nodig zijn, denkt Kristof Vissers, districtsraadslid in Deurne voor PVDA. Hij moet naar eigen zeggen het arrest nog ‘grondiger bestuderen’, maar ijvert al lang voor beter mobiliteit rond het Sportpaleis. ‘We vragen al vier jaar dat wijkbewoners worden betrokken in de evaluatie van het evenementenvervoersplan, maar dat gebeurt nooit.’

‘Als er iets te doen is in het Sportpaleis, merken de buurtbewoners van de wijken dat puur omdat er zoveel auto’s staan, ook op de voetpaden en zebrapaden. Bij grote evenementen kun je om al 17 uur ’s avonds nergens meer parkeren in de wijken’, zegt Vissers.

Zijn partij pleit voor een parkeerverbod in de wijken, dat ook goed gecontroleerd worden. Daarnaast, aldus Vissers, moeten de park and ride-zones beter gebruikt worden en moeten de mogelijkheden om het openbaar vervoer te gebruiker worden verbeterd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content